Koložvárska kapusta

emko ~ 10. september 2024 - 11:24

Koložvárska kapusta je maďarský recept, ktorého základom sú prekladané vrstvy kyslej kapusty, ryže a mletého mäsa v kombinácii s kyslou smotanou. Papriku ak zoženiete, použite údenú. Dodá jedlu výbornú chuť.
Na zapekanie koložvárskej kapusty je dobré použiť vyšší pekáč, alebo aj staršiu remosku.

Ryžu varíme zvlášť. Na masti osmažíme nasekanú jednu cibuľu a orestujeme na nej mleté mäso. Ochutíme soľou, paprikou, korením, podlejeme trošku vodou a podusíme asi 20 minút.

Mäso odoberieme do misky a na výpeku osmažíme druhú nakrájanú cibuľu a nasekanú kyslú kapustu. Pridáme papriku, soľ a korenie podľa chuti a chvíľu podusíme. Tretinu kapusty odoberieme a vložíme na dno zapekacej nádoby.

Na kapustu navrstvíme polovicu ryže, polovicu mletého mäsa a klobásu. Prekryjeme polovicou kyslej smotany a znovu dáme vrstvu kapusty, ryže a mäsa.

Zakončíme vrstvou kapusty a druhou polovicou kyslej smotany. Koložvársku kapustu zapekáme v rúre na 180 stupňov asi 30 minút.

Komentáre

Johanka ~ 3. november 2020 - 3:27

Cez víkend som robila podľa tohto receptu, najprv som sa bála toho, že ryžu uvariť zvlášť, lebo predtým som zvykla surovú, no bolo to vynikajúce. Budem robiť už len túto koložvársku. Vynechala som síce vrstvu mletého mäsa, lebo naši si to tak priali, no aj tak bola vynikajúca. Super recept :-)

0

krtko ~ 2. február 2020 - 12:50

Tak toto ma motivovalo registrovať sa. Paráááda :) Spáchal som asi pred týždňom-dvoma. V mrazáku bolo mleté hovädzie, aj táto varianta je super. Zapečené na vyššom plechu cca 1/2 až 3/4 pôdorysu, vrstvy kapusta - ryža - mäso - smotana - klobása - ryža - kapusta - smotana. Mäsa bolo pol kila, kapusta z Lidla pevný podiel 600g (trochu prepláchnutá), ryže možno aj dvojnásobok (guľatej), smotany dvojnásobok, klobásy výrazne menej (24 tenkých koliesok). Nabudúce by som trochu zriedil smotanu mliekom, aby sa lepšie vrstvila na mäso. Paprikou som nešetril, pekná farba a super šmak :) Pri zapekaní som prikladal iba mierne, aby to veľmi nehicovalo (áno, prikladal, mám doma takú vymoženosť, akou je sporák na drevo).
Súhrn: maďarský recept so základnou čínskou potravinou v zahoráckom prevedení? PARÁDA. MŇAM. Patrí Ti jedno veľké ĎAKUJEM.

0

robert ~ 26. február 2019 - 2:29

Výborná vec,táto kapusta,len ja ju nerobím s mäsom mletým,ale s perkeltoidným...

0

Ludo ~ 11. apríl 2018 - 11:57

Ahoj,
ja som skusal robit vsetko v 1 kastroli, a dokonca len na sporaku a vyslo to velmi velmi dobre. Jedina nevyhoda je, ze to nie je navrstvene, ale na tanieri po prvom suste to uz nevadi...:)
Kastrol musi mat hrube dno, postupne som pridaval suroviny:
1. orestoval som osol. a okor. maso na cibuli, pridal ml. papriku, podlial hor. vodou
2. maso ak je uz maksie pridal som ryzu (len preplachnutu hor. vodou)
3. ak je ryza na pol hotova kolieska klobasy a na to kys. kapustu
4. ak je kapusta makka, urovnal som navrch kys. smotanu a nechal "dojst"

Samozrejme kastrol som mal stale prikryty a robil som to na najmensom plameni.
Kapustu som poprasil aj mletou rascou, a dal som kusok bobkacu.
Dalo sa to fajn nakrajat na trojuholniky a robim ju uz len takto.
Milujem varenie, kde staci jedna nadoba bez potreby ju presunut z ohna do rury...
:D

0

remperitka ~ 14. júl 2013 - 8:50

nech už to vyzerá ako chce, u nás doma toto čudo milujeme :) aj dnes máme na večeru - robim to podobne ako ty :)

0

remperitka ~ 14. júl 2013 - 9:03

In reply to by Tana

ďakujem :) a to fotim do tabletu a ten nefotí až tak pekne u mňa v kuchyni (ale nechce sa mi foťák vyberať ), tak si vždy vynesiem jedlo na terasu a tam pri dennom svetle odfotím a priateľ vždy na mňa pozerá, že kam zase idem s jedlom :) :) :) no každý sme nejaký... ale keby sa aj fotky nepodarili, hlavne že mi jedlo podarí (ťuk ťuk ťuk klopem na drevo aby to tak bolo vždy)

0

Tana ~ 14. júl 2013 - 9:18

In reply to by remperitka

Ja som sa tiež tak učila fotiť. Uvarila som a s jedlom som behala po zahrade a hľadala vhodné svetlo. Doma sa to potom jedlo samozrejme studené :-) Ale tu v centre Prahy keby som behala s jedlom po námestí, zrejme by ma zavreli na psychiatriu, alebo by som ani moc nebehala a bezdomovci by mi to zjedli :-)

0

remperitka ~ 14. júl 2013 - 9:48

In reply to by Tana

taže poznáš aj ty o čom hovorím :) fotoaparát by mi to pekne odfotil aj v interiéri ale to potom musím pripojiť k PC aby som si fotky stiahla, a takto mám všetko v jednom - odfotím do tabletu a rovno to aj pridám na internet (takže je to pohodlnejšie - ale to behanie po vonku aby som mala svetlo je trošku komické)

0

xado ~ 21. máj 2013 - 10:16

ja ani neviem cim som si to zasluzil, mnam .)

0
Nezabudni sa s receptom podeliť aj s ostatnými, podporíš tým moju prácu. Ďakujem!
Tento recept nájdete v nasledujúcich kategóriach:

Zdielaj