Keď začne sezóna čerstvých sliviek, skúste tento jednoduchý koláčik. Netreba vám ani mixér, ani váhu. Stačí mať odmerku s ryskou, dve misky a metličku.

Výhodou je, že je dlho šťavnatý a nestvrdne.

Veľkosť plechu 35x40 cm.

Obrátený slivkový makovec

Suroviny

 

Najskôr si na plech dáme papier na pečenie, poriadne ho potrieme hrubšou vrstvou zmäknutého masla a posypeme cukrom. Na túto vrstvu poukladáme polovice čerstvých sliviek a poprášime mletou škoricou. Množstvo cukru závisí od kyslosti sliviek, preto množstvo udávam orientačne.

Plech so slivkami dáme na 15 minút do rúry vyhriatej na 160 stupňov trocha podusiť. Medzitým si v miske vymiešame hustý jogurt alebo kyslú smotanu s vajíčkami, cukrom, vanilkovým cukrom a prisypeme múku zmiešanú s kypriacim práškom.

Prisypeme mak a poriadne vymiešame. Toto cesto vylejeme pomaly rovnomerne na horúce slivky a plech vložíme opäť do rúry piecť na 180 stupňov asi 40 minút. Upečený koláč necháme poriadne vychladnúť. Horúci koláč sa zdá byť riedky, ale keď vychladne, stuhne. Po úplnom vychladnutí a stuhnutí plech obrátime dnom hore na iný plech a opatrne stiahneme papier. Koláčik nakrájame na štvorce a podávame.

Hodnotenie

Kategórie

Zdieľaj



Pridaj sa




Komentáre

Zobraziť profil Noemka
~ 19.09.2013 - 15:44

Robila som ho už 2x aj bez maku - fajny a rychly