- Prihláste sa alebo sa zaregistrujte, aby ste mohli pridávať komentáre.
Receptov na buchty je veľa, zvlášť tých moderných a vylepšených. Každý má ten svoj odskúšaný, overený a najlepší.
Tento recept je zo "Staročeské kuchařky" z roku 1880 pod názvom "Buchtičky jemnější". Recept je vynikajúci a môžete sa spoľahnúť, že vám nádherne rozvonia kuchyňu. Buchty sú ako od babičky :)
V miske sa vymiešame zmäknuté maslo a potom pridáme jedno celé vajce a jeden vaječný žĺtok. Pridáme cukor, citrónovú kôru a soľ a trieme ďalej ešte aspoň päť minút. Túto hmotu vylejeme do druhej, väčšej misy na múku. Potom pridáme kvások z droždia a mlieka a dolejeme ešte toľko mlieka, aby bolo cesto vláčne. Cesto treba poriadne vymiesiť, až začne hádzať bublinky. Necháme ho na teplom mieste poriadne vykysnúť, asi jeden a pol hodiny. V recepte sa píše, že keď sú vajcia drahé, môžu sa vynechať :-)
Vykysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku, rozvaľkáme a nakrájame na štvorce, ktoré plníme slivkovým lekvárom. Pekáč poriadne potrieme maslom a poukladáme zavinuté buchty. Potrieme ich rozpusteným maslom aj z vrchu a pomedzi buchty. Dáme ešte na teplé miesto podkysnúť. Medzitým si rozpálime rúru a buchty dáme piecť na 170 stupňov do ružova asi na 45 minút.
Komentáre
natywafers ~ 18. november 2023 - 14:51
Robila som, sú perfektné :) ďakujem
emko ~ 20. november 2023 - 7:49
In reply to Robila som, sú perfektné :)… by natywafers
Vďaka :)
Anit-a ~ 23. február 2023 - 15:44
Dnes som vyskúšala tento recept, a môžem ho len odporučiť. Cesto mäkké a vláčne 🥰
dominikaje ~ 23. november 2022 - 15:40
Dobrý deň, v pečení som úplny začiatočník. Chcem sa spýtať, že tohto kvásku ide len droždie s mliekom? Žiaden cukor? Ďakujem pekne za odpoveď.
Maryam ~ 2. december 2022 - 15:43
In reply to Dobrý deň, v pečení som… by dominikaje
Dobrý, áno, dávala som trošku cukru a podarili sa vynikajúce. Do každého kvásku dávam buď cukor alebo med. :)
Beáta Tomeková ~ 6. január 2022 - 14:05
Moje prvé buchty 🤗
Robila som tvarohové. Sú výborné :)
emko ~ 14. február 2022 - 8:59
In reply to Moje prvé buchty 🤗 Robila… by Beáta Tomeková
Tak toto sú buchty úplne pohádkové! :)
Marcela96 ~ 14. august 2021 - 23:26
Prvý krát som robila buchty a vybrala som si tento recept ... A akože waaau, to cesto je perfektné
Marcela96 ~ 14. august 2021 - 23:46
In reply to Prvý krát som robila buchty… by Marcela96
Foto :)
emko ~ 27. august 2021 - 17:40
In reply to Foto :) by Marcela96
Tak toto sú buchty ako z rozprávky, gratulujem :)
kestra ~ 2. jún 2021 - 11:54
Chuťovo ľahké a vynikajúce, jednoduché a univerzálne cesto. Na buchty, aj záviny.
Funkčné ručne aj strojovo (miesila pekárnička).
celiton ~ 9. marec 2020 - 7:56
Vynikajúci recept, asi najchutnejšie cesto aké som jedol :)
lulumi ~ 25. február 2018 - 10:02
Dnes jsem pekla, mohu jen doporučit!!! Těsto úžasné, krásně se s ním pracuje. Jak jde vidět na fotce, i malá by si dala....však kousek ukořistila. A dotaz, dělal někdo z tohoto těsta i něco jiného? Koláč, kynuté knedlíky...?
emko ~ 25. február 2018 - 11:09
In reply to Dnes jsem pekla, mohu jen by lulumi
Malá je nádherná :) Takéto "ukorisťovačky" sú najkrajšie chvíle :))
Z cesta môžeš robiť rôzne alternatívy...tvarohové hrebeňe, urobiť makový kvet... v podstate hocijaké tvary, alebo plnky...toto cesto je jemné jak vatička :)
Bebka ~ 3. december 2017 - 7:46
buchty boli fantastické, chválila celá rodina pri nedeľnom obede, poslala som aj mame a pýtala recept
emko ~ 6. december 2017 - 2:35
In reply to buchty boli fantastické, by Bebka
Tie sú ale prekrásne! Veľká vďaka za fotku :)
silvuska ~ 26. október 2017 - 9:02
Perfektny recept :) uzasne cesto, nakyslo ako este ziadne ine a bbuchty na paradu :) bola to moja premiera v peceni takychto buchiet :)
emko ~ 27. október 2017 - 4:33
In reply to Perfektny recept :) uzasne by silvuska
Paráda, som veľmi rada a gratulujem! :)
Katkaaa ~ 3. jún 2017 - 4:21
Zas a opäť veľká vďaka za recept. ja som si to vyhodnotila tak, ze v roku 1880 ziadne roboty na miesenie cesta neboli, tak to miesanie vajicok s maslom malo svoje opodstatnenie. Spravila som kvasok(so sojovym vanikovym mliekom), potom dala miesat s ostatnymi surovinami a zmaknuty tuk (alsan) pridavala postupne. S cestom sa mi pracovalo velmi dobre, buchty su vyborne. Ostatne aj na zajtra, tak som na ne zvedava.
alex81 ~ 8. február 2017 - 13:55
Vdaka za recept, vcera som piekla synovi do skolky z ryzoveho mlieka a alsanu..- nemoze kravske mlieko a vyrobky z neho.Chutovo boli vyborne, este sa musim naucit dat im ten spravny kockovy tvar :-)
DominikaO ~ 14. august 2016 - 12:16
som vam nesmierne vdacna ze ste pridali tento recept je vyborny :)
svetlany40 ~ 19. január 2016 - 3:59
Prave som ich supla do rury , uz tu krasne rozvoniavaju . To zasa bude dobrotka kaloricka 😀😀
Tana ~ 19. január 2016 - 6:40
In reply to Prave som ich supla do rury , by svetlany40
Vydarili sa? Ja som ich dnes zase piekla. Plnila som makom a lekvarom... vydržali hodinu :-)
svetlany40 ~ 19. január 2016 - 8:04
In reply to Vydarili sa? Ja som ich dnes by Tana
Veru vydarili sa . Utekala som rychlo odfotit , co zo vcera zostalo . Stihla som to tak - tak 😀. Dakujem za vyborny receptik .
Nelisa ~ 18. január 2016 - 10:36
skvelý recept! priznám sa, všetko som švacla do pekárničky, nechala vymiesiť a buchty sa podarili :)
Zuzana79b ~ 11. január 2016 - 12:54
Včera som buchty piekla, velmi jednoduchy a dobrý recept, ďakujem , veľmi chutili
StankaM ~ 26. marec 2015 - 7:42
vynikajúci recept...chutili celej rodinke :)
mama ~ 11. november 2014 - 9:30
U nás se tomu říká Honzovy buchty, dělávám to každý rok na obecní otevření adventu a jen se po nich zapráší.
senky ~ 25. august 2013 - 3:31
Povidlové buchty .. to je ta nejzákladnější a nejvděčnější klasika :-) a ještě, když jsou tak krásné. Brzy vyzkouším, jak se znám !!:-)
Rutto ~ 25. august 2013 - 13:24
..no vidis a ja som stale v tom ze do kysnuteho cesta ked sa daju vajca ze vraj neni potom makke :)