Recept na bobáľky (iné názvy v nárečiach: opekance, pupáky, pupáčiky, pupáčky) mám od svokrovcov. Môj muž ho vypýtal, lebo že na Vianoce musia byť východniarske bobáľky, pretože naše záhoracke sú odfláknuté, ts! No tak som mu tie bobáľky spravila, nech mám doma kľud :) A celkom sa podarili. S cestom sa dobre pracuje, hotové sa dajú uskladniť a chrumkať len tak samotné k telke. A asi najkrajšie na ich príprave bolo, keď náš malý syn chodil kradnúť bobáľky ešte pred obedom a ja som ho akože vždy načapala :)

Bobáľky

Suroviny

 

500

g múka polohrubá

30

g droždie čerstvé

1/4

l mlieko

1

ks vajce

50-100

g maslo

50

g cukor kryštál

1/2

KL soľ

Všetky suroviny a prísady dáme do teplej miestnosti, aby pred spracovaním mali izbovú teplotu. Najprv si pripravíme kvások. Čerstvé droždie rozdrobíme a rozotrieme s časťou cukru na kašičku. Pridáme trochu múky (asi lyžicu) a časť vlažného mlieko (cca 1 deci). Dobre rozmiešaný kvások zakryjeme a necháme v teplom prostredí asi 5 min. vykysnúť, aby začal pracovať a pekne hádzať bubliny.

Do misky preosejeme múku, do ktorej zamiešame soľ a zbytok cukru, pridáme vykysnutý kvások a zapracujeme vlažným mliekom, v ktorom sme rozšľahali vajce. Nakoniec pridáme rozpustené maslo alebo rastlinný tuk. Cesto hnetieme až dovtedy, kým sa nelepí na dno a steny nádoby. Dobre vypracované cesto na povrchu poprášime múkou, zakryjeme utierkou a necháme na teplom mieste vykysnúť. Počas kysnutia cesto niekoľkokrát vareškou prepracujeme (ku kvasinkám sa dostane viac kyslíka a budú sa lepšie množiť). Správne vykysnuté cesto poznáme tak, že zdvojnásobí svoj objem.

Vykysnuté cesto sformujeme do valca, ktorý nožom pokrájame na dieliky a tie zasa sformujeme do menších valčekov. Tieto pokrájame na bobáľky dlhé cca 1,5 cm (pri pečení narastú). Ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie (z tejto dávky naplníme dva plechy) tak, že nechávame medzi bobáľkami medzeru asi 1 cm. Inak by sa nám ľahko zlepili (bobáľky už nepotierame tukom). Pred pečením, ešte necháme bobáľky uložené na plechu chvíľu podkysnúť.

Pečieme vo vyhriatej rúre na 180°C. Keď začnú na povrchu hnednúť, dopečieme pri zníženej teplote. Trvá to asi 10 až 15 minút.

Vychladnuté bobáľky sa podávajú poliate teplým mliekom, alebo prevarenou vodou. Je potrebné dávať pozor, aby sa veľmi nerozmočili. Množstvo tekutiny je treba odhadnúť tak, aby nám nevznikla kaša. Posypeme mletým makom, práškovým cukrom a roztopeným maslom. Ak to má byť diétne, ako sa to robilo voľakedy, potom maslo môžeme vynechať. Oblizujeme sa až za ušami, pretože vieme, že po dojedení nasleduje rozbaľovanie vianočných darčekov :)

Hodnotenie

Kategórie

Zdieľaj



Pridaj sa




Komentáre

Zobraziť profil bika79
~ 29.11.2015 - 05:06

Urcite ich vyskusam tento rok, vyzeraju krasne! Klobuk dole, vydarili sa ti ;-)

Zobraziť profil emko
~ 29.11.2015 - 08:12

Dakujem, ja urobim rovno z dvojitej davky, lebo deti s muzom ich kradnu aj len tak na sucho :)

Zobraziť profil bika79
~ 29.11.2015 - 19:41

Mam otazocku, ked ich urobim z dvojitej davky, ako je ich najlepsie uskladnit? Zamrazit alebo dat ich vysusit do papierovych sackov? Moja mama vravela, ze babka ich drzala v chladnej komore, ale my bohuzial nic take nemame ;-( Dakujem !

Zobraziť profil emko
~ 29.11.2015 - 21:14

ja ich davam do sklenenej uzatvaratelnej nadoby a do špajzky :)

Zobraziť profil bika79
~ 01.12.2015 - 06:07

dakujem za odpoved, po upeceni pridam foto ;-) Dufam, ze sa vydaria a budu take krasne ako tvoje.

Zobraziť profil emko
~ 01.12.2015 - 11:08

drzim palce a tesim na foto :)

Zobraziť profil bika79
~ 12.12.2015 - 21:01

Ahoj, tak ako som sľúbila, bobalky podľa tvojho receptu a rovno z 3 -tej dávky 😉. Pridala som do cesta trosinku viac soli ako je v recepte. Ukladala som ich len na múkou poučený plech a reznou stranou taktiez ukladala na plech. Su chuťovo vynikajuce, presne ako od mojej babky. Deti sa nevedeli dojest 😀. Dakujem krasne za recept a pozdravujeme svokricku. Stastne a Vesele Vianoce zelam.... celej rodinke. Gabika

Zobraziť profil emko
~ 13.12.2015 - 06:43

nadhera, gratulujem! :)
a vdaka za fotku :)

Zobraziť profil bika79
~ 16.12.2015 - 03:37

dakujem este raz za recept, su velmi dobre !!!

Zobraziť profil Jana Luprichová
~ 17.12.2015 - 07:59

Ja by som sa chcela spýtať, či bobáľky nie je potrebné "vyvariť" vo vriacej vode pred konzumáciou, nakoľko vždy som mala recept, kde po upečení zostali bobáľky veľmi tvrdé a nepomohlo ich zaliať horúcim mliekom. Srdečne ďakujem :)

Zobraziť profil emko
~ 17.12.2015 - 11:05

Ja by som skor, nez ich nejako obvarat pred konzumaciou, tak radsej prisposobit dlzku pecenia. Napriklad ja by som tiez volila menej chrumkave a specene, ako mam na obrazku, lenze moj muz to tak velmi lubi, tak kvoli nemu.
Inak myslim, ze rozpis surovin je v poriadku a ak ich chcete mat makksie, tak mozno radsej nechat pred pecenim viac podkysnut a piect kratsi cas

Zobraziť profil xado
~ 17.12.2015 - 11:15

myslím že trik je iba v tom, že ich treba zaliať horúcim mliekom a nechať ich v ňom tak dlho, kým nebudú mať ideálnu konzistenciu :)

Zobraziť profil bika79
~ 20.12.2015 - 04:31

Ahoj Janka, ak mozem poradit, ja ich najprv zalejem horucou vodou, do ktorej pridam med (tak ich aj zbavim zvyskov muky), ak su uz polomakke, povyberam ich do misky a potom uz len zalejem potrebnym mnozstvom horuceho mlieka s medom a nakoniec pridam mak a praskovy cukor. NIekto pridava aj roztopene maslo, su chutne, ale mne osobne najlepsie chutia na druhy den na studeno a to maslo ich potom tak stiahne, ze ich musim zohrievat v mikrovlnke.Moj osobny nazor na tvrdost bobaliek zalezi uz od pripravy cesta, ked chces makksie, nepridaj tam vajicko, niekto cesto robi redsie a potom po zaliati mlieka sa rozpadavaju a je z toho kasa. Vyskusala som uz vela-vela receptov, ale tieto su velmi chutne a mozem ich len odporucat ;-)

Zobraziť profil Jana Luprichová
~ 20.12.2015 - 09:14

Srdečne ďakujem za všetky rady. Verím, že budú dobré. Cez víkend som piekla z tejto stránky 2 vianočné koláče a dopadli fajn. Verím, že aj bobálky sa podaria. Všetkým prajem požehnané vianoce :)

Zobraziť profil emko
~ 20.12.2015 - 09:32

Dakujeme a podobne krasne sviatky :)

Zobraziť profil drembe
~ 25.12.2015 - 16:31

Ja tieto bobaľky vylepšujem ešte tým, že v sladkej vode spolu s klinčekmi a celou škoricou, ktoré dávam do vajíčka na varenie čaju varím sušené slivky. Toto všetko vylejem na bobaľky a dochutím citrónovou kôrou ............. fakt je to super.

Zobraziť profil emko
~ 25.12.2015 - 16:55

fiha, take som este nepocula :)