- Prihláste sa alebo sa zaregistrujte, aby ste mohli pridávať komentáre.
Niekde toto jedlo volajú trhané halušky. Inde sú to párance, šklbance, trhance, melence... A keby sme cesto rozvaľkali a pokrájali, boli by to obyčajné slíže fazuľovej polievky, alebo na sladko.
Tak či tak, jedná sa o celkom obyčajné lacné jedlo, časom u dakoho pozabudnuté, u iných nezabudnuteľné.
Párance sa párajú ako dlhé slíže. Alebo ich môžeme trhať, ako nás napadne.
Trhané halušky sú skvelé s tvarohom a slaninkou alebo s vajíčkami.
Pri recepte na trhané halušky je dôležité poriadne spracovať, vyhniesť cesto. Do misky dáme múku a soľ a prilejeme vodu. Spracujeme cesto, ktoré preložíme na podložku a hnetieme, kým nelepí a je pružné. Je dobré dať vody o niečo viac, aby sa vám lepšie pracovalo a radšej prisýpať múku, opačne to ide horšie.
Takto vyhnetené cesto zabalíme do fólie a necháme aspoň hodinu oddýchnuť. Suroviny sa spoja, cesto sa stane elastickejšie a lepšie sa bude trhať.