Cesto na pizzu

emko ~ 9. február 2024 - 4:34

Pizzu má rád snáď každý. U nás doma máme vlastne už taký pravidelný rituál. Keď je čas, dať si domácu pohodu, tak pripravím cesto a každý si zvolí svoju naj kombináciu. 

Najdôležitejšie je samozrejme cesto. Aby bolo správne nakysnuté a teda aby z pizze nebola tlstá buchta, ani tvrdá placka. Pre začiatočníkov, ktorí si na kysnuté cesto netrúfnu, som napísala tento podrobný článok

Toto cesto na pizzu sa vám určite podarí, netreba sa báť. Čo už pôjde na vrch, záleží na vás. Najlepšie je prehľadať chladničku :)

A ešte jeden tip na záver, skúste namiesto vody použiť pivo, ak máte po ruke. Cesto lepšie vykysne a bude aj lepšie chutiť.

Sezóna

Do misy vysypeme múku a premiešame ju so soľou. V strede urobíme jamku a do nej nalejeme vlažnú vodu, rozdrvíme droždie a pridáme cukor. Zakryjeme utierkou na asi 10 minút a po tomto čase by sme mali vidieť, že droždie začalo reagovať, na povrchu sa objavujú bublinky a teda kvasinky sú aktívne, droždie nebolo staré. Pridáme olej a poriadne všetko premiešame. Necháme asi 10 minút oddychovať.

Cesto preložíme na dosku a spracujeme ho rukami. Musí sa vytvoriť kompaktná hmota, ktorá je pružná a nelepí sa. Tento proces môžeme pár krát opakovať. Vždy nechať chvíľu cesto oddýchnuť, aby sme sa zbytočne nenamáhali, potom ho preplácať, pobúchať a zase spojiť. Urýchli to tvorbu lepku. Trvá to asi hodinu, záleží na teplote. Medzitým sa môžeme venovať príprave ďalších surovín.

Keď je cesto pripravené, rozohrejeme rúru na 230 až 250 stupňov,ideálne aj s plechom na pečenie. Čím kvalitnejší, tým lepšie, ja mám najradšej liatinu, alebo kameň na pečenie.

A ide sa na to. Cesto už nemusí kysnúť. Rozváľame ho na tenko, alebo spracujeme rukami do okrúhleho tvaru, ako si kto trúfa. Cesto je dobré dať hneď na papier na pečenie. Potrieme omáčkou, položíme naše obľúbené prísady a pokapeme olivovým olejom. Dbáme hlavne na okraje. Hotovo. Šup do rúry a pečie sa asi 10 minút. Dobrú chuť :)

Komentáre

sysoj ~ 6. august 2022 - 12:48

Ahoj, mne pridu recepty s tymto mnozstvom drozdia prekysnute. Skusali ste uz aj dlhsie kysnutie s mensim mnozstvom drozdia?

0

emko ~ 10. august 2022 - 17:35

In reply to by sysoj

Ahoj, určite aj ja osobne ho preferujem, ale všimla som si, že začiatočníci majú väčší problém potom level prekysnutia ustrážiť. ALe receptov na pizzu tu mám viac a mám aj ten s pomalým kysnutí cez noc v chladničke :)

0

Jahôdka ~ 3. marec 2021 - 7:40

Ahoj, možno hlúpa otázka, ale zo 400g múky vyjde len jedna okrúhla pizza? Alebo som niečo prehliadla? Nejde mi to do hlavy. Za odpoveď vopred ďakujem. 

0

miška čé. ~ 30. apríl 2020 - 4:55

Fantasticky chutné cesto, jednoduchá príprava..dnes to takto parádne zvládol 13 ročný puberťák :)

0
Nezabudni sa s receptom podeliť aj s ostatnými, podporíš tým moju prácu. Ďakujem!
Tento recept nájdete v nasledujúcich kategóriach:

Zdielaj