Medové crème brûlée s Metaxou

emko ~ 13. február 2016 - 12:17

Dostala som darčekom medovú Metaxu. Nikdy som tento nápoj nepila a zo začiatku som bola trochu skeptická. Ale teraz už chápem, prečo názov tohto gréckeho likéru pochádza zo slova "hodvábny". No a k takémuto sviatočnému nápoju sa samozrejme hodí aj luxusný dezert. Tak som sa trošku pohrala s klasickým luxusným dezertom - crème brûlée.

Vanilkový lusk rozkrojíme nožom pozdĺžne na polovicu a vyberieme z neho vnútorné semienka. Tie pridáme k smotane na šľahanie, ktorú jemne zahrejeme (nie do bodu varu). Necháme lúhovať asi 10 minút, kým zmes vychladne.

V druhej miske zamiešame žĺtka s medom, Metaxou a cukrom.

Vychladnutú smotanu na šľahanie pridáme k žĺtkovej zmesi a jemne spojíme.

Zmes nalejeme do zapekacích misiek (z tejto dávky vyjdú 4 väčšie misky). Uložíme ich do hlbšieho pekáča a zalejeme vriacou vodou tak, aby boli ponorené minimálne do polovice. Dáme piecť na 200 stupňov asi 40 minút. Hotovo je vtedy, keď sa už hmota pri zatrasení pekáčom netrasie. Potom je dobré crème brûlée odložiť do chladničky aspoň na 2 hodiny, prípadne dlhšie, než sa bude servírovať.

Pred servírovaním opálíme vrch crème brûlée flambovacou pištoľou, čím sa vytvorí geniálna chrumkavá karamelová krusta.

Hotovo, môžeme podávať :)

Komentáre

Parisienne ~ 12. november 2015 - 10:45

Vyzera to super, mozem Metaxu nahradit akymkolvek inym alkoholom? Napriklad mandlovym likerom?

0

Parisienne ~ 12. november 2015 - 11:26

In reply to by emko

Dakujem, tak uz len kupit tu flambovaciu pistol a ide sa skusat :). Dnes robim gougères, vase recepty ma este nikdy nesklamali, svoju maminu nezapriete :). Pekny den

0

Tana ~ 20. október 2015 - 9:53

A tento recept som akosi prešvihla, super, to by som rada ochutnala...

0
Nezabudni sa s receptom podeliť aj s ostatnými, podporíš tým moju prácu. Ďakujem!
Tento recept nájdete v nasledujúcich kategóriach:

Zdielaj