- Prihláste sa alebo sa zaregistrujte, aby ste mohli pridávať komentáre.
Toto je základný recept na palacinky, ktorý sa musí vydariť každému začiatočníkovi! Palacinky sa nelepia, sú tenké, hebké a bledučké s krásnymi "mapami". Dajú sa jesť naslano aj nasladko, pretože do nich nejde cukor. Ak ich budete robiť na kvalitnej liatinovej panvici, palacinky budú krásne chrumkavé a dobre prepečené ako z francúzskej creperie.
Ja osobne už robím palacinky rodine aspoň raz do týždňa. Často aj z menšieho množstva, len toľko koľko je práve treba, aby sa akurát zjedli. Keď už má človek totiž v oku tú správnu konzistenciu, potom sa určite vydaria.
Používam tiež rôzne druhy múk, kľudne aj celý pomer múky celozrnnej (najlepšie špaldovú). Niekedy pridám ovsenné vločky, alebo semienka, vanilkový extrakt.
Skúšala som aj recepty na palacinky bez mlieka, vajec a oleja a dá sa to tiež, len nečakajte rovnako "palacinkový" výsledok. Sú hutnejšie, tuhšie, nie tak krehké. Palacinky z bezlepkovej múky zasa treba veľmi pomaly piecť pri nízkej teplote.
Ako tuk môžete použiť olej, ale ja odporúčam prepustené maslo, ktoré dá palacinkám výnimočnú chuť a vôňu.
Pri palacinkách je dôležité mať na pamäti:
- cesto by malo mať izbovú teplotu, nechajte ho chvíľu uležať
- ak sa palacinky lámu, je potrebné pridať múku
- ak sú moc tuhé, pridávame mlieko
- palacinky je treba smažiť na rozpálenej panvičke na stredne veľkom plameni
- palacinku obraciame, až keď je prvá strana celá matná
Komentáre
panstefan ~ 13. júl 2024 - 13:26
...no, "Palacinky"!... základný kameň gastronómie
... keď privriem oči, na čiernej, vnútornej strane viečok sa mi objavy vysoké štvormiestne číslo...to je počet koľko som ich deťom a teraz už aj vnučkam v živote urobil ...no občas si aj zaimprovizujem
... nedávno som nám urobil "naslano" s kôprom... výborne, trochu hrubšie...a náplň bola mierne, na cesnaku opražena strúhana mrkva, cuketa a kúsok diétnej Liptovskej salámy... výborne pasovalo k balkonovemu posedeniu s manželkou, kamarátkou a vínom
Pozdravujem
emko ~ 13. júl 2024 - 14:39
In reply to ...no, "Palacinky"!… by panstefan
Tak to verím, hneď by som si dala :)
sisulienka ~ 31. júl 2020 - 11:40
Palacinky milujem, najviac s tvarohovou plnkou, ktorá je z poctivého tvarohu, vanilkového cukru a citrónovej kôry. Mama všetky prísady na cesto dala do mixéra, aby malo cesto správnu hustotu a "liala" jednu palaicnku za druhou. Vždy vravela, že musia byť priesvitné a veru boli. Natierali sme ich všetkými marmeládami a lekvármi, ktoré sme doma mali a pekne pozatáčané poprášili sladkým "snehom". Poznala som iba sladkú variantu, až mi raz jedno dieťa predstavilo kečupové palacinky...a potom ďaľšie dieťa oškvarkové a ďaľšie syrové a nutelové...a potom mi jedna francúzska mademoiselle predstavila Crêpe Suzette. A bolo. Nepresvedčili ma. Mamine tvarohové sú nenahraditeľné!
emko ~ 6. august 2020 - 4:35
In reply to Palacinky milujem, najviac s by sisulienka
Pekne :) Ja mám tiež rada na slano. S údeným syrom, mňam :)
edelweiss ~ 10. apríl 2016 - 12:14
my doma najnovsie pridavame do cesta struhane jablka
emko ~ 11. apríl 2016 - 10:02
In reply to my doma najnovsie pridavame by edelweiss
fiha, to ma este nenapadlo, skusim...
tiez som chcela vyskusat pridat tvaroh, ale to by sa asi skor hodilo na lievanecky
jerica ~ 1. november 2013 - 10:34
to fakt je na "zožerinkanie" u nás palacinky vždy majú úspech , tvoje sú krásne , až sa mi žiada si ich hneď spraviť :-)
emko ~ 7. november 2013 - 10:58
In reply to to fakt je na "zožerinkanie" by jerica
dakujem :)
ja robim palacinky niekolkokrat do tyzdna, hlavne kvoli malemu...a vzdy pridam daco speci, nech mame zmenu... ovsene vlocky, postruhane oriesky a tak..