Recetov na buchty je veľa, zvlášť tých moderných a vylepšených. Každý má ten svoj odskúšaný, overený a najlepší.

Tento recept je zo "Staročeské kuchařky" z roku 1880 pod názvom "Buchtičky jemnější". Recept je vynikajúci a môžete sa spoľahnúť, že vám nádherne rozvonia kuchyňu. Buchty sú ako od babičky :)

České buchty

V miske sa vymiešame zmäknuté maslo a potom pridáme jedno celé vajce a jeden vaječný žĺtok. Pridáme cukor, citrónovú kôra a soľ a trieme ďalej ešte aspoň päť minút. Túto hmotu vylejeme do druhej, väčšej misy na múku. Potom pridáme kvások z droždia a mlieka a dolejeme ešte toľko mlieka, aby bolo cesto vláčne. Cesto treba poriadne vymiesiť, až začne hádzať bublinky. Necháme ho na teplom mieste poriadne vykysnúť, asi jeden a pol hodiny. V recepte sa píše, že keď sú vajcia drahé, môžu sa vynechať :-)

Vykysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku, rozvaľkáme a nakrájame na štvorce, ktoré plníme slivkovým lekvárom. Pekáč poriadne potrieme maslom a poukladáme zavinuté buchty. Potrieme ich rozpusteným maslom aj z vrchu a pomedzi buchty. Dáme ešte na teplé miesto podkysnúť. Medzitým si rozpálime rúru a buchty dáme piecť na 170 stupňov do ružova asi na 45 minút.

Ako sa píše v recepte, keď buchty ľahko odpadávajú od pekáča sú akurát. Buchty po upečení vyklopíme a pocukrujeme a verte, že toto sú Buchty s veľkým "B".

Hodnotenie

Zdieľaj



Pridaj sa




Komentáre

Zobraziť profil Rutto
~ 25.08.2013 - 11:24

..no vidis a ja som stale v tom ze do kysnuteho cesta ked sa daju vajca ze vraj neni potom makke :)

Zobraziť profil senky
~ 25.08.2013 - 13:31

Povidlové buchty .. to je ta nejzákladnější a nejvděčnější klasika :-) a ještě, když jsou tak krásné. Brzy vyzkouším, jak se znám !!:-)

Zobraziť profil mama
~ 11.11.2014 - 08:30

U nás se tomu říká Honzovy buchty, dělávám to každý rok na obecní otevření adventu a jen se po nich zapráší.

Zobraziť profil StankaM
~ 26.03.2015 - 18:42

vynikajúci recept...chutili celej rodinke :)

Zobraziť profil Zuzana79b
~ 11.01.2016 - 11:54

Včera som buchty piekla, velmi jednoduchy a dobrý recept, ďakujem , veľmi chutili

Zobraziť profil Nelisa
~ 18.01.2016 - 09:36

skvelý recept! priznám sa, všetko som švacla do pekárničky, nechala vymiesiť a buchty sa podarili :)

Zobraziť profil svetlany40
~ 19.01.2016 - 02:59

Prave som ich supla do rury , uz tu krasne rozvoniavaju . To zasa bude dobrotka kaloricka 😀😀

Zobraziť profil Táňa
~ 19.01.2016 - 17:40

Vydarili sa? Ja som ich dnes zase piekla. Plnila som makom a lekvarom... vydržali hodinu :-)

Zobraziť profil svetlany40
~ 19.01.2016 - 19:04

Veru vydarili sa . Utekala som rychlo odfotit , co zo vcera zostalo . Stihla som to tak - tak 😀. Dakujem za vyborny receptik .

Zobraziť profil DominikaO
~ 14.08.2016 - 10:16

som vam nesmierne vdacna ze ste pridali tento recept je vyborny :)

Zobraziť profil alex81
~ 08.02.2017 - 12:55

Vdaka za recept, vcera som piekla synovi do skolky z ryzoveho mlieka a alsanu..- nemoze kravske mlieko a vyrobky z neho.Chutovo boli vyborne, este sa musim naucit dat im ten spravny kockovy tvar :-)

Zobraziť profil Katkaaa
~ 03.06.2017 - 14:21

Zas a opäť veľká vďaka za recept. ja som si to vyhodnotila tak, ze v roku 1880 ziadne roboty na miesenie cesta neboli, tak to miesanie vajicok s maslom malo svoje opodstatnenie. Spravila som kvasok(so sojovym vanikovym mliekom), potom dala miesat s ostatnymi surovinami a zmaknuty tuk (alsan) pridavala postupne. S cestom sa mi pracovalo velmi dobre, buchty su vyborne. Ostatne aj na zajtra, tak som na ne zvedava.

Zobraziť profil silvuska
~ 26.10.2017 - 19:02

Perfektny recept :) uzasne cesto, nakyslo ako este ziadne ine a bbuchty na paradu :) bola to moja premiera v peceni takychto buchiet :)

Zobraziť profil emko
~ 27.10.2017 - 14:33

Paráda, som veľmi rada a gratulujem! :)

Zobraziť profil Bebka
~ 03.12.2017 - 18:46

buchty boli fantastické, chválila celá rodina pri nedeľnom obede, poslala som aj mame a pýtala recept

Zobraziť profil emko
~ 06.12.2017 - 13:35

Tie sú ale prekrásne! Veľká vďaka za fotku :)

Zobraziť profil lulumi
~ 25.02.2018 - 21:02

Dnes jsem pekla, mohu jen doporučit!!! Těsto úžasné, krásně se s ním pracuje. Jak jde vidět na fotce, i malá by si dala....však kousek ukořistila. A dotaz, dělal někdo z tohoto těsta i něco jiného? Koláč, kynuté knedlíky...?

Zobraziť profil emko
~ 25.02.2018 - 22:09

Malá je nádherná :) Takéto "ukorisťovačky" sú najkrajšie chvíle :))
Z cesta môžeš robiť rôzne alternatívy...tvarohové hrebeňe, urobiť makový kvet... v podstate hocijaké tvary, alebo plnky...toto cesto je jemné jak vatička :)