Niekde toto jedlo volajú trhané halušky. Inde sú to párance, šklbance, trhance, melence... A keby sme cesto rozvaľkali a pokrájali, boli by to obyčajné slíže fazuľovej polievky, alebo na sladko.

Tak či tak, jedná sa o celkom obyčajné lacné jedlo, časom u dakoho pozabudnuté, u iných nezabudnuteľné.

Párance sa párajú ako dlhé slíže. Alebo ich môžeme trhať, ako nás napadne.
Trhané halušky sú skvelé s tvarohom a slaninkou alebo s vajíčkami.

Trhané halušky

Suroviny

 

Cesto:

600

g múka polohrubá

250-300

ml voda

1/2

KL soľ

Pri recepte na trhané halušky je dôležité poriadne spracovať, vyhniesť cesto. Do misky dáme múku a soľ a prilejeme vodu. Spracujeme cesto, ktoré preložíme na podložku a hnetieme, kým nelepí a je pružné. Je dobré dať vody o niečo viac, aby sa vám lepšie pracovalo a radšej prisýpať múku, opačne to ide horšie. Takto vyhnetené cesto zabalíme do fólie a necháme aspoň hodinu oddýchnuť. Suroviny sa spoja, cesto sa stane elastickejšie a lepšie sa bude trhať.

Oddýchnuté cesto rukou roztlačíme a pokrájame na hrubšie pásy.

Kúsky cesta opäť roztlačíme, jeden koniec pridržíme ľavou rukou a druhý vytiahneme na tenko. Takto si pripravíme všetky kúsky cesta a necháme ich chvíľku položené bokom. Medzitým dáme do hrnca variť osolenú vodu.

Pásiky cesta v rukách potrháme na menšie kúsky. Ak chceme dlhšie párance, tak vždy pármte od stredu ku krajom. Kúsky cesta hádžeme rovno do vriacej vody, ale nad vodou nepárame, aby sa cesto nelepilo. Robíme to kúsok bokom .

Trhané halušky obvárame po častiach, keď vyplávajú, troška ich ešte povaríme, plameň ale stíšime, aby nevykypeli. Vyberieme sitkom z vriacej vody, dáme do misky a pomastíme.

Výborné sú párance s vajíčkom, ale s tvarohom a slaninkou je to tiež veľká dobrota.

Hodnotenie

Zdieľaj



Pridaj sa