Klasiky medzinárodnej kuchyne

Recepty, ktoré sú notoricky známe po celom svete. Často sú symbolom krajiny, z ktorej pochádzajú. A fakt, že sú tieto recepty tak obľúbené, si zaslúži pozornosť.

  • Niečo pre milovníkov pikantného. Fazule, masko a chilli.

  • Stroganov je populárny pôvodom ruský pokrm, pripravený z kvalitného hovädzieho mäsa s omáčkou z uhoriek, húb a cibule. Pôvodne sa mäso flambovalo vodkou, neskôr koňakom, ale vždy sa ku koncu primiešala krémová smotana.

  • Toto nie je žiadna rýchlovka. Ak chcete pripraviť francúzsku cibuľovú polievku poctivo, treba jej venovať dostatok času. Ako vravela Julia Child, len pomalé varenie zabezpečí dokonalé prepojenie chutí, ktoré túto delikatesu charakterizujú.

  • Zdanlivo jednoduché obyčajné jedlo, ale s kvalitnými surovinami a správnou technikou vykúzlite neskutočný zážitok. Ak máte niekedy chuť na gurmánsku a rýchlu večeru pri vínku, špagety carbonara sú ideálna voľba!

  • Príprava ratatouille je rýchla. Žiadne dlhé dusenie, aby zeleninka nezostala "blatová" a suroviny si zachovali svoju skvelú chuť.

  • Klasická vôňa Talianska. Kúzlo bruschetty spočíva v jednoduchosti a kvalite použitých surovín. Na bruschettu treba mať ľahký nadýchaný chlieb s vypečenou kôrkou, alebo chlebovú bagetu. Domáce letné voňavé paradajky, čerstvú bazalku, kvalitný olivový olej.

  • Baklažán, mleté mäso, zemiaky a voňavá rajčinová omáčka. Pekne zapečené so syrom. Mňam!

  • Vôňa a chuť Thajska. Tieto kuracie špízy s arašidovou omáčkou sa výborne hodia na párty a žiadneho hosťa nesklamú!

  • Marinovaný losos, alebo Gravad Lax alebo Gravlax,- pôvodný recept pochádza už zo stredoveku, kedy túto nasolenú rybu zakopávali rybári do piesku. Lososa pochovali na pár dní, preto gravlax (hrob-losos).
    Gravlax je vynikajúca škandinávska špecialita, ktorej príprava trvá dlhšie, ale stojí to za to.

  • Známa mäsová pochúťka z balkánskej kuchyne. Pripravuje sa zo štyroch druhov mletého mäsa - hovädzie, bravčové, jahňacie a teľacie.

  • Tak ako na väčšinu ľudových jedál, aj tu by sa hodila charakteristika: lacné, pracné, ale chutné. Pelmene sa považujú za národné jedlo východnej Európy a hlavne v Rusku sú veľmi obľúbené. Plnka z mletého mäsa sa zabalí v tenkom ceste do špecifického tvaru, ktorý nazývajú "chlebové uši".

  • Tento známy dip, alebo pikantná omáčka s kúskami zeleniny sa v Mexiku podáva na raňajky, k obedu i k večeri. Je základom mexickej kuchyne a rodinné recepty sa odovzdávajú z generácie na generáciu.

  • Vysmážané ryžové guľky sa často robia v Taliansku a že vraj pochádzajú zo Sicílie, kde sa robili už v 10. storočí pod menom Arancini.

Zdielaj