Vianočná kapustnica

emko ~ 19. december 2024 - 4:23

Vianoce sú neodmysliteľne späté aj s tradičnou kapustnicou. U nás doma sa takto varila celé roky. Kapustnice sa vždy varilo viac, aby vydržala od Vianoc aspoň do Silvestra. Mali sme ju v chladničke a len sa postupne odoberalo, keď prišla chuť. A najlepšie boli posledné porcie kapustnice. Pretože, čím je kapustnica uležanejšia, tým je lepšia.

Sezóna

Na masti osmažíme na drobno nasekanú cibuľu a pridáme kvasenú kyslú kapustu. Orestujeme a zalejeme vodou. Do hrnca ku kapuste pridáme celé klobásy, kus dobrého domáceho údeného mäsa vcelku a varíme asi jeden a pol hodiny.

Klobásy a údené vyberieme, pridáme zemiaky pokrájané na kocky, sušené hríby a varíme, kým zemiaky nezmäknú. Údené mäso a klobásy nakrájame na kocky a vložíme naspäť do hrnca. Premiešame a dochutíme roztlačeným cesnakom, poprípade dochutíme podľa seba. Vždy záleží od chuti klobásy, slanosti údeného a kyslosti kapusty.

Celkom na koniec môžeme pridať aj sušené slivky. Kapustnicu nezahusťujeme múkou! Ak máte radi, dajte do taniera lyžicu kyslej smotany :-)

Komentáre

ViliamS.74 ~ 23. december 2020 - 12:45

práve robím :)

Podľa rady mojich predkov zemiaky varím zvlášť a až takmer hotové zamiešam do kapusty... nie sú "gumenné"

0

Jana Michalickova ~ 30. december 2018 - 5:01

Skvostná kapustnica. Tieto Vianoce som ju, takto na staré kolená, varila prvý krát. Na vaše recepty sa môžem spoľahnúť :)

0

Sjuzin ~ 28. december 2016 - 13:02

Mam otazku - jeste nikdy jsem kapustnicu nevarila, opravdu vydrzi tak dlouho? Nestalo se vam, ze by se zkazila? Dekuji moc za odpoved.

0

emko ~ 29. december 2016 - 6:10

In reply to by helca103

Presne tak, za pár dní sa inak aj tak vždy zje :)
Jedine si dávam pozor, vždy odobrať do čistej misky a zohriať a nenatrúsiť chlieb do kotla s kapustnicou, aby nekvasilo.. Potom vydrží, kým sa zje :!

0

lenka_l ~ 29. jún 2016 - 4:56

Dobrý deň, pre koľko porcií je tento recept? Potrebovala by som navariť pre 25 ludi a vôbec nemám odhad. Ďakujem!

0

Izu ~ 16. november 2013 - 11:25

Mám dotaz,pokud bych do kapustnice dala smetanu,pokazím tím chuť ? Je lepší nechat ji takto ?

0

Tana ~ 16. november 2013 - 11:35

In reply to by Izu

Je lepšie ju nechať takto, v chladničke vydrží dlho a zo dňa na deň bude lepšia...chute sa preležia. Smotanu (zakysanou) môžeš dať pri servírovaní do taniera a zamiešať.

0
Nezabudni sa s receptom podeliť aj s ostatnými, podporíš tým moju prácu. Ďakujem!
Tento recept nájdete v nasledujúcich kategóriach:

Zdielaj