- Prihláste sa alebo sa zaregistrujte, aby ste mohli pridávať komentáre.
Keď začne sezóna čerstvých sliviek, skúste tento jednoduchý koláčik. Netreba vám ani mixér, ani váhu. Stačí mať odmerku s ryskou, dve misky a metličku.
Výhodou je, že je dlho šťavnatý a nestvrdne.
Veľkosť plechu 35x40 cm.
Najskôr si na plech dáme papier na pečenie, poriadne ho potrieme hrubšou vrstvou zmäknutého masla a posypeme cukrom. Na túto vrstvu poukladáme polovice čerstvých sliviek a poprášime mletou škoricou. Množstvo cukru závisí od kyslosti sliviek, preto množstvo udávam orientačne.
Plech so slivkami dáme na 15 minút do rúry vyhriatej na 160 stupňov trocha podusiť. Medzitým si v miske vymiešame hustý jogurt alebo kyslú smotanu s vajíčkami, cukrom, vanilkovým cukrom a prisypeme múku zmiešanú s kypriacim práškom.
Prisypeme mak a poriadne vymiešame. Toto cesto vylejeme pomaly rovnomerne na horúce slivky a plech vložíme opäť do rúry piecť na 180 stupňov asi 40 minút. Upečený koláč necháme poriadne vychladnúť. Horúci koláč sa zdá byť riedky, ale keď vychladne, stuhne. Po úplnom vychladnutí a stuhnutí plech obrátime dnom hore na iný plech a opatrne stiahneme papier. Koláčik nakrájame na štvorce a podávame.
Komentáre
elderaniss ~ 11. september 2020 - 3:35
Až mi je ľúto, že tento fantastický koláčik tu má len jeden komentár. Keby som mala napísať jeden za každú pochvalu čo zožal a recept, ktorý putoval nadšeným ochutnávačom, rolovali by sme tu do rána.
Nesmierne jednoduchý na prípravu a suroviny. Nedrobí sa a ostáva šťavnatý a voňavý aj na tretí deň (nie že by sa nezjedol, niekedy sme naň sami).
emko ~ 11. september 2020 - 7:49
In reply to Až mi je ľúto, že tento by elderaniss
Ďakujem krásne za koment :) Tento slivkový koláč s makom je tiež moja srdcovka :)
Noemka ~ 19. september 2013 - 5:44
Robila som ho už 2x aj bez maku - fajny a rychly