Ryžový nákyp

emko ~ 8. november 2016 - 6:46

Ryžový nákyp je tradičný recept. V minulosti sa pripravoval hlavne chorým a deťom, aby nabrali silu a mali niečo jemné a zároveň výživné do bruška. Neskôr ryžový nákyp nabral retro nádych. Bola to rýchlovka, ktorú je možné pripraviť ihneď, ak je po ruke ryža a kompótové ovocie.

V tomto recepte je verzia s pečenými jablkami ako ovocnou zložkou. Tak, ako som to našla v staručkých kuchárkach a aj nám chutí. Ale môžete sa pohrať a pridať do ryže hrozienka, alebo iné ovocie ako plnku, či pridať do "snehu" lyžicu džemu. Ryžový nákyp bude krásne sladký a farebný.

Alebo si vychutnajte ryžový nákyp len takto jednoducho. Maslová a voňavá ryža sa rozplýva na jazyku. Pečené jablká s ňou krásne harmonizujú a tá sladká snehová čapica na vrchu, tá je asi úplne najlepšia :)

Rozpis v recepte je na 10 porcií. Tak, ak nemáte detskú párty, alebo veľa hladných krkov, bude stačiť aj polovičná dávka :)

Suroviny
700
g
1000
ml
250
g
6
ks
4
ks
1
PL
štipka
 

Umytú ryžu, ktorú trochu posolíme, uvaríme asi v 800ml vody do polomäkka. Pridáme vanilkový cukor a za stáleho miešania tiež mlieko. Pracujeme na najmenšom plameni, aby ryža neprihorela. Varíme, kým sa ryža v mlieku uvarí na redšiu kašu. Potom ju dáme vychladnúť.

Pri ochladzovaní ryže ju občas premiešame, aby hmota príliš nestuhla. Žĺtky s tretinou (200g) cukru a citrónovou kôrou vyšľaháme do peny a pridáme zmäknuté maslo. Prešľaháme, pridáme žĺtkovú hmotu a premiešame.

V panvici na masle opečieme nastrúhané jablká s lyžicou masla a trstinovým cukrom.

Na vymastený a múkou vysypaný plech nalejeme polovicu pripravenej hmoty a rozotrieme rovnomerne stierkou. Opečené jablká poukladáme na túto vrstvu a posypeme škoricou. Na jablká nalejeme druhú vrstvu pripravenej ryžovej hmoty a povrch uhladíme stierkou.

Dáme piecť do vyhriatej rúry na 210°C asi pol hodiny. Kým sa nákyp pečie, ušľaháme vo väčšej miske veľmi tuhý sneh z bielkov spolu s poslednou tretinou cukru. Ak pridáme do snehu lyžicu džemu, bude mať sneh krásnu farbu a ovocnú chuť.

Po pol hodine pečenia plech z rúry vyberieme a na horúci preložíme z misky vyšľahaný sneh. Rozotrieme ho po celej vrstve nákypu a dáme ešte naspäť do rúry piecť asi na 10 minút, no teplotu znížime na 160°C.

Komentáre

Tatiana2 ~ 18. október 2024 - 11:24

Dobry den...Nedala som vyšľahaný sneh do ryžovej zmesi a veruze to chýba

0

Majka Činči De… ~ 2. marec 2022 - 19:02

Dobry den, chcela by som sa opytat fuuu 6 vajicok...moj syn je alergickky na slepacie preto sa mu snazim robit recepty kde je jedno max dve vajicka pretoze mu davam aspon prepelicie....ale to pouzivam na jedno slepacie 5 prepelicich...cize by som sa chcela spytat ak by som tam dala kvazi dve slepacie (co predstavuje 10 prepelicich) kolko g ryze a mlieka by som mala pouzit?

0

Barbora Pink ~ 17. november 2020 - 8:24

Dobry den 😊
Sice to uz bolo davno,ale mam otazocku - najprv varim ryzu vo vode a ked voda "zmizne",tak az potom dam mlieko?

0

emko ~ 18. november 2020 - 6:34

In reply to by Barbora Pink

Presne tak. Ak by si varila od začiatku ryžu v mlieku, mohla by z toho byť kaša a ryža by nemala peknú konzistenciu...

0

Miriama Trnikova ~ 7. február 2018 - 4:53

Tak tento ryzovy nákyp je vyborny,mnam. Ja som ryzovy nákyp nemala rada od školy a po rokoch som vyskusala mojim 5 chlapcom urobiť tento a musím povedat ze chutil vsetkym a super je že ho moze papat aj môj maly bezlepkac a aj druhy diabetik nakolko som dala malo cukru...
ďakujem ohromný recept budem pravidelne robiť...

0

myrca ~ 12. február 2015 - 11:52

Zaregistrovala som sa, aby som mohla napísať ódy na tento ryžový nákyp :) ja som tak perfektný ryžový ešte nejedla :) je proste NESKUTOČNÝ :) k sežráni :) mňam :)

0

serpico ~ 16. august 2013 - 9:57

Zuzička, moja dcérka, "starého horského vlka" serpica, nákyp urobila, a bol famózny !!! (ďakuje Zuzka za super recept)

0
Nezabudni sa s receptom podeliť aj s ostatnými, podporíš tým moju prácu. Ďakujem!
Tento recept nájdete v nasledujúcich kategóriach:

Zdielaj