Staročeský guláš

emko ~ 28. apríl 2017 - 10:45

Zavítať do Čiech a neochutnať poriadny český gulášek by bol hriech. Tento staročeský je s čiernym pivom a slivkovým lekvárom. Podáva sa zvyčajne s knedlíkmi a orosenou dvanástkou. V jednej hospode ho podávajú napríklad s bramborákmi, v inej s čerstvým chlebom.

Ďalšie inšpirácie na vynikajúce variácie gulášu nájdete v našom špeciálnom gulášovom výbere :)

Hovädzie mäso, najlepšie krk alebo kližku, odblaníme a nakrájame na kocky. Na časti rozpáleného tuku do tmava orestujeme na kocky nakrájanú cibuľu. Podlejeme málinko vodou a vyrestujeme znova. Toto zopakujeme ešte aspoň raz, kým cibuľa stmavne, zmäkne a rozpadne sa. Vznikne vydusená cibuľová šťava s tukom. Do nej vložíme orestovať kocky mäsa. Za priebežného miešania sa mäso zatiahne, zmení farbu. Poriadne ho vyrestujeme a vznikne nám šťava z mäsa s oddeleným tukom.

Až teraz pridáme soľ, korenie, mletú rascu a mletú papriku. Krátko orestujeme, zalejeme sladším čiernym pivom, hrniec zakryjeme a mäso dusíme do mäkka. Počas dusenia občas podľa potreby guláš podlejeme deckou horúcej vody, aby neprihorel.

Ak je mäso skoro mäkké, hrniec odokryjeme, guláš premiešame a za občasného miešania necháme odpariť prebytočnú časť tekutiny - šťavu zredukujeme. Zahusťovať potom nemusíme, cibuľa guláš dostatočne zahustí. Ak však chcete viac šťavy, tento krok vynechajte a guláš zahustite buďto strúhaným perníkom, alebo tmavým chlebom pokrájaným na maličké kocky.

Celkom nakoniec, keď je mäso mäkké, pridáme slivkový lekvár a guláš ešte krátko prevaríme. Na tanieri guláš ozdobíme kolieskami čerstvej cibule, alebo aj feferónkou :-)

Komentáre

Nezabudni sa s receptom podeliť aj s ostatnými, podporíš tým moju prácu. Ďakujem!
Tento recept nájdete v nasledujúcich kategóriach:

Zdielaj