Bobáľky

Recept na bobáľky (iné názvy v nárečiach: opekance, pupáky, pupáčiky, pupáčky) mám z východu. U nás na Záhorí sa robili trochu inak, prípadne sa robil žúlanec. Ale teda pre východniarov, tu je verzia, ako som sa bobáľky naučila.
S cestom sa dobre pracuje, hotové sa dajú uskladniť a chrumkať len tak samotné k telke. A asi najkrajšie na ich príprave je, keď potom deti chodia kradnúť bobáľky veľmi potajmo a rafinovane :)
500 |
g | múka polohrubá |
30 |
g | droždie čerstvé |
1/4 |
l | mlieko |
1 |
ks | vajce |
50-100 |
g | maslo |
50 |
g | cukor kryštál |
1/2 |
KL | soľ |
Všetky suroviny a prísady dáme do teplej miestnosti, aby pred spracovaním mali izbovú teplotu. Najprv si pripravíme kvások. Čerstvé droždie rozdrobíme a rozotrieme s časťou cukru na kašičku. Pridáme trochu múky (asi lyžicu) a časť vlažného mlieko (cca 1 deci). Dobre rozmiešaný kvások zakryjeme a necháme v teplom prostredí asi 5 min. vykysnúť, aby začal pracovať a pekne hádzať bubliny.
Do misky preosejeme múku, do ktorej zamiešame soľ a zbytok cukru, pridáme vykysnutý kvások a zapracujeme vlažným mliekom, v ktorom sme rozšľahali vajce. Nakoniec pridáme rozpustené maslo alebo rastlinný tuk. Cesto hnetieme až dovtedy, kým sa nelepí na dno a steny nádoby. Dobre vypracované cesto na povrchu poprášime múkou, zakryjeme utierkou a necháme na teplom mieste vykysnúť. Počas kysnutia cesto niekoľkokrát vareškou prepracujeme (ku kvasinkám sa dostane viac kyslíka a budú sa lepšie množiť). Správne vykysnuté cesto poznáme tak, že zdvojnásobí svoj objem.
Vykysnuté cesto sformujeme do valca, ktorý nožom pokrájame na dieliky a tie zasa sformujeme do menších valčekov. Tieto pokrájame na bobáľky dlhé cca 1,5 cm (pri pečení narastú). Ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie (z tejto dávky naplníme dva plechy) tak, že nechávame medzi bobáľkami medzeru asi 1 cm. Inak by sa nám ľahko zlepili (bobáľky už nepotierame tukom). Pred pečením, ešte necháme bobáľky uložené na plechu chvíľu podkysnúť.
Vychladnuté bobáľky sa podávajú poliate teplým mliekom, alebo prevarenou vodou. Je potrebné dávať pozor, aby sa veľmi nerozmočili. Množstvo tekutiny je treba odhadnúť tak, aby nám nevznikla kaša. Posypeme mletým makom, práškovým cukrom a roztopeným maslom. Ak to má byť diétne, ako sa to robilo voľakedy, potom maslo môžeme vynechať.
Oblizujeme sa až za ušami, pretože vieme, že po dojedení nasleduje rozbaľovanie vianočných darčekov :)
Komentáre
bika79
29.11.2015 - 05:06
emko
29.11.2015 - 08:12
bika79
29.11.2015 - 19:41
emko
29.11.2015 - 21:14
bika79
01.12.2015 - 06:07
emko
01.12.2015 - 11:08
bika79
12.12.2015 - 21:01
emko
13.12.2015 - 06:43
bika79
16.12.2015 - 03:37
Jana Luprichová
17.12.2015 - 07:59
emko
17.12.2015 - 11:05
xado
17.12.2015 - 11:15
bika79
20.12.2015 - 04:31
Jana Luprichová
20.12.2015 - 09:14
emko
20.12.2015 - 09:32
drembe
25.12.2015 - 16:31
emko
25.12.2015 - 16:55