Tento koláč je z obyčajného bezvaječného kysnutého cesta, na vrchu slivky pokryté tvarohovou plnkou. Koláč je šťavnatý a veľmi chutný. Tvaroh som použila namiesto klasickej posýpky, aby sme mali zmenu.

Slivkový koláč s tvarohom

Suroviny

 

Cesto:

350

g múka hrubá

200

ml mlieko

20

g droždie čerstvé

1

PL cukor

50

ml olej

Tvarohovová plnka:

500

g tvaroh

2

ks vaječný žĺtok

100

g hrozienka

200

g cukor mletý (práškový)
kôra citrónová

Ostatné:

slivky čerstvé

V hrnčeku urobíme kvások z vlažného mlieka, cukru a droždia. Do misky dáme múku a štipku soli. Pridáme kvások a olej. Všetky suroviny zamiešame a počkáme asi desať minút, kým múka nasiakne tekutinu. Potom už ľahko vyhnetieme cesto.

Cesto zakryjeme utierkou a necháme podkysnúť, kým neznásobí objem.

Cesto vyklopíme na vymaslovaný plech a naolejovanými rukami ho rozcapkáme po celom plechu tak, že vytvoríme asi centimetrové okraje. Na cesto rozložíme rozpolené slivky šupou dole.

Na slivky rozložíme rovnomerne tvarohovú plnku, namiesto posýpky.

Koláč na plechu necháme ešte asi 15 minút podkysnúť. Vložíme ho do vopred vyhriatej rúry a pečieme na 180 stupňov asi pol hodinu.

Koláč nakrájame na kocky a podávame.

Hodnotenie

Zdieľaj



Pridaj sa