Pšeno (lúpané proso) alebo jáhly, sú bezlepkové a vhodné pri žalúdočných ťažkostiach. Sú zdrojom zložitých sacharidov, vysokého obsahu horčíka, železa, fosforu a hlavne vitamínov skupiny B. No a rebarbora je zase veľmi zdravá zelenina kyslej chuti, ktorá kedysi hojne rástla pri každom plote. Obsahuje hlavne kyselinu listovú, potrebnú pre činnosť mozgu a nervov, ale aj kyselinu šťavelovú, tiež veľké množstvo vápnika a draslíka.
Tak tu je recept, ktorý obe tieto zdravé potraviny spája :)

Pšenovník s rebarborou

Suroviny

 

Pšeno je potrebné prepláchnuť a aspoň dvakrát spariť horúcou vodou, aby z neho vyšla jeho prirodzená horkosť.

Pšeno dáme do hrnca, zalejeme litrom jablkového muštu a na miernom ohni uvaríme hustú kašu. Podľa potreby ju po uvarení ochutíme kukuričným alebo javorovým sirupom. Do vychladnutého opatrne vmiešame sneh zo 4 bielkov a zmes preložíme na plech.

Na vrch dáme očistenú nakrájanú rebarboru. Môžeme pridať aj jahody. Vložíme do rúry a pečieme na 180 stupňov necelú hodinu.

Pšenovník podávame ešte teplý, alebo aj za studena. Ak vám bude kyslý, prelejte ho javorovým, alebo kukuričným sirupom.

Hodnotenie

Zdieľaj



Pridaj sa