Niet nad klasiku. Čo iné ako buchty preslávili národ český? Možno knedlíky, sviečková, alebo ich bájna šípková či švestková omáčka. Recetov na buchty je veľa, zvlášť tých moderných a vylepšených. Každý má ten svoj odskúšaný, overený a najlepší.

Ja som dnes vytiahla recept zo "Staročeské kuchařky" z roku 1880 pod názvom "Buchtičky jemnější". Recept je iný, na aké som zvyknutá, no chcela som si ho vyskúšať, aby som mala doma atmosféru voňajúcu starodávnou kuchyňou aj kuchyňou tej mojej babičky.

České buchty

Postupovala som podľa návodu. V miske sa vymieša zmäknuté maslo a potom sa pridá jedno celé vajce a jeden vaječný žĺtok. Pridá sa cukor, citrónová kôra a soľ a trie sa ďalej ešte aspoň päť minút. Túto hmotu som vyliala do druhej, väčšej misy na múku. Potom sa pridá kvások z droždia a mlieka a doleje sa ešte toľko mlieka, aby bolo cesto vláčne. Cesto treba poriadne vymiesiť, až začne hádzať bublinky, a nechať ho na teplom mieste poriadne vykysnúť. Mne kyslo jeden a pol hodiny. V recepte sa píše, že keď sú vajcia drahé, môžu sa vynechať, ale zase až toľko som nechcela riskovať :-) Vykysnuté cesto sa vyklopí na pomúčenú dosku, rozvaľká a nakrája na štvorce, ktoré sa plnia slivkovým lekvárom. Pekáč som poriadne potrela maslom a poukladala zavinuté buchty. Potrela som ich rozpusteným maslom aj z vrchu a pomedzi buchty. Dala som ich ešte na teplé miesto podkysnúť. Medzitým som si rozpálila rúru a buchty dala piecť na 170 stupňov do ružova asi na 45 minút.

Ako sa píše v recepte, keď buchty ľahko odpadávajú od pekáča sú dosť. Mne sa oddeľovali aj jedna od druhej a tak som ich vytiahla. Po upečení som pekáč s buchtami prevrátila a buchty vyklopila, ako to robievala moja babička. Buchty som pocukrovala a môžem povedať, že toto sú Buchty s veľkým "B".

Zdieľaj



Pridaj sa





Komentáre

Zobraziť profil Rutto
~ 25.08.2013 - 11:24

..no vidis a ja som stale v tom ze do kysnuteho cesta ked sa daju vajca ze vraj neni potom makke :)

Zobraziť profil Táňa
~ 25.08.2013 - 11:29

Už som skúsila aj bez vajca a cesto bolo mäkučké, fajnové :-)

Zobraziť profil jerica
~ 12.01.2016 - 22:03

aj ja :-)

Zobraziť profil senky
~ 25.08.2013 - 13:31

Povidlové buchty .. to je ta nejzákladnější a nejvděčnější klasika :-) a ještě, když jsou tak krásné. Brzy vyzkouším, jak se znám !!:-)

Zobraziť profil mama
~ 11.11.2014 - 08:30

U nás se tomu říká Honzovy buchty, dělávám to každý rok na obecní otevření adventu a jen se po nich zapráší.

Zobraziť profil Táňa
~ 11.11.2014 - 14:40

Ja robím Honzovky väčšie a makové :-)

Zobraziť profil Danka35
~ 07.02.2015 - 12:18

Dobrý deň, chcem sa opýtať aký cukor ide do cesta, kryštálový alebo práškový?

Zobraziť profil Táňa
~ 07.02.2015 - 13:19

Aký dáš, je to v podstate jedno, ja som dala krupicový.

Zobraziť profil StankaM
~ 26.03.2015 - 18:42

vynikajúci recept...chutili celej rodinke :)

Zobraziť profil KatkaL
~ 27.03.2015 - 17:47

Dobrý deň, možem použiť na cesto aj pekárničku, alebo je cesto lepšie ručne spracovať? Ďakujem za odpoveď. Katka

Zobraziť profil StankaM
~ 27.03.2015 - 19:15

ja som si to nechala vypracovať v robote pre uľahčenie práce ale aj tak potom cesto chytím do ruky aby som vedela akú ma konzistenciu ;)

Zobraziť profil Jana Gašparíková
~ 15.06.2015 - 12:23

a ukladajú sa do toho pekáča, kde sa pečú aj koláce , alebo radsej do mensieho a vyššieho, aby boli pekné vysoké ?

Zobraziť profil Táňa
~ 15.06.2015 - 16:09

Neviem aký pekáč máš na koláče, ale ak ten klasický, na boku s uškami, tak ten stačí. V malom a vysokom by si ich mala na tesno a nemuseli by sa dobre prepiecť. Nezabudni, že ešte nakysnú, tak ich netreba moc tlačiť na seba...

Zobraziť profil kofola8520
~ 05.08.2015 - 20:39

Prosím Vás, koľko vyšlo z týchto surovín cca buchiet? Ďakujem. :)

Zobraziť profil Táňa
~ 06.08.2015 - 12:33

Záleží aké veľké buchty budeš robiť. Presne si počet nepamätám, ale asi 24 kusov väčších buchiet na ten pekáč, čo je na fotke.

Zobraziť profil kofola8520
~ 06.08.2015 - 12:41

Ďakujeeem. :) Už sa na ne teším, zajtra ich spravím. :) Snáď mi výjdu.

Zobraziť profil harnosova
~ 09.01.2016 - 11:34

a nemohli by ste uvadzat aspon orientačne velkost plechu,pekača ? aj plechy či pekače maju rozne rozmery,dakujem

Zobraziť profil Táňa
~ 09.01.2016 - 11:38

23x32

Zobraziť profil Zuzana79b
~ 11.01.2016 - 11:54

Včera som buchty piekla, velmi jednoduchy a dobrý recept, ďakujem , veľmi chutili

Zobraziť profil Mississka
~ 16.01.2016 - 13:18

Na začiatku ma trošku zmiatol postup, pretože sa v ňom nepíše kedy pridať múku a všimla som si to až na konci :-D trošku dlhšie som musela miesiť, ale nevadilo, buchty sa vydarili krásne.

Zobraziť profil Táňa
~ 16.01.2016 - 14:42

Ďakujem za fotku. Parádne ich máš.

Zobraziť profil Nelisa
~ 18.01.2016 - 09:36

skvelý recept! priznám sa, všetko som švacla do pekárničky, nechala vymiesiť a buchty sa podarili :)

Zobraziť profil Táňa
~ 18.01.2016 - 11:46

Treba si ruky šetriť :-)

Zobraziť profil svetlany40
~ 19.01.2016 - 02:59

Prave som ich supla do rury , uz tu krasne rozvoniavaju . To zasa bude dobrotka kaloricka 😀😀

Zobraziť profil Táňa
~ 19.01.2016 - 17:40

Vydarili sa? Ja som ich dnes zase piekla. Plnila som makom a lekvarom... vydržali hodinu :-)

Zobraziť profil svetlany40
~ 19.01.2016 - 19:04

Veru vydarili sa . Utekala som rychlo odfotit , co zo vcera zostalo . Stihla som to tak - tak 😀. Dakujem za vyborny receptik .

Zobraziť profil Táňa
~ 19.01.2016 - 19:07

Parádne :-)

Zobraziť profil svetlany40
~ 22.01.2016 - 02:33

Dnes som z cesta narobila kolaciky 😀
Tani , uvidim kolko vydrzia , ma to vsak rychly spad ... hi hi hi

Zobraziť profil DominikaO
~ 14.08.2016 - 10:16

som vam nesmierne vdacna ze ste pridali tento recept je vyborny :)