Pindruše

emko ~ 22. január 2016 - 13:57

Aké smiešne slovo pre koláče, ale pre vynikajúce koláče! Koláčiky sú veľmi jednoduché, podobajú sa na moravské koláče. Vzhľadom pripomínajú tie klasické, kysnuté, ale sú upečené z lístkového cesta.

Lístkové cesto dáme na jemne pomúčenú dosku a rozvaľkáme ho do tvaru štvorca veľkosti 40x40 cm. Prebytočnú múku ometieme preč a rádielkom rozdelíme na 16 dielov. Na každý dáme lyžičkou kôpku tvarohovej plnky. Tú spravíme z tvarohu, jedného žĺtka, cukru a krupice.

Každý štvorček krížom preložíme a pritlačíme.

Položíme ho hladkou stranou naplnenou tvarohom na pracovnú plochu, cíp preložíme a pritlačíme.

Potom preložíme oba bočné cípy a pritlačíme.

Tým koláč uzatvoríme a položíme na plech spojom nadol (hladkou stranou hore). Vrchnákom z rumu, alebo inej fľaše urobíme v strede hlbokú jamku, skoro až na dno a do nej vložíme kúsok lekváru a prstom ho pritlačíme, aby pri pečení nevypadol, lebo cesto naskočí.

Druhým žĺtkom cesto namažeme a koláčiky posypeme drobenkou. Drobenku robievam následovne: 10 deka masla, 10 deka práškového cukru a 250 g hladkej múky spolu s jedným žĺtkom a jedným vanilkovým cukrom. Je toho viac, čo nepoužijeme, dáme zamraziť a použijeme na iné koláčiky.

Pindruše vložíme do vyhriatej rúry na 200 stupňov a pečieme asi 20 minút.

Komentáre

Zuzka8 ~ 23. január 2021 - 4:06

Velmi jednoduchy recept. Ked sa mi nechce robit kysnute. Iba vyberiem listkove cesto a sup do pol hodky spravene a 20 min v rure. Podobne ako moravske kolace. Tiez som robila z tohto receptu uz asi trikrat.

0

HelkaVlckova ~ 23. február 2018 - 4:52

Prave som ich dopiekla. Chutia vyborne ale fotku davat nebudem lebo esteticky mi moc nevysli.
Netreba ich nahodou pred pecenim popichat vidlickou? mne sa nafukli ako baloniky a lekvar aj s drobenkou z nich zliezli. Celkom vtipne to vyzeralo :)
Ked som ich vytiahla tak splasli a lekvar som dala naspat. Zial ich vyzor znacne utrpel, ale ako vravim nepochybujem ze sa zjedia :)

0

emko ~ 24. február 2018 - 11:40

In reply to by HelkaVlckova

To je správny prístup :)
Ja som robila pindruše nedávno deťom, len som nemala lekvár, tak som dala namiesto neho nutelu. A vyšli pekne. Tak je to o tom, vyformovať ozaj jamku, aby tvaroh bol v prstenci okolo a do jamky daj lekvár. Pritlačiť! :)
Tak snáď sa rýchlo zjedia a môžeš skúšať znovu :)

0

sju ~ 26. január 2016 - 3:22

fantastické! trochu pracne na prípravu, ale stojí to za to!odporúčam aspoň z 2-3 dávok, lebo z jednej sa pominú bleskurýchlo!

0

drietoma ~ 21. máj 2013 - 10:20

Vyborne, vyzeraju aj chutia ako moravske buchticky, len su jemnejsie.

0
Nezabudni sa s receptom podeliť aj s ostatnými, podporíš tým moju prácu. Ďakujem!
Tento recept nájdete v nasledujúcich kategóriach:

Zdielaj