maniok jedlý

maniok jedlý

maniok jedlý

Maniok jedlý je známy tiež pod menom cassava či yuca, v Ázii tapioca. Jedná sa o kultúrnu tropická rastlinu z čeľade mliečnikovité (Euphorbiaceae). Je to ker, pôvodom z Brazílie. Poskytuje koreňové hľuzy dlhé až 60 cm a vážiace 10 kg. Sú základnou škrobovou potravinou obyvateľstva v Afrike a v Južnej Amerike. Z manioku sa vyrábajú placky, múka na chlieb, kaše, škrob, glej, pivo, alkohol i ocot. Zahusťujú sa ním polievky a omáčky. V niektorých oblastiach sa mladé stonky používajú ako zelenina. Múka z manioku je vhodná aj pre tých, ktorí nesmú jesť pšeničnú múku.

Chipsy z manioku majú podobnú konzistenciu ako zemiakové chipsy. Zároveň však majú až o 30% nižší obsah tuku. Maniokové chipsy sa už…