Obrátený slivkový makovec

emko ~ 24. august 2013 - 14:51

Keď začne sezóna čerstvých sliviek, skúste tento jednoduchý koláčik. Netreba vám ani mixér, ani váhu. Stačí mať odmerku s ryskou, dve misky a metličku.

Výhodou je, že je dlho šťavnatý a nestvrdne.

Veľkosť plechu 35x40 cm.

Suroviny
Cesto:
 
 
1/2
l
1/4
l
1/4
l
2
ks
Ostatné:
 
 
100
g

Najskôr si na plech dáme papier na pečenie, poriadne ho potrieme hrubšou vrstvou zmäknutého masla a posypeme cukrom. Na túto vrstvu poukladáme polovice čerstvých sliviek a poprášime mletou škoricou. Množstvo cukru závisí od kyslosti sliviek, preto množstvo udávam orientačne.

Plech so slivkami dáme na 15 minút do rúry vyhriatej na 160 stupňov trocha podusiť. Medzitým si v miske vymiešame hustý jogurt alebo kyslú smotanu s vajíčkami, cukrom, vanilkovým cukrom a prisypeme múku zmiešanú s kypriacim práškom.

Prisypeme mak a poriadne vymiešame. Toto cesto vylejeme pomaly rovnomerne na horúce slivky a plech vložíme opäť do rúry piecť na 180 stupňov asi 40 minút. Upečený koláč necháme poriadne vychladnúť. Horúci koláč sa zdá byť riedky, ale keď vychladne, stuhne. Po úplnom vychladnutí a stuhnutí plech obrátime dnom hore na iný plech a opatrne stiahneme papier. Koláčik nakrájame na štvorce a podávame.

Komentáre

elderaniss ~ 11. september 2020 - 3:35

Až mi je ľúto, že tento fantastický koláčik tu má len jeden komentár. Keby som mala napísať jeden za každú pochvalu čo zožal a recept, ktorý putoval nadšeným ochutnávačom, rolovali by sme tu do rána.
Nesmierne jednoduchý na prípravu a suroviny. Nedrobí sa a ostáva šťavnatý a voňavý aj na tretí deň (nie že by sa nezjedol, niekedy sme naň sami).

0

Noemka ~ 19. september 2013 - 5:44

Robila som ho už 2x aj bez maku - fajny a rychly

0
Nezabudni sa s receptom podeliť aj s ostatnými, podporíš tým moju prácu. Ďakujem!
Tento recept nájdete v nasledujúcich kategóriach:

Zdielaj