Čevapčiči s cibuľkou

emko ~ 12. máj 2013 - 12:50

Čevapčiči by sa správne malo robiť z troch druhov mäsa, opekať na grile a podávať s cibuľou a balkánskym pečivom.

U nás je čevapčiči obľúbené aj s varenými zemiakmi. Do mäsa ale nedávam žiadne vajce, strúhanku, majoránku, ani cibuľu... nechceme predsa fašírku! Chuť a vôňa čevapčiči bude vynikajúca aj bez toho. Ba dokonca lepšia.

Mäso väčšinou dávam len hovädzie a bravčové - pol na pol, lebo jahňacinu ťažko dostať kúpiť. Nepoužívam žiaden tuk na opekanie, to naozaj netreba.

A keď nemám po ruke gril, čevapčiči krátko opečiem v silno predohriatej rúre, nie na panvici.

Suroviny

Mäso na čevapčiči treba na jemno pomlieť.

Mäso osolíme, pridáme trocha čubrice, sušený cesnak a čerstvo pomleté čierne korenie. Prilejeme trochu perlivej minerálky a štipku kypriaceho prášku. Poriadne premixujeme.

Z mäsa vytvarujeme tenké, asi 5 dekové dlhé valčeky. Ruky si občas namočíme vo vode.

Plech vložíme do predohriatej rúry na 250 stupňov a pečieme asi 10 minút.

Čevapčiči podávame s horčicou, cibuľkou a varenými zemiakmi.

Komentáre

panstefan ~ 17. júl 2024 - 14:19

... dnes má manželka okrúhle narodeniny a to je deň, keď už dlhé roky robím na obed "Čevapči",  pretože je to jej obľúbené jedlo 

...tak aj dnes, ale ráno som nakukol na tvoj blog, že či nenájdem v tvojej práci na čevapčiči nejaku novinku, ale zistil som, že robíme skoro rovnako... akurát ja nepridavam perlivu minerálku a miesto štipky prášku do pečiva dávam dva štipky sódy bikarbóny...len trochu soli, sušeného korenia podobného "čubrici" čo som si raz dávno sám vyrobil a už ani nepamätám čo som tam, okrem kurkumy zamiešal a sódy, nič viac... veď v čevapčici má byť dominantná chuť mäsa a nie majoranu či tymiánu 

...mierne potrene valčeky mäsa som robil na grile, rúru som v tom horúcom počasí nechcel zapínať...pomaly, v pohode 

...vydarili sa, oslávenkyňa pochválila 😋

...pozdravujem a len tak na okraj...ten "Nevídaný špás" sa celkom dobre počúva 🙂

1

emko ~ 18. júl 2024 - 11:02

In reply to by panstefan

Super! Ďakujem veľmi! :)

A vieš čo? Si ma inšpiroval a idem hneď napísať článok... vzsvetliť detailne biologicko-chemickú podstatu, prečo sa minerálka a sóda pridávajú do mäsa zaujíma aj mňa :)

0
Nezabudni sa s receptom podeliť aj s ostatnými, podporíš tým moju prácu. Ďakujem!
Tento recept nájdete v nasledujúcich kategóriach:

Zdielaj