Recept na tento tradičný český ľudový pokrm som tentokrát vyskúšala uvariť podľa "Učebnice vaření pro vyšší třídy obecných škol a pro školy měšťanské" z roku 1937. Ako sa v knihe uvádza, tento recept je špecifický pre kraj českomoravská vysočina.

Chlupaté knedlíky

Suroviny

 

750

g zemiaky

250

g múka hrubá

1

ks vajce
štipka soľ

Obielené zemiaky sa nastrúhajú a prebytočná tekutina sa nechá stiecť.

Do zemiakov sa primieša soľ, vajíčko (lepší je len žĺtok) a toľko múky, aby bolo cesto husté ako na halušky. Lyžicou namočenou v horúcej vode sa vykrajujú kúsky cesta, vkladajú sa do horúcej vody.

Pomaly sa varia asi 10 - 15 minút podľa veľkosti. Pri varení treba občas premiešať, aby sa neprichytili na dno hrnca.

Prevarené strácajú na chuti a vzhľade. Uvarené sa pomastia.

Podávajú sa s škvarkami slaniny, osmaženou cibuľkou a kvasenou kapustou.

Vhodné sú aj ako príloha.

Hodnotenie

Zdieľaj



Pridaj sa