Majte účty za energie pod kontrolou! Toto je 5 tipov, ako ušetriť v kuchyni

emko ~ 27. jún 2023 - 16:23

Účty za energiu, ktorú spotrebujú (nielen) kuchynské spotrebiče, môžu poriadne zaťažiť váš rozpočet. Mnohé z nich sú v nepretržitej prevádzke, ako napríklad chladničky, alebo sa používajú nesprávne. Prinášame vám niekoľko tipov, ktoré vám pomôžu ušetriť.

Stand-by režim ako neviditeľný žrút energie

Stand-by režim (nazývaný aj pohotovostný režim) je stav, počas ktorého spotrebič nie je používaný, avšak je pripojený k elektrickej sieti, pripravený plniť svoju funkciu. Aj pri nečinnosti teda odoberá energiu, pričom spotreba sa v závislosti od spotrebiča pohybuje na úrovni 1-20 wattov. Na prvý pohľad sa môže zdať, že ide len o zanedbateľné množstvo, keď si však spočítame, koľko týchto zariadení v domácnosti máme, a to nielen v kuchyni, problém naberá na obrátkach. Môže ísť o kávovar, mikrovlnnú rúru, rýchlovarnú kanvicu, hriankovač a ďalšie. Spotrebiče v kuchyni odpojte zo zásuvky, ak ich dlhší čas nepoužívate.

 

Používajte Eco režim

Niektoré spotrebiče, ako napríklad umývačky riadu či mikrovlnky, umožňujú nastaviť ekologický režim – ide o energeticky úspornú prevádzku, ktorá minimalizuje spotrebu energie a vody, čo v konečnom dôsledku vedie aj k finančnej úspore. Okrem toho znižuje opotrebovanie spotrebiča (obmedzuje výkon alebo skracuje čas prevádzky), čím sa môže predĺžiť jeho životnosť.

 

Naplňte umývačku riadu na maximum

Dnes už takmer každá moderná kuchyňa disponuje umývačkou riadu. Ak ju používate správne, ušetríte čas aj peniaze. Čo to však znamená, používať umývačku riadu správne? Spustite ju až vtedy, keď je plná – umývačka spotrebúva vodu a energiu na jej ohrev, umývanie a oplachovanie, tzn. dbajte na to, aby „nebežala na prázdno”. Na druhej strane však dajte pozor, aby nebola zbytočne preplnená. Voda a čistiaci prostriedok by sa tak nemuseli dostať ku každej položke (tanierom, hrnčekom, …) a výsledok umývacieho cyklu by nemusel byť taký, aký očakávate.

Vymeňte klasické žiarovky za energeticky úsporné LED

LED svetelné zdroje sú energeticky účinnejšie ako klasické žiarovky – na svetlo dokážu premeniť až 90% elektrickej energie (vyššia produkcia lumenov na watt). Ich ďalšou výhodou je dlhá životnosť. Výrobcovia udávajú v priemere 30 000 hodín, čo znamená, že ak budete LED žiarovkou svietiť v priemere päť hodín denne, vydrží minimálne 16 rokov.

Energetická trieda a optimálna veľkosť

Niektoré spotrebiče (napríklad chladničky a mrazničky) sú v nepretržitej prevádzke. Výber energeticky efektívneho modelu je preto obzvlášť dôležitý. Sústreďte sa na informácie na energetickom štítku a vyberajte také modely, ktoré majú označenie A – pri chladničkách a mrazničkách sa už nepoužíva plusové značenie, teda A+++, A++ a A+, ale iba označenie písmenami od A po G. Dôležitá je tiež optimálna veľkosť vzhľadom na vaše potreby. Menšia chladnička spotrebuje menej energie ako rozmerovo väčší model s rovnakou energetickou triedou.

Nezabudni sa s článkom podeliť aj s ostatnými, podporíš tým moju prácu. Ďakujem!
Ďalšie články
Sladkosti, dezerty, koláčiky, bonbóniky... Sladká chuť je niečo, čo si väčšina z nás zamilovala už od detstva. No správny výber sladidla v…
Plánujete romantickú večeru a chcete, aby všetko prebehlo dokonale? Či už je to váš prvý spoločný večer alebo oslavujete výročie, správna…

Zdielaj