- Prihláste sa alebo sa zaregistrujte, aby ste mohli pridávať komentáre.
Bulgur je druh lámanej tvrdej pšenice a jeho príprava je veľmi jednoduchá. Nemusí sa variť ako ryža, pritom je výživnejší a v kuchyni má široké využitie. Obsahuje veľa vlákniny, vitamín A, fosfor, železo a horčík.
Vonia obilím a má zvláštnu orieškovú chuť. Pripravuje sa podobne ako kus-kus, stačí spariť dvojnásobným množstvom horúcej vody, zakryť a počkať asi 15 minút.
Do misky, alebo do hrnčeka dáme bulgur. Zalejeme ho dvojnásobným množstvom vriacej vody, zakryjeme a necháme spariť. Potom ho scedíme cez sitko.
Než sa bulgur sparí, na panvici rozohrejeme olivový olej a orestujeme na ňom rímsku rascu s paprikovou pastou. Pridáme cibuľu nasekanú na lupienky spolu s tenkými kolieskami očistenej mrkvy a tiež orestujeme. Až začne mrkva karamelizovať, podlejeme ju trochou vody a krátko podusíme, aby nebola tvrdá.
Panvicu odokryjeme a primiešame na kocky nakrájanú cuketku. Premiešame a pridáme tamari omáčku. Podľa chuti dosolíme a krátko orestujeme, aby nebola cuketa surová. Primiešame znovu a sporák vypneme. Do hotového bulguru pridáme hrsť nasekanej listovej petržlenovej vňate. Pri podávaní ochutíme citrónovou šťavou.