- Prihláste sa alebo sa zaregistrujte, aby ste mohli pridávať komentáre.
Lístkové cesto väčšinou kupujem hotové, je to praktickejšie a bez práce. Ak mám viac času a viac pečiem, oplatí sa ho pripraviť doma z múky a masla.
Koláče, trubičky, šatôčky a štrúdle potom krásne maslovo voňajú. Lístkové cesto sa pripravuje tak, že z masla a múky spracujeme tukové cesto. To nie je nič komplikované a ide to ľahko. O niečo ťažšie sa spracúva vodové cesto, do ktorého sa následne tukové zabalí. Ale ak máte robot, je to brnkačka.
Lístkové cesto treba následne zúžitkovať čo najskôr, alebo ho zamraziť k ďalšiemu použitiu, pretože na vzduchu rýchlo osychá a pri pečení potom nerovnomerne vyskakuje.
Pečivo z lístkového cesta sa pečie pri vysokej teplote na suchom plechu, alebo na papieri. Pri menšej teplote maslo z cesta vyteká a pečivo je nízke. Takisto by sa nemalo lístkové cesto vaľkať na príliš tenko.
Vajíčkom sa cesto pred pečením má potierať len na hornej ploche, inak sa nebude pekne lístkovať - zlepí sa.
Ale dosť teórie a ide sa na vec. Pripravíme si rovno štyri lístkové cestá, nech to stojí za to.
Suroviny na vodové cesto je dobré pripraviť v robote s hákmi. Môžete aj ručne, ako cesto na rezance, ale je to dosť pracné, pretože cesto musíte miesiť dlho, pokým nebude elastické, hladké a lesklé. Cesto vložíme do mikroténu a dáme taktiež schladiť. Obe cestá musia byť rovnako vychladené. Tým zabránime tomu, aby sa cesto pri pečení nesťahovalo.
Toto trojité prekladanie, vaľkanie a schladzovanie zopakujeme ešte párkrát. Napríklad štyri prvý deň, potom druhý deň opäť štyrikrát vaľkáme, prekladáme a schladzujeme. Určite sa vám to zdá komplikované, ale čistého času nad cestom strávime asi len pol hodiny.
Vždy musí byť cesto vychladené - tuhé. Po každom vaľkaní musíme dbať na to, aby bolo cesto v rohoch pravidelné, pravoúhle a každá poloha aby sa navzájom kryla. Jemne podsýpame múkou, ale vždy ju treba pri skladaní zmetáčikom odstrániť.
Hotové lístkové cesto poslednýkrát vyvaľkáme na obdĺžnik.
Komentáre
svetlany40 ~ 5. október 2016 - 4:27
vydarila sa na jednotku s hviezdickou 😍Cesto nema chybu . Usmevna perlicka z mojej vyroby : nepozorne som si precitala postup prekladania a tak som prekladala nasledovne : 1x vyvalkala -prelozila ,2x vyvalkala- prelozila ,3x vyvalkala prelozila ( to som si myslela , ze je to trojite prekladanie )😀😀 , to cele som opakovala este tri razy no a na druhy den vsetko poctivo zopakovala.....mam ,,tenisovy,, laket .
emko ~ 5. október 2016 - 6:16
In reply to vydarila sa na jednotku s by svetlany40
Nádhera, gratulujem! Inak, z vlastnej skúsenosti môžem povedať, že vaľkanie cesta je pre mňa najlepšie cvičenie na pekné štíhle ruky :)
svetlany40 ~ 3. október 2016 - 12:32
A už poctivo rozvaľkávam , teším sa až z neho zajtra upečiem štrúdľu 😀
emko ~ 4. október 2016 - 9:48
In reply to A už poctivo rozvaľkávam , by svetlany40
wau vyzera krasne! :)
tak to som zvedava ako sa strudla vydari ;)
drietoma ~ 21. máj 2013 - 10:29
Jemnucke a vobec nie je zlozite!Vzdy som mala obavy z listkoveho cesta...