Lístkové cesto

emko ~ 29. apríl 2013 - 8:26

Lístkové cesto väčšinou kupujem hotové, je to praktickejšie a bez práce. Ak mám viac času a viac pečiem, oplatí sa ho pripraviť doma z múky a masla.

Koláče, trubičky, šatôčky a štrúdle potom krásne maslovo voňajú. Lístkové cesto sa pripravuje tak, že z masla a múky spracujeme tukové cesto. To nie je nič komplikované a ide to ľahko. O niečo ťažšie sa spracúva vodové cesto, do ktorého sa následne tukové zabalí. Ale ak máte robot, je to brnkačka.

Lístkové cesto treba následne zúžitkovať čo najskôr, alebo ho zamraziť k ďalšiemu použitiu, pretože na vzduchu rýchlo osychá a pri pečení potom nerovnomerne vyskakuje.

Pečivo z lístkového cesta sa pečie pri vysokej teplote na suchom plechu, alebo na papieri. Pri menšej teplote maslo z cesta vyteká a pečivo je nízke. Takisto by sa nemalo lístkové cesto vaľkať na príliš tenko.

Vajíčkom sa cesto pred pečením má potierať len na hornej ploche, inak sa nebude pekne lístkovať - zlepí sa.

Ale dosť teórie a ide sa na vec. Pripravíme si rovno štyri lístkové cestá, nech to stojí za to.

Suroviny
Tukové cesto:
 
 
750
g
Vodové cesto:
 
 
400
ml
1/2
KL
2
PL

Pripravíme si tukové cesto. Do väčšej misy nastrúhame studené maslo z chladničky a pridáme múku.

Spracované cesto preložíme na papier.

Stierkou ho rozotrieme do tvaru obdĺžnika veľkosti 30x40 cm. Papier dáme na pevnú podložku a takto pripravené tukové cesto dáme stuhnúť do chladničky.

Suroviny na vodové cesto je dobré pripraviť v robote s hákmi. Môžete aj ručne, ako cesto na rezance, ale je to dosť pracné, pretože cesto musíte miesiť dlho, pokým nebude elastické, hladké a lesklé. Cesto vložíme do mikroténu a dáme taktiež schladiť. Obe cestá musia byť rovnako vychladené. Tým zabránime tomu, aby sa cesto pri pečení nesťahovalo.

Vychladnuté vodové cesto vyvaľkáme od stredu k okrajom asi na pol centimetrovú hrúbku, do tvaru veľkého obdĺžnika, aby sme mohli doň zabaliť tukovú placku.

Tukové cesto zabalíme do vodového, najskôr vrchný a spodný okraj, asi 5 cm a potom zboka nabok.

Cesto na trikrát zvrchu nadol preložíme.

Rozvaľkáme a znovu trikrát preložíme a ešte raz urobíme to isté. Potom dáme cesto schladiť do chladničky, lebo vaľkaním sa ohrieva a maslo by sa mohlo začať z cesta vysúvať, ako je vidieť na obrázku. Musíme teda schladiť, až potom pokračovať.

Toto trojité prekladanie, vaľkanie a schladzovanie zopakujeme ešte párkrát. Napríklad štyri prvý deň, potom druhý deň opäť štyrikrát vaľkáme, prekladáme a schladzujeme. Určite sa vám to zdá komplikované, ale čistého času nad cestom strávime asi len pol hodiny.

Vždy musí byť cesto vychladené - tuhé. Po každom vaľkaní musíme dbať na to, aby bolo cesto v rohoch pravidelné, pravoúhle a každá poloha aby sa navzájom kryla. Jemne podsýpame múkou, ale vždy ju treba pri skladaní zmetáčikom odstrániť.

Hotové lístkové cesto poslednýkrát vyvaľkáme na obdĺžnik.

Rozdelíme ho na 4 časti. Každú časť dôsledne zabalíme do fólie, alebo mikroténu a dáme schladiť, alebo zamraziť. Rozmrazujeme samovoľne, na kuchynskej linke. Alebo z čerstvého ihneď pečieme.

Komentáre

svetlany40 ~ 5. október 2016 - 4:27

vydarila sa na jednotku s hviezdickou 😍Cesto nema chybu . Usmevna perlicka z mojej vyroby : nepozorne som si precitala postup prekladania a tak som prekladala nasledovne : 1x vyvalkala -prelozila ,2x vyvalkala- prelozila ,3x vyvalkala prelozila ( to som si myslela , ze je to trojite prekladanie )😀😀 , to cele som opakovala este tri razy no a na druhy den vsetko poctivo zopakovala.....mam ,,tenisovy,, laket .

0

svetlany40 ~ 3. október 2016 - 12:32

A už poctivo rozvaľkávam , teším sa až z neho zajtra upečiem štrúdľu 😀

0

drietoma ~ 21. máj 2013 - 10:29

Jemnucke a vobec nie je zlozite!Vzdy som mala obavy z listkoveho cesta...

0
Nezabudni sa s receptom podeliť aj s ostatnými, podporíš tým moju prácu. Ďakujem!
Tento recept nájdete v nasledujúcich kategóriach:

Zdielaj