Bobáľky

emko ~ 20. december 2024 - 13:15

Bobáľky! Iné názvy v nárečiach sú: opekance, pupáky, pupáčiky, pupáčky.. Tieto chutné kúsky kysnutého cesta, zaparené mliekom s cukrom alebo medom, ale hlavne makom, patria medzi vianočné recepty. Na našom štedrovečernom stole nesmeli chýbať.

S cestom sa dobre pracuje, zvládne ho aj začiatočník. Hotové sa dajú uskladniť a chrumkať len tak samotné k telke. Vlastne si ich môžete dať suché, na sladko, aj na slano.  A asi najkrajšie na ich príprave je, keď vám deti pomáhajú a potom chodia kradnúť bobáľky ... veľmi potajmo a rafinovane, akože ich vôbec nevidíme:)

Suroviny
1/4
l
1
ks
50-100
g
1/2
KL
Sezóna

Všetky suroviny a prísady dáme do teplej miestnosti, aby pred spracovaním mali izbovú teplotu. Najprv si pripravíme kvások. Čerstvé droždie rozdrobíme a rozotrieme s časťou cukru na kašičku. Pridáme trochu múky (asi lyžicu) a časť vlažného mlieko (cca 1 deci). Dobre rozmiešaný kvások zakryjeme a necháme v teplom prostredí asi 5 min. vykysnúť, aby začal pracovať a pekne hádzať bubliny.

Do misky preosejeme múku, do ktorej zamiešame soľ a zbytok cukru, pridáme vykysnutý kvások a zapracujeme vlažným mliekom, v ktorom sme rozšľahali vajce. Nakoniec pridáme rozpustené maslo alebo rastlinný tuk. Cesto hnetieme až dovtedy, kým sa nelepí na dno a steny nádoby. Dobre vypracované cesto na povrchu poprášime múkou, zakryjeme utierkou a necháme na teplom mieste vykysnúť. Počas kysnutia cesto niekoľkokrát vareškou prepracujeme (ku kvasinkám sa dostane viac kyslíka a budú sa lepšie množiť). Správne vykysnuté cesto poznáme tak, že zdvojnásobí svoj objem.

Vykysnuté cesto sformujeme do valca, ktorý nožom pokrájame na dieliky a tie zasa sformujeme do menších valčekov. Tieto pokrájame na bobáľky dlhé cca 1,5 cm (pri pečení narastú). Ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie (z tejto dávky naplníme dva plechy) tak, že nechávame medzi bobáľkami medzeru asi 1 cm. Inak by sa nám ľahko zlepili (bobáľky už nepotierame tukom). Pred pečením, ešte necháme bobáľky uložené na plechu chvíľu podkysnúť.

Pečieme vo vyhriatej rúre na 180°C. Keď začnú na povrchu hnednúť, dopečieme pri zníženej teplote. Trvá to asi 10 až 15 minút.

Vychladnuté bobáľky sa podávajú poliate teplým mliekom, alebo prevarenou vodou. Je potrebné dávať pozor, aby sa veľmi nerozmočili. Množstvo tekutiny je treba odhadnúť tak, aby nám nevznikla kaša. Posypeme mletým makom, práškovým cukrom a roztopeným maslom. Ak to má byť diétne, ako sa to robilo voľakedy, potom maslo môžeme vynechať. Oblizujeme sa až za ušami, pretože vieme, že po dojedení nasleduje rozbaľovanie vianočných darčekov :)

Komentáre

drembe ~ 25. december 2015 - 5:31

Ja tieto bobaľky vylepšujem ešte tým, že v sladkej vode spolu s klinčekmi a celou škoricou, ktoré dávam do vajíčka na varenie čaju varím sušené slivky. Toto všetko vylejem na bobaľky a dochutím citrónovou kôrou ............. fakt je to super.

0

Jana Luprichová ~ 17. december 2015 - 8:59

Ja by som sa chcela spýtať, či bobáľky nie je potrebné "vyvariť" vo vriacej vode pred konzumáciou, nakoľko vždy som mala recept, kde po upečení zostali bobáľky veľmi tvrdé a nepomohlo ich zaliať horúcim mliekom. Srdečne ďakujem :)

0

emko ~ 17. december 2015 - 12:05

In reply to by Jana Luprichová

Ja by som skor, nez ich nejako obvarat pred konzumaciou, tak radsej prisposobit dlzku pecenia. Napriklad ja by som tiez volila menej chrumkave a specene, ako mam na obrazku, lenze moj muz to tak velmi lubi, tak kvoli nemu.
Inak myslim, ze rozpis surovin je v poriadku a ak ich chcete mat makksie, tak mozno radsej nechat pred pecenim viac podkysnut a piect kratsi cas

0

bika79 ~ 20. december 2015 - 5:31

In reply to by Jana Luprichová

Ahoj Janka, ak mozem poradit, ja ich najprv zalejem horucou vodou, do ktorej pridam med (tak ich aj zbavim zvyskov muky), ak su uz polomakke, povyberam ich do misky a potom uz len zalejem potrebnym mnozstvom horuceho mlieka s medom a nakoniec pridam mak a praskovy cukor. NIekto pridava aj roztopene maslo, su chutne, ale mne osobne najlepsie chutia na druhy den na studeno a to maslo ich potom tak stiahne, ze ich musim zohrievat v mikrovlnke.Moj osobny nazor na tvrdost bobaliek zalezi uz od pripravy cesta, ked chces makksie, nepridaj tam vajicko, niekto cesto robi redsie a potom po zaliati mlieka sa rozpadavaju a je z toho kasa. Vyskusala som uz vela-vela receptov, ale tieto su velmi chutne a mozem ich len odporucat ;-)

0

Jana Luprichová ~ 20. december 2015 - 10:14

In reply to by bika79

Srdečne ďakujem za všetky rady. Verím, že budú dobré. Cez víkend som piekla z tejto stránky 2 vianočné koláče a dopadli fajn. Verím, že aj bobálky sa podaria. Všetkým prajem požehnané vianoce :)

0

Alexandra Maximova ~ 22. december 2021 - 16:15

In reply to by Jana Luprichová

Janka u nás sa to tak robí ako píšete ☺️ bobaľky sa zalejú vriacou vodou, nechajú sa v nej len toľko minút aby zmäkli. Po scedení sa zalejú ešte teplým maslom a pridá sa tvaroh alebo druhá varianta je s kyslou kapustou, ktorá sa na panvici s maslom opraží a pridá sa k bobaľkam ešte teplá (teda bobaľky na slano ) 👍🏻 

0

bika79 ~ 12. december 2015 - 10:01

Ahoj, tak ako som sľúbila, bobalky podľa tvojho receptu a rovno z 3 -tej dávky 😉. Pridala som do cesta trosinku viac soli ako je v recepte. Ukladala som ich len na múkou poučený plech a reznou stranou taktiez ukladala na plech. Su chuťovo vynikajuce, presne ako od mojej babky. Deti sa nevedeli dojest 😀. Dakujem krasne za recept a pozdravujeme svokricku. Stastne a Vesele Vianoce zelam.... celej rodinke. Gabika

0

bika79 ~ 29. november 2015 - 6:06

Urcite ich vyskusam tento rok, vyzeraju krasne! Klobuk dole, vydarili sa ti ;-)

0

bika79 ~ 29. november 2015 - 8:41

In reply to by emko

Mam otazocku, ked ich urobim z dvojitej davky, ako je ich najlepsie uskladnit? Zamrazit alebo dat ich vysusit do papierovych sackov? Moja mama vravela, ze babka ich drzala v chladnej komore, ale my bohuzial nic take nemame ;-( Dakujem !

0
Nezabudni sa s receptom podeliť aj s ostatnými, podporíš tým moju prácu. Ďakujem!
Tento recept nájdete v nasledujúcich kategóriach:

Zdielaj