Orechová torta s mandľami bez použitia múky je vhodná aj pre celiatikov. Inšpirovala som sa receptom na jednu skvelú chorvátsku tortu, len som ju upravila podľa svojej chuti a dostupných surovín. Preto nepoužijem názov Skradinski, lebo každá chorvátska rodina má svoj "originál" asi tak, ako rakúske rodiny majú svoj originál na Sacher tortu. Torta je vynikajúca, šťavnatá, má výraznú chuť použitých surovín. Tým, že je bez múky, obsahuje väčšie množstvo vajec a orechov. Intenzívnu vôňu dokresľuje škorica, javorový sirup, pomarančová kôra a samozrejme rum.
Celá je potiahnutá čokoládou. Tortu je treba piecť vo veľkej forme s priemerom aspoň 30 cm. Torta sa pečie asi 70 minút na 160 stupňov. No riaďte sa podľa seba, každá rúra pečie inak.

Orechová torta bez múky

V jednej miske ušľahajte bielky so štipkou soli.

Zvlášť vyšľahajte žĺtky s cukrom a vanilkovým cukrom do peny. Postupne prišľahávajte javorový sirup, a mleté orechy. Pridajte škoricu, kôru z pomaranča a polovicu kypriaceho prášku.

Obe hmoty spojte dokopy a primiešajte postrúhané mandle, alebo mandľové lupienky.

Hmotu vylejte do tortovej formy vymazanej maslom a vysypanej múkou (mandľovou alebo kukuričnou)

Vložte do rúry a upečte.

Nechajte vychladnúť a preklopte.

Hotovú tortu po vychladnutí polejte obľúbenou čokoládovou polevou.

Zdieľať



Komentáre

Zobraziť profil maja
~ 21.05.2013 - 13:41

tak toto urcite vyskusam
moje vnucatka zboznuju orechove torty