České buchty

emko ~ 16. september 2017 - 7:31

Recetov na buchty je veľa, zvlášť tých moderných a vylepšených. Každý má ten svoj odskúšaný, overený a najlepší.

Tento recept je zo "Staročeské kuchařky" z roku 1880 pod názvom "Buchtičky jemnější". Recept je vynikajúci a môžete sa spoľahnúť, že vám nádherne rozvonia kuchyňu. Buchty sú ako od babičky :)

Suroviny
80
g
60
g
1
ks
300 - 350
ml
1
KL
 
 

V miske sa vymiešame zmäknuté maslo a potom pridáme jedno celé vajce a jeden vaječný žĺtok. Pridáme cukor, citrónovú kôra a soľ a trieme ďalej ešte aspoň päť minút. Túto hmotu vylejeme do druhej, väčšej misy na múku. Potom pridáme kvások z droždia a mlieka a dolejeme ešte toľko mlieka, aby bolo cesto vláčne. Cesto treba poriadne vymiesiť, až začne hádzať bublinky. Necháme ho na teplom mieste poriadne vykysnúť, asi jeden a pol hodiny. V recepte sa píše, že keď sú vajcia drahé, môžu sa vynechať :-)

Vykysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku, rozvaľkáme a nakrájame na štvorce, ktoré plníme slivkovým lekvárom. Pekáč poriadne potrieme maslom a poukladáme zavinuté buchty. Potrieme ich rozpusteným maslom aj z vrchu a pomedzi buchty. Dáme ešte na teplé miesto podkysnúť. Medzitým si rozpálime rúru a buchty dáme piecť na 170 stupňov do ružova asi na 45 minút.

Ako sa píše v recepte, keď buchty ľahko odpadávajú od pekáča sú akurát. Buchty po upečení vyklopíme a pocukrujeme a verte, že toto sú Buchty s veľkým "B".

Komentáre

Rutto ~ 25. august 2013 - 13:24

..no vidis a ja som stale v tom ze do kysnuteho cesta ked sa daju vajca ze vraj neni potom makke :)

0

senky ~ 25. august 2013 - 3:31

Povidlové buchty .. to je ta nejzákladnější a nejvděčnější klasika :-) a ještě, když jsou tak krásné. Brzy vyzkouším, jak se znám !!:-)

0

mama ~ 11. november 2014 - 9:30

U nás se tomu říká Honzovy buchty, dělávám to každý rok na obecní otevření adventu a jen se po nich zapráší.

0

Zuzana79b ~ 11. január 2016 - 12:54

Včera som buchty piekla, velmi jednoduchy a dobrý recept, ďakujem , veľmi chutili

0

Nelisa ~ 18. január 2016 - 10:36

skvelý recept! priznám sa, všetko som švacla do pekárničky, nechala vymiesiť a buchty sa podarili :)

0

svetlany40 ~ 19. január 2016 - 3:59

Prave som ich supla do rury , uz tu krasne rozvoniavaju . To zasa bude dobrotka kaloricka 😀😀

0

DominikaO ~ 14. august 2016 - 12:16

som vam nesmierne vdacna ze ste pridali tento recept je vyborny :)

0

alex81 ~ 8. február 2017 - 13:55

Vdaka za recept, vcera som piekla synovi do skolky z ryzoveho mlieka a alsanu..- nemoze kravske mlieko a vyrobky z neho.Chutovo boli vyborne, este sa musim naucit dat im ten spravny kockovy tvar :-)

0

Katkaaa ~ 3. jún 2017 - 4:21

Zas a opäť veľká vďaka za recept. ja som si to vyhodnotila tak, ze v roku 1880 ziadne roboty na miesenie cesta neboli, tak to miesanie vajicok s maslom malo svoje opodstatnenie. Spravila som kvasok(so sojovym vanikovym mliekom), potom dala miesat s ostatnymi surovinami a zmaknuty tuk (alsan) pridavala postupne. S cestom sa mi pracovalo velmi dobre, buchty su vyborne. Ostatne aj na zajtra, tak som na ne zvedava.

0

silvuska ~ 26. október 2017 - 9:02

Perfektny recept :) uzasne cesto, nakyslo ako este ziadne ine a bbuchty na paradu :) bola to moja premiera v peceni takychto buchiet :)

0

Bebka ~ 3. december 2017 - 7:46

buchty boli fantastické, chválila celá rodina pri nedeľnom obede, poslala som aj mame a pýtala recept

0

lulumi ~ 25. február 2018 - 10:02

Dnes jsem pekla, mohu jen doporučit!!! Těsto úžasné, krásně se s ním pracuje. Jak jde vidět na fotce, i malá by si dala....však kousek ukořistila. A dotaz, dělal někdo z tohoto těsta i něco jiného? Koláč, kynuté knedlíky...?

0

emko ~ 25. február 2018 - 11:09

In reply to by lulumi

Malá je nádherná :) Takéto "ukorisťovačky" sú najkrajšie chvíle :))
Z cesta môžeš robiť rôzne alternatívy...tvarohové hrebeňe, urobiť makový kvet... v podstate hocijaké tvary, alebo plnky...toto cesto je jemné jak vatička :)

0

celiton ~ 9. marec 2020 - 7:56

Vynikajúci recept, asi najchutnejšie cesto aké som jedol :)

0

kestra ~ 2. jún 2021 - 11:54

 

Chuťovo ľahké a vynikajúce,  jednoduché a univerzálne cesto. Na buchty, aj záviny.

Funkčné ručne aj strojovo (miesila pekárnička).

0
Nezabudni sa s receptom podeliť aj s ostatnými, podporíš tým moju prácu. Ďakujem!
Tento recept nájdete v nasledujúcich kategóriach:

Zdielaj