Art deco: konzervatívny luxus sa vracia späť do interiérov

emko ~ 17. november 2021 - 9:01

Art deco je štýl, ktorý bol na vrchole svojej popularity pred 100 rokmi. A teraz sa znova vracia. Znamená doslova „dekoratívne umenie“ (z francúzskeho „arts décoratifs“) a spája v sebe okrem iného kubizmus, bauhaus, futurizmus a art nouveau. Niekedy sa hovorí, že Art deco je iba anglický výraz pre secesiu, to ale nie je presné. Čo vlastne Art deco je a ako ovplyvňuje vzhľad interiérov?

Art deco ako spojka celého radu štýlov

Samotná cesta Art deco začala okolo roku 1900. Vtedy niekoľko francúzskych umelcov (architektov, dizajnérov,..) založilo spoločnosť, ktorej cieľom bolo vytýčiť pozíciu francúzskeho dekoratívneho umenia. A tak postupne vznikol nový smer, pre ktorý sa časom vžilo pomenovanie Art deco. Okrem kombinácie vyššie spomínaných umeleckých smerov prinášal eleganciu a modernizmus, pritom si ale vypožičiaval aj motívy z „primitívneho“ afrického či mexického umenia. Tie kombinoval s vtedajšími rýdzo modernými a futuristickými prvkami (ako napr. elektrina, mrakodrap alebo rádio). Aj keď takto na papieri znie popis Art deco ako šialenosť bez logiky, výsledok je vlastne konzervatívna a pritom luxusná architektúra.

Geometrické tvary

Art deco do architektúry vnieslo nové tvary: okrem tradičných štvorcov, obdĺžnikov a iných pravouhlých tvarov ide o trojuholníky, kruhy, lúče či polkruhy. Veľmi často sú tieto tvary kombinované tak, že vytvárajú ornamenty. Do interiérov sa táto geometria vracia v podobe výrazných tapiet, váz či nábytku s kovovou konštrukciou.

Newyorská Chrysler Building a  jej nádherne zdobená veža je typickým príkladom. Táto budova už za pár rokov oslávi storočné narodeniny, napriek tomu je stále moderná a nadčasová.

Tip: Ako ľahko pretvoriť interiér a vniesť doň Art deco? Poobzerajte sa po tapetách s geometrickými vzormi so zlatými prvkami. Takto jednoducho osviežite váš byt.

Tmavé drevo a kov

Ak chcete vniesť luxus Art deco aj k vám, nábytok pre váš domov by mal byť elegantný a najlepšie z tmavého dreva. Môže, ale nemusí byť doplnený o kovové detaily ako napríklad nohy pri stole alebo stoličky. Celkovo takýto interiér pôsobí dojmom luxusu.

Pekným príkladom je bratislavský hotel Radisson Blu Carlton a jeho tanečná sála.

Dôraz na osvetlenie

Každá súčasť interiéru by mala byť sama o sebe dekoratívna a samozrejme funkčná. Rovnako je to aj pri osvetlení, pretože svetelné prvky sú pre Art deco veľmi dôležité. Svietidlá v tomto štýle sú samy o sebe často umeleckým dielom vďaka svojim geometrickým konštrukciám a tienidlám. A lustre sú až monumentálne: krištáľové a bohato zdobené. Preto neprekvapí, že sa často stávajú dominantou miestnosti.

Príkladom môžu byť chodby v Empire State Building v New Yorku, ktoré majú rafinované stropné osvetlenie priťahujúce pozornosť k originálne zdobenému stropu.

Zlaté prvky

Detaily na svietidlách, tapetách či rôznych bytových doplnkoch v zlatej farbe môžu navodiť tú správnu luxusnú atmosféru. Typickým motívom pre Art deco je motív slnka a lúčov – častou dekoráciou interiéru v tomto štýle je práve zlaté slnko alebo geometrický tvar z lúčov. Zlaté prvky vyzerajú obzvlášť luxusne v kombinácii s čiernou alebo bielou farbou.

Nezabudni sa s článkom podeliť aj s ostatnými, podporíš tým moju prácu. Ďakujem!
Ďalšie články
Reštauráciu Tatami v Nitre som objavila na internete a ihneď ma upútala. Fotky jedál, aj ich veľmi príjemná a sympatická prezentácia ma…
Keď sa rodič dozvie, že šikanujú jeho dieťa, je to šok. Ovládne vás vlna emócií. Strach, ľútosť, hnev a beznádej, že mu nemôžete pomôcť. …

Zdielaj