- Prihláste sa alebo sa zaregistrujte, aby ste mohli pridávať komentáre.
Zavítať do Čiech a neochutnať poriadny český gulášek by bol hriech. Tento staročeský je s čiernym pivom a slivkovým lekvárom. Podáva sa zvyčajne s knedlíkmi a orosenou dvanástkou. V jednej hospode ho podávajú napríklad s bramborákmi, v inej s čerstvým chlebom.
Ďalšie inšpirácie na vynikajúce variácie gulášu nájdete v našom špeciálnom gulášovom výbere :)
Hovädzie mäso, najlepšie krk alebo kližku, odblaníme a nakrájame na kocky. Na časti rozpáleného tuku do tmava orestujeme na kocky nakrájanú cibuľu. Podlejeme málinko vodou a vyrestujeme znova. Toto zopakujeme ešte aspoň raz, kým cibuľa stmavne, zmäkne a rozpadne sa. Vznikne vydusená cibuľová šťava s tukom. Do nej vložíme orestovať kocky mäsa. Za priebežného miešania sa mäso zatiahne, zmení farbu. Poriadne ho vyrestujeme a vznikne nám šťava z mäsa s oddeleným tukom.
Až teraz pridáme soľ, korenie, mletú rascu a mletú papriku. Krátko orestujeme, zalejeme sladším čiernym pivom, hrniec zakryjeme a mäso dusíme do mäkka. Počas dusenia občas podľa potreby guláš podlejeme deckou horúcej vody, aby neprihorel.
Ak je mäso skoro mäkké, hrniec odokryjeme, guláš premiešame a za občasného miešania necháme odpariť prebytočnú časť tekutiny - šťavu zredukujeme. Zahusťovať potom nemusíme, cibuľa guláš dostatočne zahustí. Ak však chcete viac šťavy, tento krok vynechajte a guláš zahustite buďto strúhaným perníkom, alebo tmavým chlebom pokrájaným na maličké kocky.
Komentáre
svetlany40 ~ 23. marec 2015 - 4:02
vyborny gulasik
Tana ~ 23. marec 2015 - 6:11
In reply to vyborny gulasik by svetlany40
Ty si proste jednička :-)
svetlany40 ~ 23. marec 2015 - 7:36
In reply to Ty si proste jednička :-) by Tana
Dajujem za ocenenie mojej snahy 😄😄 , este idem dnes vyskusat ceske buchty . Foto ,,zdaru,, doplnim 😺