Špagety Carbonara

emko ~ 24. máj 2017 - 6:23

Zdanlivo jednoduché, obyčajné jedlo, ale s kvalitnými surovinami a správnou technikou vykúzlite neskutočný zážitok. Verzií na špagety carbonara je veľa. Túto ma naučili moji dvaja bývalí kolegovia z Talianska Ernesto a Lucia a vyhovuje mi najviac. Ak máte niekedy chuť na gurmánsku a rýchlu večeru pri vínku, špagety carbonara sú ideálnou voľbou!

V dostatočne slanej vode (mala by chutnať ako voda morská) dáme variť špagety al dente. "Al dente" je výraz pre cestoviny, ktoré sú uvarené nie celkom do mäkka, ale už niesú tvrdé. Termín pochádza z taliančiny a znamená doslova "na skus" alebo "na zub". Špagety majú byť dostatočne pevné na to, aby sa dali prehryznúť. Kým sa špagety varia, nakrájame slaninu, ideálne typ pancetta, na malé kocky. Orestujeme ju na olivovom oleji na panvici do chrumkava.

V miske si zamiešame žĺtka s parmezánom.

Keď sú špagety uvarené, pridáme ich na panvicu k slaninke. Odstavíme z plameňa a do horúcej zmesi ešte vmiešame pripravené žĺtka s parmezánom. Poriadne okoreníme čerstvo mletým čiernym korením a okamžite podávame!

Komentáre

edelweiss ~ 14. február 2017 - 9:28

ak mozem, dam par poznamok. nemusia to byt zltka, mozu byt cele 3 vajcia a napr. 2 zltky navyse. Originale po Rimsky sa ma davat syr Pecorino, co je, laicky povedane, ovcia varianta parmezanu. pancetta sa u nas da zohnat, je to dobra nahrazka, ale originale by mala byt slaninka z prasacieho licka = guanciale, nakrajana na velkoryse kocky. olivac sa mi zda nadbytocny, sak slaninka sa zacne vypekat hned. je to lahky a rychly recept, ale treba si davat pozor na jednu vec, spagety nesmu byt moc horuce, ked sa pridava vajce so syrom, aby vajecna bielkovina neskoagulovala, ale aby vznikol nezgrcnuty kremik. ako cestoviny sa odporucaju co najhrubsie spagaty, tzv. spaghettoni. mozno to tak na prvy pohlad neznie, ale hodnotim tento recept vysoko pozitivne, lebo uz som frustrovany z tych nekonecnych slovenskych verzii so smotanou a dokonca s kuracim masom!

0
Nezabudni sa s receptom podeliť aj s ostatnými, podporíš tým moju prácu. Ďakujem!
Tento recept nájdete v nasledujúcich kategóriach:

Zdielaj