A mám tu pre vás ďalší výborný zákusok bez múky.

Aj vám ostávajú z pečenia vaječné bielky? Ja do kysnutých koláčov väčšinu používam len žĺtky a bielky mi teda ostávajú.

Nevyhadzujem ich, ale ich odkladám do mrazničky buďto v mikrotenových sáčkoch, alebo mám maličké umelohmotné vedierka od jogurtu, tam si na viečko napíšem koľko ich mám a keď potrebujem, vyberiem.

Nechám ich voľne rozmraziť a so štipkou soli vyšľahám. Mám také skúsenosti, že bielky z mrazničky mi idú vždy lepšie vyšľahať, ako čerstvé. Niekedy ich začnem šľahať nie celkom rozmrazené, majú v sebe ešte kúsky ľadu a tie sa mi vyšľahajú najlepšie.

Takže milé dámy, nevylievajte bielky do umývadla, ale odkladajte, zamrazujte - zídu sa vám na takýto výborný zákusok :)

Kokosové bezé s kávovým krémom

Z mrazničky vytiahneme vaječné bielky, necháme ich povoliť voľne v miske.

Bielky šľaháme mixérom s metličkami. Keď začne pena hustnúť, po lyžiciach pridávame cukor a šľaháme dovtedy, kým sneh nestuhne (po vytiahnutí metličiek sa urobí na snehu špička).

Pripravíme si dva stredne veľké plechy, dáme na ne papier na pečenie, jemne ho posypeme mletým cukrom (povrch korpusu bude potom chrumkavý). V druhej miske vymiešame na sucho kokos so škrobovou múčkou. Následne ho jemne vmiešame do snehu.

Hmotu rozdelíme na plechy a rozotrieme po papieri.

Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 180 stupňov, asi 15 minút, kým povrch nezružovie. Korpusy nevysušujeme, vyberieme a necháme vychladnúť.

Medzitým, než korpusy vychladnú, uvaríme v mlieku puding. Do hrnčeka dáme kávu a zalejeme ju vriacou vodou. Vychladnutú kávu nalejeme do studeného pudingu. Spodok kávy nedáme do krému celý, len pol lyžičky.

Vymiešame.

V ďalšej miske vyšľaháme maslo s cukrom do peny. Postupne do masla všľahávame kávový puding.

Oba korpusy po dĺžke rozkrojíme.

Na papier posypaný mletým cukrom dáme jeden polovičný korpus a stiahneme z neho papier.

Potrieme krémom a dáme ďalší. Takto natrieme všetky štyri pláty krémom. Natrieme aj boky zákusku.

Zbytok krému (ak vám ostal) dáme do cukrárenského vrecúška a ozdobíme vrch zákusku.

Necháme asi tri hodiny vychladnúť v chladničke a môžeme nakrájať. Dobrú chuť.

Hodnotenie

Zdieľaj



Pridaj sa




Komentáre

Zobraziť profil Rutto
~ 20.10.2013 - 19:44
šikovňica veliká :)
Zobraziť profil lyali
~ 21.10.2013 - 11:02
S tými bielkami je to super nápad. Veru stane sa, že ostanú. No čo, budem mraziť aj ja a potom šup s nimi do takýchto lákavých dobrôt :-) A o to viac, že bezlepková je táto dobrota - vo svojom okolí poznám bezlepkových.
Zobraziť profil smuuk043
~ 02.03.2015 - 10:01
Tento zákusok som včera urobila s malou dušičkou, kedže sa mi to nejako stále nezdalo..:) Dnes ked som ho skúsila tak som skoro spadla na zadok...vynikajúci!!! Ked budem chcieť ohúriť návštevu, urobím ho. Jedna škoda, že ten krém nie je urobený zo žltkov :) Musím nabudúce pohľadať dajaký recept. Moc ti ďakujem za tento recept!!!! :)