Krémeš Tatry

emko ~ 4. máj 2019 - 3:32

Tento koláč je vždy chutný a bleskovo zjedený. Veľmi závisí od kvality spracovaného odpaľovaného cesta, teploty rúry na pečenie a akosti vajec.

Ak máte radi karamelové chute, určite vyskúšajte :)

Suroviny
Cesto:
 
 
6
ks
250
ml
 
štipka
Krém:
 
 
150
ml
500
ml
250
g
Sezóna

Odpaľované cesto nie je zložité, len treba vedieť ako na to. Do hrnca dáme variť vodu so soľou a pridáme tuk.

Do vriacej vody dáme naraz všetku múku a varechou miešame asi tri minúty - odpaľujeme. Ak je cesto príliš riedke a mastné, prisypeme ešte múku a odpaľujeme ďalej. Miešame rýchlo, aby sa nenarobili z múky hrudky. Použite kvalitnejší hrniec, kde sa vám cesto nepripáli.

Odpálené cesto preložíme do misky a necháme voľne vychladnúť.

V hrnci pripravíme z cukru karamel a pridáme doň vodu, aby sa rozpustil.

V pohári rozmiešame pudingový prášok s mliekom, prilejeme do tekutého horúceho karamelu a pri neustálom miešaní uvaríme hustý puding. Ten necháme vychladnúť.

Do cesta postupne prišľaháme po jednom celé vajcia.

Vznikne vám lepivá hmota - dobré znamenie, že je cesto v poriadku.

Hmotu rozdelíme na dva diely a každú časť stierkou rozotrieme na vymastený plytký veľký plech. Ide to dosť ťažko, ale ide to. Treba cesto pritláčať o plech a pomaličky rozotierať.

Plech vložíme do horúcej rúry na 200 stupňov, zatvoríme a necháme asi 15 minút piecť. Rúru pri pečení neotvárame!

Oba upečené pláty necháme vychladnúť.

Na jeden nanesieme karamelový krém, ktorý pripravíme tak, že do vychladnutého karamelového pudingu prišľaháme maslo a vmiešame mleté orechy.

Na krém nanesieme vyšľahanú tuhú šľahačku.

Zakryjeme druhým plátom cesta a dáme stuhnúť do chladničky, aby sa zákusok lepšie krájal.

Hotový nakrájame na štvorce a pocukrujt, aby vyzeral ako zasnežené vrcholky Tatier :)

Komentáre

Viera V ~ 2. november 2021 - 13:43

dobry den, je mozne nahradit rastlinny tuk v ceste maslom? alebo olejom?

0

klaura ~ 25. júl 2013 - 12:10

toto je krásny zákusok ... mám naň aj recept, len odvaha na odpaľované cesto mi akosi chýba ... možno podľa tvojho návodu by som aj skúsila ... :))))))

0
Nezabudni sa s receptom podeliť aj s ostatnými, podporíš tým moju prácu. Ďakujem!
Tento recept nájdete v nasledujúcich kategóriach:

Zdielaj