Rady a tipy, ako si zariadiť jedálenský kút aj v malom byte

emko ~ 11. november 2021 - 10:29

Z čím ďalej tým viac bytov sa vytrácajú jedálne a s nimi aj tradičné rodinné stolovanie. Príde vám to škoda? Poradíme vám, ako si aj v malom byte zariadiť jedálenský kút, pri ktorom sa budete opäť radi schádzať s rodinou a priateľmi.

Dominantou je stôl, stoličky a osvetlenie

Základom pohodovej večere alebo nedeľného obeda s rodinou je kvalitný jedálenský stôl, pohodlné stoličky a vhodné osvetlenie. Ak si potrpíte na časté stolovanie alebo radi hostíte návštevy, bude sa vám hodiť tiež servírovací stolík, barový pult na miešanie kokteilov alebo príborník, do ktorého ukryjete sviatočný servis a prestieranie.

Akú zvoliť veľkosť stola?

Štvorčlenná rodina sa pohodlne naje pri stole so štandardou veľkosťou 120x80 cm. Ak vám to ale rozvrhnutie miestnosti umožňuje, zvoľte radšej väčší alebo aspoň rozkladací stôl, ktorý vám poskytne pohodlie a pohostíte pri ňom aj väčšie návštevy. Bojujete o každý centimeter štvorcový? V tom prípade vám budú vyhovovať jedálenské sety s rohovou lavicou, ktoré nezriedka ponúkajú úložný priestor naviac.

Pohodlne sa usaďte

Pri výbere jedálenských stoličiek sa zamerajte hlavne na pohodlie, dostatočnú stabilitu a optimálnu hmotnosť, ktorá vám dovolí s nimi ľahko manipulovať. Okrem toho myslite na vhodnú výšku a na jej pomer k výške stola. Ako spoznať správne vysokú stoličku? Ak sa na ňu posadíte, vaše kolená by mali zvierať pravý uhol a chodidlá by mali ležať celou plochou na podlahe. To vo väčšine prípadov spĺňajú stoličky so sedákom vo výške približne 45 cm. Vzdialenosť od sedáku k okraju stola by potom mala byť aspoň 30 cm. Barové stoličky sú naopak ideálnou voľbou k vysokým stolom, pri ktorých sa musíte rozhodovať podľa výšky podperadla na chodidlá.

Posvieťte si na jedlo

Nad jedálenským stolom by sa malo nachádzať závesné stropné osvetlenie, ktoré rovnomerne osvieti celú jedálenskú plochu. Zároveň vám poslúži na optické oddelenie jedálenskej zóny od ostatných zón v miestnosti. Na stôl potom môžete postaviť ozdobný svietnik so sviečkami, ktorých svetlo dotvorí celkovú atmosféru.

Zvoľte jednotný štýl

V akom štýle si svoj jedálenský kút zariadite, záleží iba na vašich preferenciách. Veľkej obľube sa teší najmä minimalizmus a industriálny štýl, ktorý využíva kombináciu kovu a dreva. K slovu sa vracia taktiež vintage, rustikálny či provensálsky štýl s jemným zdobením a pastelovými farbami. Nech sa už rozhodnete akokoľvek, nezabudnite jedálenský kút zladiť s ostatným vybavením miestnosti, aby nepôsobila nesúrodo.

Nezabudni sa s článkom podeliť aj s ostatnými, podporíš tým moju prácu. Ďakujem!
Ďalšie články
Reštauráciu Tatami v Nitre som objavila na internete a ihneď ma upútala. Fotky jedál, aj ich veľmi príjemná a sympatická prezentácia ma…
Keď sa rodič dozvie, že šikanujú jeho dieťa, je to šok. Ovládne vás vlna emócií. Strach, ľútosť, hnev a beznádej, že mu nemôžete pomôcť. …

Zdielaj