Paprikáš z hlivy

emko ~ 11. máj 2013 - 13:51

Hlivový paprikáš je skvelá bezmäsitá alternatíva klasického paprikáša. Hliva nielen že skvele nahradí textúru mäsa, ale je aj výnimočne zdravá. Obsahuje množstvo vitamínov skupiny B, minerálov ako draslík, železo a zinok, a je bohatá na vlákninu, ktorá prospieva tráveniu. Navyše majú nízky obsah kalórií a sú výborným zdrojom bielkovín a antioxidantov, čo podporuje imunitu. Vďaka výraznej chuti a šťavnatej textúre je hlivový paprikáš lahodný, výživný a plnohodnotný pokrm, ktorý poteší nielen vegetariánov, ale aj milovníkov húb a zdravého životného štýlu.

Fantasticky sa k nemu hodí tarhoňa, maslové halušky, alebo akákoľvek cestovina.

VIDEORECEPT:

Hlivu rozdelíme na dve časti – tuhšie časti (nožičky), ktoré nakrájame na menšie kúsky a pridáme ich už do základu, a jemné klobúky, ktoré pridáme až ku koncu varenia, aby si zachovali textúru a nezmenili sa na kašu.



 

Na strednom plameni rozohrejeme olej a začneme pripravovať základ. Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a po chvíli aj nakrájané tuhšie časti hlivy.

Osolíme, okoreníme, pridáme bobkový list a zaprášime múkou. Dobre orestujeme a nakoniec pridáme aj mletú papriku, len na niekoľko sekúnd, aby nezhorkla.

Zalejeme vývarom a necháme zakryté dusiť asi pol hodinu. Na posledných 5 minút pridáme jemné časti hlivy, zjemníme smotanou a necháme ešte prevariť. 

Podľa chuti môžeme dochutiť aj citrónovou šťavou. K paprikášu sa fantasticky hodí tarhoňa, maslové halušky alebo akákoľvek cestovina.

Komentáre

masala ~ 12. máj 2013 - 3:32

Toto je velmi dobre. Robievam zo sampinonov, velka skoda, ze hlivu nezozeniem.

0
Nezabudni sa s receptom podeliť aj s ostatnými, podporíš tým moju prácu. Ďakujem!
Tento recept nájdete v nasledujúcich kategóriach:

Zdielaj