Hovädzie závitky plnené údeninou, vajíčkom, uhorkou a cibuľou, dusené na cibuľovo-slaninovom základe, podávané s ryžou. Jednoducho jedlo, ktoré prežilo roky a nič sa na jeho príprave nemení.
Naša maminka tieto hovädzie závitky varila málokedy, ale keď ich už pripravila, nevedeli sme sa ich dojesť.

Španielské vtáčiky

Pekné plátky hovädzieho mäsa (roštenec alebo stehno) naklepeme, osolíme, posypeme mletým čiernym korením a potrieme horčicou. Na každý plátok položíme kúsok párku, prerastenej slaniny (anglická, oravská), štvrtinu uvareného vajíčka na tvrdo, kúsok cibule a sterilizovanej uhorky.

Urobíme závitky a previažeme ich niťou, aby držali pokope.

Údenú slaninu nakrájame na kocky, osmažíme aby pustila tuk, pridáme nasekanú cibuľu (ja dávam veľa), a orestujeme do hneda.

Na tomto základe opečieme závitky z jednej strany.

...aj z druhej strany.

Podlejeme vodou, zakryjeme a pomaly dusíme do mäkka.

Udusené závitky vyberieme a odstránime niť.

Šťavu prevaríme a vydusíme, ak máte radi jemnejšiu, môžete zbytky cibule a slaninky rozmixovať, alebo prepasírovať. Ak by sa vám zdala šťava riedka, môžete zahustiť trochu múkou rozmiešanou s maslom jedna k jednej. Ja nezahusťujem, dávam viac cibule a tá omáčku zahustí. Zjemním maslom, aby bola krémovejšia.

Vtáčiky podávame rozkrojené, preliate omáčkou a podávame s ryžou.

Hodnotenie

Zdieľaj



Pridaj sa




Komentáre

Zobraziť profil Parisienne
~ 17.01.2015 - 10:41

Dalsi skvely recept vyskusany, i ked som robila z bravcoveho a miesto kyslych uhoriek a slaniny som dala mrkvu ale aj tak boli super :). Vacsinu tychto receptov poznam z detstva ale z maminy nedostanem ziadny suvisly recept, este ze vas mame, vasa stranka by mala byt povinnou vybavou kazdej domacnosti :)