- Prihláste sa alebo sa zaregistrujte, aby ste mohli pridávať komentáre.
Lupačky voľakedy predávali v našom mestečku na rohu pri škole v mliečnom bare. K nim tety varili voňavé kakao, ktoré veľkou naberačkou nalievali do bielych keramických hrnčekov. Hmmm, to boli raňajky! :)
Upiecť si domáce lupačky má riadny nádych nostalie. Tá vôňa ráno zobudí každého. Lupačky sú primerane sladké, mäkkučké a rozplývajú sa na jazyku.
Alternatívy k receptu:
Namiesto oleja môžete použiť maslo, alebo kokosový olej. Lupačky budú nádherne voňať. Múku hladkú pšeničnú môžeme nahradiť špaldovou, jemne mletou. Ak nemáte sušené mlieko, tak namiesto vody v recepte použite plnotučné mlieko. A sušené droždie sa dá nahradiť čerstvým, približne platí:
7 gramov alebo 2 KL sušeného droždia = 20 gramov čerstvého
Suroviny
Na potretie:
Na posypanie:
Nezabudni sa s receptom podeliť aj s ostatnými, podporíš tým moju prácu. Ďakujem!
Tento recept nájdete v nasledujúcich kategóriach:
Komentáre
Anna1982 ~ 17. február 2023 - 10:04
Pekný deň! Sušené mlieko je možnè nahradiť mliekom?
Marcela96 ~ 14. január 2023 - 19:17
Už viem, prečo vždy čerpám z tejto stránky... pretože aj keď robím niečo prvý krát, vždy mi to vyjde. Výborný recept na lupačky a bože tá chuť 😍 prvý krát mi nevyšli, ale to len preto lebo som zamenila vodu a sušené mlieko za polotučné mlieko. Tentokrát som išla presne podla receptu a vyšli na jednotku
emko ~ 18. január 2023 - 16:51
In reply to Už viem, prečo vždy čerpám z… by Marcela96
To mám veľkú radost, lupačky sa ti podarili krásne :)
Nastenka ~ 14. január 2023 - 13:21
Dobrý deň,
naberám odvahu na lúpačky :) Chcem sa spýtať, či tam má ísť naozaj 1,5 polievkovej lyžice suš.droždia.
Ďakujeeem
Lenka13 ~ 21. február 2021 - 14:32
Zdravim, povodne som ich upiekla pre synov, no nakoniec ich najviac zje manzel 🤣. Nase oblubene, robim ich podla Vas uz skoro rok a nikdy neomrzia, vyborne. Dakujem Vam za tuto stranku, je neskutocna 👍👍👍
Dudinen ~ 20. január 2021 - 8:20
Skvely recept, iny uz ani nerobim. Odporucam!
emko ~ 27. január 2021 - 13:52
In reply to Skvely recept, iny uz ani by Dudinen
Ach lupačky a kakalko, to sú iné raňajky :)
mayyka ~ 5. máj 2020 - 10:39
U nas dnes z dvojitej davky a zostal z nich len mak po celej kuchyni.
emko ~ 6. máj 2020 - 13:10
In reply to U nas dnes z dvojitej davky a by mayyka
Verím, chápem :)
Katkaaa ~ 25. máj 2017 - 13:10
pečiem ich pravidelne, vyborny recept, ďakujem . U detí si vždy šplhnem :-)
Práve teraz ich idem vyskúšať aj naplniť s lekvárom, už sa teším
emko ~ 25. máj 2017 - 3:00
In reply to pečiem ich pravidelne, by Katkaaa
super, tak to som zvedavá, ako to dopadne, daj vediet :)
Katkaaa ~ 25. máj 2017 - 10:29
In reply to super, tak to som zvedavá, by emko
dopadlo to super, tym, ze sa s cestom paradne pracuje, vyvalkala som rohlicky na tenulinko a lekvar tak pekne oddeluje vrstvy. Na vlacnosti cesta im nic neubera a odnikadial nevyteka.
Ja som z tohoto cesta tak nadsena, ze zrejme nabuduce budu pecene buchty z neho. Co myslis?
emko ~ 26. máj 2017 - 5:03
In reply to dopadlo to super, tym, ze sa by Katkaaa
Toto cesto je super, kľude môžeš skúsiť aj buchty, alebo skús toto :)
https://bonvivani.sk/recepty/ceske-buchty
Julia ~ 15. október 2016 - 9:11
Vaše lupačky sú nádherné, ja som skúšala 2x chuť vynikajúca, len mi nepodrastli. Pekárničku nemám miesila som v kuchynskom robote. Prvý krát sa mi s cestnom pracovalo dobre, nelepilo sa , no druhý krát sa mi cesto veľmi lepilo, ale ani raz mi nepodkysli. Kde robím chybu, môže to byť múkou, alebo drozdim?
emko ~ 16. október 2016 - 13:55
In reply to Tánička Vaše lupačky sú by Julia
Ak sa ti cesto lepí, kľudne pridaj trocha múky. Cesto musí byť pred kysnutím pekne vymiesené, aby sa nelepilo, ale bolo pružné až elastické. Ak používaš kuchynský robot miesto pekárničky, tak je to ok, ale treba dbať na teplotu, ktorú má pekárnička automaticky nastavenú. Takže ak cesto vymiesiš, zakry ho v mise a daj napr. do rúry vyhriatej na 35 stupňov. Cesto musí nakysnúť a zväčšiť objem, aby bol výsledok správny. Ešte si skontroluj droždie, či nie je po záruke. Tiež môžeš urobiť vždy malý testík, či už s droždím čerstvým, alebo sušeným. Najprv vymiešaj droždie v malej mističke s vlažnou vodou, daj zakryté bokom a do 10 minút ti musí takýto kvások začať hádzať bublinky. Vtedy vieš, že droždie je aktívne a cesto pekne vykysne :)
Julia ~ 16. október 2016 - 3:24
In reply to Ak sa ti cesto lepí, kľudne by emko
Dakujem za rady, pri najblizsom peceni lupaciek budem na to dbat :)
emko ~ 17. október 2016 - 11:53
In reply to Dakujem za rady, pri by Julia
Nie je za co :) Ak sa budes nahodou chystat, kludne daj vediet a budem tu v kecatku online keby si este nieco potrebovala vediet :)
babinka54 ~ 10. apríl 2016 - 7:11
druhý pokus, myslím si že úspešnejší
babinka54 ~ 30. január 2016 - 13:02
A už je tu vôňa ako v mliečnom bare na námestí...akurát som nebola dôsledná a málo som vyšúľala ale nevadí na chybách sa človek učí...pozdravujem z Malaciek
Tana ~ 31. január 2016 - 13:41
In reply to A už je tu vôňa ako v by babinka54
Jéj, tiež zdravím domov a ďakujem za fotku, máš ich krásne...
babinka54 ~ 16. október 2015 - 13:57
jáááj mliečny bar na rohu pri klášteri...často chodím okolo a len nostalgicky spomínam, už tam bolo všeličo ale mliečnemu baru sa nič nevyrovná, ja som mala rada odtiaľ marokánky
Henny ~ 4. september 2015 - 10:49
Práve dopečené :-)
orinka ~ 26. august 2015 - 8:53
Škoda, že to nemám jak vyfotit. Vůbec jsem nedoufala, že to napoprvé hned zvládnu. Loupáčky jsou výborné chuťově a hezké tvarově. Tak už je nebudu kupovat, zas tolik práce to nedá a mám z nich velkou radost. Manžel hned 3 snědl, jen co vychladly, má je moc rád.
Trudka4 ~ 28. júl 2015 - 7:11
Dnes budou k večeři. Jsou famózní ....
myrca ~ 26. jún 2015 - 13:39
Perfektné :)
Žúžu ~ 27. jún 2015 - 13:22
In reply to Perfektné :) by myrca
Nááááádhernééé :) dnes sa chystam robit i ja :) tie gulate ste akým princípom urobili?
myrca ~ 29. jún 2015 - 12:52
In reply to Nááááádhernééé :) dnes sa by Žúžu
až teraz som si všimla otázku :) tie guľaté som urobila dlhý šúľok a stočila do kĺbka :)
TinaMartina ~ 22. jún 2015 - 13:07
Uz som na ne mala dlho chut a dnes som ich konecne robila. Takto sa podarili. Dakujem pekne za receptik su vyborne - mnam mnam :-)
Ľubka ~ 15. október 2014 - 3:44
Ahoj , ten popis o mliečnom bare ma donutil spomínať ...aj my sme mali mliečny bar a cestou do školy sme si kupili lupačku a kakao ktore teta predavačka presne s velkeho hrnca a velkou naberačkou naberala.... niekedy boli posuchy niekedy lupačky ...jej bol super ....veru vyskúšam ich ....ako prekvapko pre manžela ked príde s týždnovky .... :-)))
Janaja ~ 16. september 2014 - 12:27
Lúpačky - manželove najoblúbenejšie pečivo. Na prípravu nenáročné, robievam ich aj 3x do týždňa, v nedeľu na raňajky musia byť vždy :-). Výborný recept odporúčam vyskúšať :-)
celine ~ 2. apríl 2014 - 5:23
Dnes som piekla vaše lupačky. Su bezkonkurenčne najlepšie, ake som kedy jedla. :-)
Babetta ~ 10. február 2014 - 7:02
Loupáky jsou výborné, budu je dělat častěji...:-)
Já je ještě před rolováním potřela máslem, tak to jsou loupáky super...
emicka1523 ~ 13. október 2013 - 3:09
Uz po niekolkykrat robene ale tu moje foto este neni...tak pridam...no vyborne ako vzdy:):)podarili sa:):)
Trudka4 ~ 29. september 2013 - 10:38
Dnes jsem si dost přivstala, abych pro svou rodinku připravila k snídani tyhle Lupačky /Sladké rohlíky/ podle receptu z tvého blogu. V životě jsme lepší nejedli !!!! Suroviny na těsto jsem si dala do pekárny než jsem šla večer spát a nastavila, ať mám těsto vykynuté o půl 7 ráno. Vstanula jsem a okolo půl 9 už byly čerstvé Lupačky na stole. Namazali jsme si je máslem a trošku marmelády a k tomu si dali kakao a já bílou kávu a pak už se nám jen dělali boule za ušima.
zuzka75 ~ 23. jún 2013 - 8:50
lúpačky sú mňam,mňam,mňam...odporúčam...