Keď začne sezóna čerstvých sliviek, skúste tento jednoduchý koláčik. Netreba vám ani mixér, ani váhu. Stačí mať odmerku s ryskou, dve misky a metličku.

Výhodou je, že je dlho šťavnatý a nestvrdne.

Veľkosť plechu 35x40 cm.

Obrátený slivkový makovec

Suroviny

 

Najskôr si na plech dáme papier na pečenie, poriadne ho potrieme hrubšou vrstvou zmäknutého masla a posypeme cukrom. Na túto vrstvu poukladáme polovice čerstvých sliviek a poprášime mletou škoricou. Množstvo cukru závisí od kyslosti sliviek, preto množstvo udávam orientačne.

Plech so slivkami dáme na 15 minút do rúry vyhriatej na 160 stupňov trocha podusiť. Medzitým si v miske vymiešame hustý jogurt alebo kyslú smotanu s vajíčkami, cukrom, vanilkovým cukrom a prisypeme múku zmiešanú s kypriacim práškom.

Prisypeme mak a poriadne vymiešame. Toto cesto vylejeme pomaly rovnomerne na horúce slivky a plech vložíme opäť do rúry piecť na 180 stupňov asi 40 minút. Upečený koláč necháme poriadne vychladnúť. Horúci koláč sa zdá byť riedky, ale keď vychladne, stuhne. Po úplnom vychladnutí a stuhnutí plech obrátime dnom hore na iný plech a opatrne stiahneme papier. Koláčik nakrájame na štvorce a podávame.

Hodnotenie

Kategórie

Zdieľaj



Pridaj sa




Komentáre

Zobraziť profil Noemka
~ 19.09.2013 - 15:44
Robila som ho už 2x aj bez maku - fajny a rychly
Zobraziť profil elderaniss
~ 11.09.2020 - 13:35
Až mi je ľúto, že tento fantastický koláčik tu má len jeden komentár. Keby som mala napísať jeden za každú pochvalu čo zožal a recept, ktorý putoval nadšeným ochutnávačom, rolovali by sme tu do rána. Nesmierne jednoduchý na prípravu a suroviny. Nedrobí sa a ostáva šťavnatý a voňavý aj na tretí deň (nie že by sa nezjedol, niekedy sme naň sami).
Zobraziť profil emko
~ 11.09.2020 - 17:49
Ďakujem krásne za koment :) Tento slivkový koláč s makom je tiež moja srdcovka :)