Lupačky voľakedy predávali v našom mestečku na rohu pri škole v mliečnom bare. K nim tety varili voňavé kakao, ktoré veľkou naberačkou nalievali do bielych keramických hrnčekov. Hmmm... to boli raňajky!

Upiecť si domáce lupačky má preto riadny nádych nostalie. Okrem toho, lupačky chutnajú aj veľkým aj malým. Tak neváhajte a vyskúšajte!

Lupačky

Suroviny

 

V poradí, ako je napísané v surovinách dáme všetko do pekárničky spracovať a vykysnúť. Alebo urobíme cesto klasicky, ako na buchty, len ho dlhšie vymiesime, aby hádzalo bubliny.

Cesto po vykysnutí rozdelíme na 12 malých bochníčkov.

Každú guľku oválne rozvaľkáme, ale nie do konca.

Vyšúľame rožok celkom na tenko, lebo ešte dosť podkysne. Aby neboli lupačky tučné ako papuče, ale mali pekný tvar.

Rožky zahneme a dáme na plechy s papierom kysnúť na necelú hodinu, ale zakryté utierkou, aby neobschli. Po vykysnutí lupačky potrieme bielkom, čo nám ostalo z vajca, jemne posypeme makom a dáme piecť na 180 stupňov.

Lupačky pečieme asi 15 až 20 minút.

Po upečení lupačky hneď preložíme na mriežku, aby vychladli.

A už stačí uvariť len to kakao a raňajky ako z mliečneho baru sú na svete.

Hodnotenie

Kategórie

Zdieľaj



Pridaj sa




Komentáre

Zobraziť profil zuzka75
~ 23.06.2013 - 18:50

lúpačky sú mňam,mňam,mňam...odporúčam...

Zobraziť profil Trudka4
~ 29.09.2013 - 20:38

Dnes jsem si dost přivstala, abych pro svou rodinku připravila k snídani tyhle Lupačky /Sladké rohlíky/ podle receptu z tvého blogu. V životě jsme lepší nejedli !!!! Suroviny na těsto jsem si dala do pekárny než jsem šla večer spát a nastavila, ať mám těsto vykynuté o půl 7 ráno. Vstanula jsem a okolo půl 9 už byly čerstvé Lupačky na stole. Namazali jsme si je máslem a trošku marmelády a k tomu si dali kakao a já bílou kávu a pak už se nám jen dělali boule za ušima.

Zobraziť profil emicka1523
~ 13.10.2013 - 13:09

Uz po niekolkykrat robene ale tu moje foto este neni...tak pridam...no vyborne ako vzdy:):)podarili sa:):)

Zobraziť profil Babetta
~ 10.02.2014 - 18:02

Loupáky jsou výborné, budu je dělat častěji...:-)
Já je ještě před rolováním potřela máslem, tak to jsou loupáky super...

Zobraziť profil celine
~ 02.04.2014 - 15:23

Dnes som piekla vaše lupačky. Su bezkonkurenčne najlepšie, ake som kedy jedla. :-)

Zobraziť profil Janaja
~ 16.09.2014 - 10:27

Lúpačky - manželove najoblúbenejšie pečivo. Na prípravu nenáročné, robievam ich aj 3x do týždňa, v nedeľu na raňajky musia byť vždy :-). Výborný recept odporúčam vyskúšať :-)

Zobraziť profil Lubka
~ 15.10.2014 - 13:44

Ahoj , ten popis o mliečnom bare ma donutil spomínať ...aj my sme mali mliečny bar a cestou do školy sme si kupili lupačku a kakao ktore teta predavačka presne s velkeho hrnca a velkou naberačkou naberala.... niekedy boli posuchy niekedy lupačky ...jej bol super ....veru vyskúšam ich ....ako prekvapko pre manžela ked príde s týždnovky .... :-)))

Zobraziť profil TinaMartina
~ 22.06.2015 - 11:07

Uz som na ne mala dlho chut a dnes som ich konecne robila. Takto sa podarili. Dakujem pekne za receptik su vyborne - mnam mnam :-)

Zobraziť profil myrca
~ 26.06.2015 - 23:39

Perfektné :)

Zobraziť profil Žúžu
~ 27.06.2015 - 11:22

Nááááádhernééé :) dnes sa chystam robit i ja :) tie gulate ste akým princípom urobili?

Zobraziť profil myrca
~ 29.06.2015 - 22:52

až teraz som si všimla otázku :) tie guľaté som urobila dlhý šúľok a stočila do kĺbka :)

Zobraziť profil Trudka4
~ 28.07.2015 - 17:11

Dnes budou k večeři. Jsou famózní ....

Zobraziť profil orinka
~ 26.08.2015 - 18:53

Škoda, že to nemám jak vyfotit. Vůbec jsem nedoufala, že to napoprvé hned zvládnu. Loupáčky jsou výborné chuťově a hezké tvarově. Tak už je nebudu kupovat, zas tolik práce to nedá a mám z nich velkou radost. Manžel hned 3 snědl, jen co vychladly, má je moc rád.

Zobraziť profil Henny
~ 04.09.2015 - 20:49

Práve dopečené :-)

Zobraziť profil babinka54
~ 16.10.2015 - 11:57

jáááj mliečny bar na rohu pri klášteri...často chodím okolo a len nostalgicky spomínam, už tam bolo všeličo ale mliečnemu baru sa nič nevyrovná, ja som mala rada odtiaľ marokánky

Zobraziť profil babinka54
~ 30.01.2016 - 12:02

A už je tu vôňa ako v mliečnom bare na námestí...akurát som nebola dôsledná a málo som vyšúľala ale nevadí na chybách sa človek učí...pozdravujem z Malaciek

Zobraziť profil Táňa
~ 31.01.2016 - 12:41

Jéj, tiež zdravím domov a ďakujem za fotku, máš ich krásne...

Zobraziť profil babinka54
~ 10.04.2016 - 17:11

druhý pokus, myslím si že úspešnejší

Zobraziť profil Julia
~ 15.10.2016 - 07:11

Vaše lupačky sú nádherné, ja som skúšala 2x chuť vynikajúca, len mi nepodrastli. Pekárničku nemám miesila som v kuchynskom robote. Prvý krát sa mi s cestnom pracovalo dobre, nelepilo sa , no druhý krát sa mi cesto veľmi lepilo, ale ani raz mi nepodkysli. Kde robím chybu, môže to byť múkou, alebo drozdim?

Zobraziť profil emko
~ 16.10.2016 - 11:55

Ak sa ti cesto lepí, kľudne pridaj trocha múky. Cesto musí byť pred kysnutím pekne vymiesené, aby sa nelepilo, ale bolo pružné až elastické. Ak používaš kuchynský robot miesto pekárničky, tak je to ok, ale treba dbať na teplotu, ktorú má pekárnička automaticky nastavenú. Takže ak cesto vymiesiš, zakry ho v mise a daj napr. do rúry vyhriatej na 35 stupňov. Cesto musí nakysnúť a zväčšiť objem, aby bol výsledok správny. Ešte si skontroluj droždie, či nie je po záruke. Tiež môžeš urobiť vždy malý testík, či už s droždím čerstvým, alebo sušeným. Najprv vymiešaj droždie v malej mističke s vlažnou vodou, daj zakryté bokom a do 10 minút ti musí takýto kvások začať hádzať bublinky. Vtedy vieš, že droždie je aktívne a cesto pekne vykysne :)

Zobraziť profil Julia
~ 16.10.2016 - 13:24

Dakujem za rady, pri najblizsom peceni lupaciek budem na to dbat :)

Zobraziť profil emko
~ 17.10.2016 - 09:53

Nie je za co :) Ak sa budes nahodou chystat, kludne daj vediet a budem tu v kecatku online keby si este nieco potrebovala vediet :)

Zobraziť profil Katkaaa
~ 25.05.2017 - 11:10

pečiem ich pravidelne, vyborny recept, ďakujem . U detí si vždy šplhnem :-)
Práve teraz ich idem vyskúšať aj naplniť s lekvárom, už sa teším

Zobraziť profil emko
~ 25.05.2017 - 13:00

super, tak to som zvedavá, ako to dopadne, daj vediet :)

Zobraziť profil Katkaaa
~ 25.05.2017 - 20:29

dopadlo to super, tym, ze sa s cestom paradne pracuje, vyvalkala som rohlicky na tenulinko a lekvar tak pekne oddeluje vrstvy. Na vlacnosti cesta im nic neubera a odnikadial nevyteka.
Ja som z tohoto cesta tak nadsena, ze zrejme nabuduce budu pecene buchty z neho. Co myslis?

Zobraziť profil emko
~ 26.05.2017 - 15:03

Toto cesto je super, kľude môžeš skúsiť aj buchty, alebo skús toto :)

https://bonvivani.sk/recepty/ceske-buchty