- Prihláste sa alebo sa zaregistrujte, aby ste mohli pridávať komentáre.
Mliečny marcipán je super materiál vhodný na poťahovanie tortičiek, či na modelovanie rôznych kvietkov alebo figúrok.
Hmota na mliečny marcipán je hneď po spracovaní od rúk ohriata. Je mäkká a trošku lepí, preto ju necháme volne na podložke odpočinúť a vychladnúť. Ak je hmota stále mäkká, zahustíme ju rovnakým pomerom sušeného mlieka a cukru. Ak sa zdá príliš tuhá, namočíme si ruky a poriadne prepracujeme (to opakujeme aj niekoľkokrát po sebe).
Tortu pred potiahnutím potrieme na povrchu aj po obvode tenkou vrstvou krému, alebo džemu a dám stuhnúť do chladničky. Korpus potretý krémom necháme v chladničke tak dlho, než krém stuhne. Lepšie sa potom poťahuje. Poťahovacia hmota po ňom nekĺže a torta sa nerúca. Mliečny marcipán by sa nemal používať na šľahačkové a tvarohové krémy, pretože tieto marcipán rozpúšťajú.
Poťah by sa mal vyvaľkať na 4 mm. Ak by sme vyvaľkali tenší, môže sa trhať a príliš by nám zvýraznil všetky nerovnosti na torte, ktoré inak hrubší marcipán krásne zamaskuje.
Nevýhodou tejto mliečnej hmoty je, že prírodná nezafarbená má nažltlú farbu od sušeného mlieka. Môže sa ale farbiť farbami práškovými, tekutými i gélovými. Na figúrky a ozdoby treba dať menej vody a hmotu urobiť tuhšiu. Zbytok hmoty treba dobre zabaliť do mikrotenového sáčku, alebo do fólie a uskladniť v chladničke. Po vytiahnutí z chladničky sa zdá hmota tvrdá ako kameň. Treba ju nahriať chvíľočku v mikrovlnke a potom rozpracovať namočenými rukami.