Jablkový koláč

emko ~ 19. október 2018 - 3:33

Opäť jeden jablkový koláč, so snehom a orieškami. Vynikajúci šťavnatý jablkový koláč s vôňou pečených orechov.

Rozpis je na klasický väčší plech 32 x 40 cm.

Suroviny
Cesto:
 
 
150
g
Plnka:
 
 
1200
g
100
g
30
g
Sneh:
 
 
Na sneh:
 
 

Na kúsku masla orestujeme očistené, na lupienky nastrúhané jablká. Jablká pustia šťavu, miešame dokým sa neodparí. Pridáme vanilkový cukor, hrozienka a podľa chuti môžete pridať aj škoricu. Takto pripravené jablká necháme vychladnúť.

Zo surovín uvedených na cesto v miske vymiešame hladké cesto a rozotrieme ho na suchý plech. Ak by ste mali cesto tuhé, pridajte po lyžici mlieko. Cesto by sa malo dať pekne rozotrieť. Plech s cestom predpečieme v rúre rozohriatej na 180 stupňov asi 12-15 minút.

Z bielkov ušľaháme sneh a postupne doň prišľahávame cukor. Ak chceme mať bohatší sneh, dobré je použiť viac bielkov a samozrejme aj cukru. Orechy nasekáme. Môžete použiť vlašské, ale dobré sú aj lieskové, alebo mandle.

Na predpečené cesto preložíme jablkovú plnku a rovnomerne ju rozvrstvíme.

Na jablká natrieme vyšľahaný sneh a ten posypeme orieškami.

Koláč na plechu vložíme nazad do rúry a pečieme ešte asi 20 minút, kým sneh nezačne ružovieť a oriešky sa neupečú. Po miernom vychladnutí môžeme nakrájať.

Komentáre

Ajuška ~ 14. február 2015 - 3:18

Tento voňavý jablčník mi pripomína študentské časy, maminka mi ho často balila na internát. Už som ho dávno nerobila, bo moje deti jablkové koláče veľmi nemusia, ale teraz si ho najbližšie pripomenieme. Ďakujem :_)

0

kavilka ~ 22. február 2015 - 10:42

..akurát si ho vychutnávam pri kávičke, je skvelý :-)

0

Toblero ~ 22. október 2017 - 14:06

Recept je na jednotku,
delikatny kolacik, chutil nam ;)

0

nali ~ 22. február 2021 - 12:55

Prave som dopiekla tento jablckovy kolacik a samozrejme aj hned ochutnala. Robila som ho presne podla popisu a je vyborny.

Doteraz som nikdy ziadnym receptom na tychto strankach nebola sklamana. Naopak vsetko sa vyborne podarilo. Vdaka za kazdy recept.

nali

0
Nezabudni sa s receptom podeliť aj s ostatnými, podporíš tým moju prácu. Ďakujem!
Tento recept nájdete v nasledujúcich kategóriach:

Zdielaj