Kuskus sú malé zrniečka pšeničnej múky zmiešanej s vodou, rozdrobené a usušené. Je to vlastne cestovina, ktorá sa pripravuje sparením horúcou vodou, alebo vývarom v pomere 1:1,5. Kuskus vodu vsiakne do seba, nabobtná a je krásne kyprý.
Ja ho používam väčšinu ako prílohu ku grilovanej zelenine, alebo na rôzne šaláty. Tento šalát je veľmi chutný a často si ho robím ako odľahčenú večeru.

Šalát z kuskusu

Suroviny

 

1

šálka kuskus

2

ks paradajka - rajčina

2

ks cibuľa jarná

1

hrsť poľníček

1

ks citrón

1

štipka soľ

1

PL olej olivový

Šálku kuskusu nasypeme do hrnčeka, alebo do misky, jemne osolíme a pridáme lyžicu olivového oleja. Premiešame a zalejeme horúcou vodou (jeden a pol šálky). Zakryjeme a necháme spariť. Počkáme asi 8 minút, potom kuskus odokryjeme a nakypríme vidličkou. Necháme ho vychladnúť.

Dve väčšie hrubostenné paradajky nakrájame na kocky (iba dužinu), cibuľku tiež nakrájame a poľníček natrháme na malé kúsky. Namiesto poľníčka môžete použiť rukolu, alebo stačí hladkolistá petržlenová vňať. Tieto tri suroviny zmiešame s pripraveným kuskusom a ochutíme citrónovou šťavou, prípadne dosolíme.

Hodnotenie

Zdieľaj



Pridaj sa