Varené pirohy sú super, ale pirohy pečené majú ešte jeden bonus naviac. Sú totiž geniálnou stravou na výletoch. Aj keď je pravda, že neprekonateľné sú ešte teplé, nedávno vytiahnuté z rúry.

Varianty plniek, ktorými pirohy naplníme:

Plnka kapustová
Nadrobno nasekanú kyslú kapustu podusíme na tuku, prípadne na orestovanej cibuli. Môže sa ochutiť mletým čiernym korením a dobre vychladiť. Pozor na tuk, ak je ho veľa, plnka vytečie a pirohy sa rozlepia.

Plnka tvarohová
20 dkg tvarohu, 1 vajce, nasekaný kôpor (alebo iná vhodná bylinka), soľ

Plnka zemiaková
Uvarené a pretlačené zemiaky, 1-2 lyžice masla, mleté čierne korenie (podľa chuti), soľ.

Plnka zemiakovo-bryndzová
20-30 dkg uvarených pretlačených zemiakov, 125 dkg bryndze, soľ, nasekaný kôpor (iná vhodná bylinka)

Pečené pirohy

Suroviny

 

Všetky suroviny na pirohy zmiešame a vypracujeme cesto. Aby sa nelepilo, podsýpame ho hrubou múkou. Cesto môžme rozdeliť na menšie kúsky, bude sa dať jednoduchšie rozvaľkať.

Cesto na pirohy rozvaľkáme a rádielkom rozdelíme na štvorce šírky cca 6 cm.

Pirohy plníme pripravenou plnkou, prehneme po uhlopriečke a strany "zlepíme" k sebe.

Pirohy pečieme na suchom plechu bez ďalšieho tuku cca 20-30 minút pri 170 °C. Do ružova a chrumkava :) Pirohy sa na plech nelepia. Stane sa tak iba vtedy, ak vytečie plnka. Pre tento prípad je možné pirohy podložiť papierom na pečenie. Po upečení sa môžete do pirohov hneď pustiť, alebo si ich zabaliť na výlet.

Hodnotenie

Zdieľaj



Pridaj sa




Komentáre

Zobraziť profil Teodora
~ 27.03.2017 - 20:32
Tak tento recept určite vyskúšam!
Zobraziť profil emko
~ 27.03.2017 - 20:56
Držím palce! :)