- Prihláste sa alebo sa zaregistrujte, aby ste mohli pridávať komentáre.
Mandle predstavujú výbornú pochutinu, ale obohatia aj zložitejšie jedlá. Dajú sa použit naslano aj nasladko. A sú mimoriadne zdravé.
Obsahujú:
- Mangán - významný pri znižovaní cholesterolu, tiež pre správne fungovanie ciev
- Vitamín E - silný antioxidant, chráni telo pred voľnými radikálmi
- Horčík - relaxuje cievy a artérie, čím sa zvyšuje prísun kyslíku a živín krvou
- Draslík - udržuje správny krvný tlak a funkciu srdca
- Tryptofán - esenciálna aminokyselina, zlepšuje náladu
- Meď - potrebná pre tvorbu hemoglobínu
- Vitamín B2 - výborný pre celiatikov a vegetariánov
- Fosfor - pre zdravé kosti, zuby a samozrejme významná zložka DNA a RNA
- Vláknina - reguluje trávenie tukov a sacharidov
Pomáhajú:
- Znižovať cholesterol - mandle sú úplné hviezdy vo výskume cholesterolu, znižujú významne LDL cholesterol
- Chránia pred kardiovaskulárnymi ochoreniami a diabetom - vďaka napríklad horčíku a draslíku, ktoré obsahujú. Taktiež mandle znižujú glykemický index
- Zoštíhľujú - mýtus, že po mandliach sa tlstne je už prekonaný a v tomto zmysle sa ich nemusíte báť. Vysoká nutričná denzita utíši pocity hladu a tuky, ktoré mandle obsahujú, sú pre telo veľmi prospešné
- Majú probiotické vlastnosti - podporujú rast pre trávenie užitočných baktérií v našom žalúdku a črevách
- Antioxidačné účinky - pomáhajú tvoriť Superoxid dizmutázu, Glutathion a ďalšie blokátory voľných radikálov
Ako dostať z mandlí maximum ich nutričnej hodnoty?
Pri nákupe vyberáme neporušené kúsky. Aby sme odstránili kyselinu fytovú a inhibítory enzýmov, je dobré mandle namočiť. Tým uľahčujeme svojmu tráveniu a zvyšujme ich nutričnú hodnotu.
Zdroje literatúry:
[1] http://ajcn.nutrition.org/content/59/5/995.abstract
[2] http://www.naturalnews.com/025427_almonds_fat_diet.html
[3] http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=20
[4] http://nutritiondata.self.com/facts/nut-and-seed-products/3085/2
Nezabudni sa s článkom podeliť aj s ostatnými, podporíš tým moju prácu. Ďakujem!
Komentáre
kika ~ 28. máj 2013 - 12:03
super článok!!!