Čučoriedkové parené buchty s tvarohom sú skvelým jedlom nie len pre deti. Poliať roztopeným maslom a možno aj posypať grankom.. nebíčko v papuľke :)

Čučoriedkové parené buchty s tvarohom

Suroviny

 

500

g múka polohrubá

30

g droždie čerstvé

20

g cukor

5

g soľ

1

ks vajce

300

ml mlieko

Ostatné:

250

g tvaroh

200

g maslo

200

g cukor mletý (práškový)

1/2

l čučoriedky

Múku preosejeme do misy. Z 1 dcl vlažného mlieka, 1 lyžice múky, cukru a droždia pripravíme kvások. Do múky pridáme soľ, premiešame, pridáme vajcia, zvyšné mlieko a nakoniec nakysnutý kvások. Všetko spolu zmiešame tak, aby v mise nezostala suchá múka. Necháme 15 minút stáť, potom varechou vypracujeme a necháme kysnúť ešte pol hodiny.

Cesto preložíme na pomúčenú dosku, rozvaľkáme asi na pol centimetra a nakrájame na štvorce. Na každý štvorček cesta dáme plnú polievkovú lyžicu čerstvých čučoriedok zamiešaných s cukrom. Vytvarujeme buchty, ktoré necháme ešte asi desať minút podkysnúť.

Na sporák si položíme hrniec s vodou, vložíme do neho kovový paráčik, alebo naň dáme plátienko, ktoré priviažeme o okraj hrnca. Vtedy dáme do polovice hrnca vodu a plátienko by sa nemalo dotknúť vody. V prípade paráčika by hladina vody by mala byť asi 1 cm pod paráčikom. Keď voda začne vrieť, znížime teplotu na tretinu. Paráčik natrieme olejom, vložíme naň buchty, tie tiež natrieme, aby sa nezlepili. Alebo na paráčik položíme kúsok staršej handričky, ktorú nám nebude ľúto vyhodiť (čučoriedky občas pustia šťavu). Hrniec zakryjeme a buchty necháme pariť 7-8 minút. Špáradlom vyskúšame, či nie sú surové. Vyberieme, popicháme vidličkou, aby sa nezrazili. Buchty preložíme na pomastený pekáč jednu po druhej a ešte ich troška pomastíme.

Podávame posypané tvarohom, preliate maslom a posypané cukrom. Kto má rád, tvaroh preleje aj kyslou smotanou.

Hodnotenie

Zdieľaj



Pridaj sa




Komentáre

Zobraziť profil jerica
~ 18.07.2013 - 23:17

to by som neodmietla,a ešte dobre osladiť , mňam:-)Robím z marhúľ "kožičku"

Zobraziť profil Nelisa
~ 09.07.2014 - 09:29

boruvkové knedlíky robia úžasné aj na chate Kohutka na Javorníkoch. ale mne sa tiež podľa tvojho receptu poradili skvelé buchty :) a pridala som k nim aj tvaroh vymiešaný s gréckym jogurtom a vanilkovým cukrom.

Zobraziť profil Jajaja
~ 15.07.2014 - 11:30

už ako dieťa som ich zbožňovala, keď ich na chate spravila bratova svokra. a odkedy vynašli mrazák, si v lete spravím zásobu čučoriedok a potom takého buchty nie sú problém pripraviť kedykoľvek, akurát ich treba nechať pariť o 2-3 min. dlhšie...