Mini Quiche

emko ~ 28. december 2022 - 2:55

Týchto malých slaných koláčikov som urobila tisíce. Nekecám, fakt! Najprv som ich ponúkala ako pohostenie pre kamarátov, návštevy, na oslavy. Keď som zistila, že vždy zmiznú zo stola ako prvé a chutia ozaj každému, nechala som sa nahovoriť a rozbehla som vďaka nim môj prvý cateringový biznis. Potom som tieto koláčiky distribuovala po podnikoch v celej Prahe a mali úspech, čo ma nesmierne tešilo :)

Takže čo sa tohoto receptu týka, považujem sa za odborníka a dám vám všetky rady aké poznám. Mini Quiche sú náramne praktické na párty, na piknik, ako desiata pre deti, či manžela. S plnkou môžete improvizovať. Ja ponúkam jednu jemnú cuketovú a jednu výraznú slaninkovo-cibuľovú alternatívu. Skúšala som ale aj veľa ďalších variácií. Brokolicové, špenátové, hubové, klobáskové... Princíp je stále ten istý, tak si zvoľte svoju obľúbenú chuť a hurá do toho! :)

Suroviny
Základ:
 
 
200
g
Plnka cuketová:
 
 
150
g
2-3
vetvičky
 
štipka
4
plátky
Plnka slaninovo-cibuľová:
 
 
450
g
1
PL
 
štipka
Zálievka:
 
 
4
ks
1
KL plochá
1/4
KL
Sezóna

Pripravíme si lístkové cesto. Ak nemáme domáce, necháme si v chladničke rozmraziť kupované. Ďalej si nachystáme plnku, syr a zálievku. Príprava je dôležitá, aby sme následne s cestom pracovali rýchlo.

Na cuketovú plnku si nakrájame menšiu (najlepšie baby) cuketu na malé kocky. U cukety platí, čim menšia, tým chutnejšia. Hlavne musí byť pevná, žiadne mäkké konce, to si pri nakupovaní skontrolujte. Na tenké prúžky nakrájame štyri plátky šunky.

Plnka slaninovo-cibuľová: na lyžici oleja (alebo ešte lepšie bravčovej masti) opečieme na malé kocky nakrájanú slaninu do chrumkava. K nej pridáme na malé kocky nakrájanú cibuľu, zasypeme cukrom a štipkou chilli. Opekáme spolu na veľkom plameni za občasného miešania až cibuľa zhnedne, skaramelizuje. Stále musíte počuť ten syčavý zvuk z panvice. Po opečení hmotu rozprestrieme na väčšiu plochu (plech alebo veľký tanier), aby sa pri chladnutí plnky odparilo čo najviac tekutiny.

Do jednej misky si nastrúhame tvrdý syr. Výborný je cheddar, alebo gouda. V ďalšej miske zmiešame všetky suroviny na zálievku a metličkou prešľaháme. Kým zálievka a syr prídu na rad, je dobré ich uložiť v chladničke.

Necháme si predohriať trúbu na 220 stupňov a vytiahneme lístkové cesto. Jedno balenie (po 400 g) rozrežeme na 4 časti. Každú rozvaľkáme na obdĺžnik o šírke cca 5 cm. Tento obdĺžnik rozdelíme na 3 štvorce a každý štvorec rozdelíme dva trojuholníky.

Pripravíme si dva muffinkové plechy (po 12 ks). Z jedného balenia lístkového cesta zaplníme jeden plech tak, že do každého políčka vložíme dva trojuholníky oproti sebe. Najdôležitejšie je spojiť precízne spodok cesta, aby plnka nevytiekla. Spoj pevne zatlačíme prstami. Ak horné okraje príliš vyčnievajú, preložíme ich a vytvoríme malú "kvetinku".

Polovicu nastrúhaného syra vložíme na cestom vyplnený muffinkový plech.

Pridáme cuketovú plnku, navrch kúsok šunky a zalejeme zálievkou. Zálievky musí byť tak akurát! V žiadnom prípade vám nesmie zatiecť za cesto na plech, inak by sa quiche pripiekli a veľmi ťažko vyberali. Rátajte tiež s tým, že pri pečení plnka nabobtná. Zálievku preto neprilievame po úplný okraj cesta, ale skončíme pár milimetrov pod ním.

Naplnený plech dáme piecť na asi 15 minút do vyhriatej trúby. Ku koncu pečenia quiche sledujeme. Pre rýchlu kontrolu stačí podvihnúť prstom jemne okraj jedného koláčika. Musí sa sám oddeľovať od plechu, vtedy sú quiche hotové. Ak to nejde, necháme koláčiky ešte chvíľu v trúbe dopiecť pri zníženej teplote 180 stupňov.

Ďalší plech naplníme znovu cestom, syrom, cibuľovo-slaninovou vychladnutou plnkou. Zalejeme zálievkou a dáme piecť. Je potrebné dbať na správne časovanie. Nie je dobré naplniť nový plech a nechať ho stáť, keď sa prvý ešte iba začína piecť.

Po dopečení mini quiche vyberieme, necháme vychladnúť na mriežke a môžeme podávať.
Oblizujeme sa až za ušami.

Komentáre

Finky ~ 28. december 2015 - 10:17

Zaujal ma tento receptik k Silvestru. Je potrebne muffinovy plech niecim vymazat? Dakujem:-)

0

emko ~ 29. december 2015 - 9:11

In reply to by Finky

Netreba vymazať ničím. Len pozor, aby tam neboli žiadne diery a cesto kompaktne hlavne na spodu a po bokoch spojene. Ak by totiž vytiekla plnka počas pečenia, tak by sa Quiche pripekali a ťažko odlepovali z plechu..
Držím palce :)

0

honestka ~ 22. september 2014 - 12:16

ano vsetky typy a naplne su nielen elegantne, ale hlavne velmi chutne. Sikovna.

0

jerica ~ 22. september 2014 - 12:50

perfektné !!!! :-) Pozdravujem , tvoj recept učite vyskúšam,

0

Tana ~ 21. september 2014 - 10:01

Musím pochváliť detailne prepracovaný recept. Som rada, že som ich konečne ochutnala. Tie slaninové sú fantastické :-)

0
Nezabudni sa s receptom podeliť aj s ostatnými, podporíš tým moju prácu. Ďakujem!
Tento recept nájdete v nasledujúcich kategóriach:

Zdielaj