Punčáky

emko ~ 19. december 2014 - 4:58

Punčové rezy, alebo tiež punčáky sú naším favoritom v zákuskoch. Sú voňavé a extra šťavnaté.  Keď som bola malá, tak sa u nás často organizovali veľké rodinné oslavy. Babkin barák bol naraz plný ľudí. Ženy v kuchyni diskutovali kto kde s kým a chlapi zase vonku na terase degustovali, kto má lepšie víno, či pálenku. K tomu sa spievalo, ujo Jaro hral na harmoniku, potom sa zvyčajne všetci pohádali a potom udobrili. Ja som mala s bratrancom špionážnu akciu a hľadali sme po dome, kde sú schované najlepšie zákusky. Povel „Milka, našiel punčáky!“ znel jasne a letela som rýchlosťou blesku, aby sa mi ušlo.

Použite hlboký plech veľký 40x40 cm.  

Suroviny
3 x korpus:
 
 
5
ks
8
PL
Ostatné:
 
 
podľa potreby
 
Citrónová poleva:
 
 
2
ks

Punčový sirup pripravíme tak, že zmiešame 500 ml malinového sirupu, 100 ml rumu, šťavu z jedného citróna a z jedného pomaranča a asi 100 ml vody.

Najskôr upečieme 3x piškótový korpus, každý z 5 vajec. Žĺtky vyšľaháme s cukrom do peny, po lyžiciach pridávame vodu a postupne vmiešame múku s kypriacim práškom. Potom len zľahka vmiešame tuhý sneh z bielkov. Hmotu rozotrieme na papier na plechu a dáme piecť na 180 stupňov, necelých 20 minút. Takto upečieme všetky tri korpusy.

Spodný korpus necháme na plechu a natrieme ho väčšou polovicou džemu. Na to položíme druhý korpus a poprskáme ho pomarančovým sirupom, asi 100 ml. Potom namočíme štetec do punčového sirupu a postupne navlhčíme celý stredný korpus. Natrieme ho zbytkom džemu a položíme naň tretí korpus. Poriadne dlaňami všetko stlačíme, zakryjeme fóliou, zaťažíme druhým plechom a dáme na noc do chladničky.

Druhý deň punčový rez polejeme citrónovou polevou: 300g cukor mletý, šťava z dvoch citrónov a trošku potravinárskeho farbiva sa poriadne vymieša. Ak je poleva hustá, pridá sa po lyžiciach horúca voda.

Komentáre

Ankax1991 ~ 1. apríl 2024 - 17:48

Milá Emília,

zákusok podľa Vášho receptu bol fantastický, jednoznačne najlepšie veľkonočné punčové rezy aké sme kedy jedli a určite sa nepiekli naposledy. Ďakujeme a tešíme sa na Vaše nové super nápady aj tradičné jedlá.

0

mayyka ~ 19. apríl 2020 - 3:36

Piekla som uz viackrat a je vyborny, my bez rumu, len s esenciou (puncova aj rumova) lebo ho jedia prevazne deti. Trochu som si ho upravila, peciem 2 platy zo 4 vajec a jeden zo 6 vajec, ten davam do stredu. Dzem pouzivam malinovy z Lidla, celu flasku na jeden plat. Tato kombinacia nam velmi chuti.

0

svetlany40 ~ 16. december 2015 - 5:00

Pri mojej narodeninovej kytici sa krasne vynimaju lahodne puncaky , ktore som k tejto prilezitosti pripravila🌺🌻🌼🌹🌷
Podla tychto receptov sa to pecie samo😀

0
Nezabudni sa s receptom podeliť aj s ostatnými, podporíš tým moju prácu. Ďakujem!
Tento recept nájdete v nasledujúcich kategóriach:

Zdielaj