Strúhaný ovocný koláč

emko ~ 2. júl 2013 - 6:32

Na farmárskych trhoch som kúpila domáce maslo a konečne aj čerstvé žltučké vajíčka. Ríbezle som mala zamrazené, kiwi na stole v košíčku a tak som sa konečne odhodlala na tento fantastický koláčik. Je skutočne krehký, upečený z maslového strúhaného cesta s ľahučkou bielkovou penou. Podľa mňa jeden z najlepších, aké som kedy piekla. Ovocie sa dá použiť akékoľvek, aké máte radi...ja uprednostňujem kyslejšie. Výborné su však aj jahody, čučoriedky, alebo maliny.
Dôležité je, že chutí skvele. Nieje príliš sladký a keď ho odložíte do chladničky zabalený fóliou, tak skoro nestvrdne. Piekla som na veľkom hlbokom plechu a narezala som 36 pekných kúskov.

Suroviny
Cesto:
 
 
350
g
50
ml
Pena:
 
 
200
ml
Ostatné:
 
 
 
 

Z uvedených surovín spracujeme cesto. Môžete použiť hnetač, ale ja som využila ruky. Ide to celkom ľahko. Cesto rozdelíte na menšiu a väčšiu časť, v pomere 70%:30%. Každú zvlášť zabalíte a dáte schladiť asi na hodinu do chladničky. Plech vymažete a vysypete hrubou múkou. Väčšie cesto na hrubo nastrúhate rovno na plech.

Vložíte do vopred vyhriatej rúry na 180 stupňov a predpečiete 20 minút. Plech vyberiete a začnete šľahať penu. Najskôr si ale pripravte všetky suroviny, aby ste ich mali po ruke. Najskôr na menších otáčkach šľahajte bielky a postupne do nich pridávajte vanilkový cukor. Keď sneh tuhne, zvýšte výkon na maximum a po troche sypte krupicový cukor...stále šľahajte, prisypte jeden vanilkový puding, za chvíľku druhý...a napokon prilievajte po troškách všľahať olej, ako by ste chceli robiť majonézu. Túto penu rozotrite na korpus na plechu.

Na penu dajte ovocie.

Nastúhajte menšie cesto. Ja som mala trocha nasekaných mandlí, tak som ich tam pre efekt nasypala.

Plech vložte nazad do rúry a pri rovnakej teplote 180 stupňov pečte ešte ďalších 40 minút. Bude sa vám to zdať dlho, ale až posledných 15 minút uvidíte, že sa koláč nadvíha (pena sa prepeká a rastie)...potom plech vyberte a nechajte vychladnúť.

Koláčik nakrájajte a pohostite svojich milých...

Nezabudni sa s receptom podeliť aj s ostatnými, podporíš tým moju prácu. Ďakujem!
Tento recept nájdete v nasledujúcich kategóriach:

Zdielaj