České buchty

Recetov na buchty je veľa, zvlášť tých moderných a vylepšených. Každý má ten svoj odskúšaný, overený a najlepší.
Tento recept je zo "Staročeské kuchařky" z roku 1880 pod názvom "Buchtičky jemnější". Recept je vynikajúci a môžete sa spoľahnúť, že vám nádherne rozvonia kuchyňu. Buchty sú ako od babičky :)
500 |
g | múka polohrubá |
80 |
g | maslo |
60 |
g | cukor |
25 |
g | droždie čerstvé |
1 |
ks | vajce |
300 - 350 |
ml | mlieko |
1 |
KL | soľ |
1 |
ks | vaječný žĺtok |
kôra citrónová | ||
lekvár slivkový | ||
maslo |
V miske sa vymiešame zmäknuté maslo a potom pridáme jedno celé vajce a jeden vaječný žĺtok. Pridáme cukor, citrónovú kôra a soľ a trieme ďalej ešte aspoň päť minút. Túto hmotu vylejeme do druhej, väčšej misy na múku. Potom pridáme kvások z droždia a mlieka a dolejeme ešte toľko mlieka, aby bolo cesto vláčne. Cesto treba poriadne vymiesiť, až začne hádzať bublinky. Necháme ho na teplom mieste poriadne vykysnúť, asi jeden a pol hodiny. V recepte sa píše, že keď sú vajcia drahé, môžu sa vynechať :-)
Vykysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku, rozvaľkáme a nakrájame na štvorce, ktoré plníme slivkovým lekvárom. Pekáč poriadne potrieme maslom a poukladáme zavinuté buchty. Potrieme ich rozpusteným maslom aj z vrchu a pomedzi buchty. Dáme ešte na teplé miesto podkysnúť. Medzitým si rozpálime rúru a buchty dáme piecť na 170 stupňov do ružova asi na 45 minút.
Komentáre
Rutto
25.08.2013 - 11:24
senky
25.08.2013 - 13:31
mama
11.11.2014 - 08:30
StankaM
26.03.2015 - 18:42
Zuzana79b
11.01.2016 - 11:54
Nelisa
18.01.2016 - 09:36
svetlany40
19.01.2016 - 02:59
Táňa
19.01.2016 - 17:40
svetlany40
19.01.2016 - 19:04
DominikaO
14.08.2016 - 10:16
alex81
08.02.2017 - 12:55
Katkaaa
03.06.2017 - 14:21
silvuska
26.10.2017 - 19:02
emko
27.10.2017 - 14:33
Bebka
03.12.2017 - 18:46
emko
06.12.2017 - 13:35
lulumi
25.02.2018 - 21:02
emko
25.02.2018 - 22:09
celiton
09.03.2020 - 18:56