Slivkové gule

emko ~ 5. september 2024 - 8:23

Slivkové gule zo zemiakového cesta, poliate maslom, posypané makom a cukrom. Jedno z najlepších tradičných jedál.

Keď ich voľakedy babka robievala, tak z troch kíl zemiakov a pomáhať museli všetci. Lebo zemiakové cesto má tendenciu rednúť a preto sa s ním musí pracovať rýchlejšie. Babka ich volala "gule do papule". Bola srandistka, vždy dokázala zasýtiť jednoduchými jedlami a na jej slivkové gule sa zabudnúť nedá.

A keď sa vám moc nechce, z podobného cesta si môžete pripraviť aj makové šúľance.

Suroviny
Cesto:
 
 
1
ks
1/2
KL

Najprv uvaríme v šupkách zemiaky a necháme ich poriadne vychladnúť. Múky nepotrebujeme veľa. Iba toľko, aby sa cesto pekne spojilo. Inak budú gule tvrdé. Na dosku nasypeme osolenú múku a nastrúhame zemiaky.

Na zemiaky rozklepneme jedno vajce. Rukami vypracujeme cesto do tvaru valca.

Menšie čerstvé slivky umyjeme, nakrojíme, vyberieme kôstku a skontrolujeme, či tam nemáme "plazivých návštevníkov". Keď sú slivky príliš kyslé, vložte dnu namiesto kôstky malú kocku cukru. Z cesta vždy odkrojíme koliesko, v pomúčenej dlani ho prstami rozcapkáme na tenšiu placku a vložíme dnu slivku.

Cesto spojíme a vygúľame guľku. Ak sa lepí, ruky si vždy pomúčime. Medzitým nám už vrie v hrnci osolená voda.

Slivkové gule sú pripravené na obváranie. Zo zbytku cesta je dobré narobiť šúľance. Tie budú zjedené určite prvé :-)

Gule vložíme do vriacej vody a varíme. Keď vyplávajú na povrch, ešte ich pár minút povaríme, aby cesto nebolo surové. Nie však dlho, aby sa nerozvarili. Keď dáme slivkové gule do hrnca, dobré je nimi vareškou zo začiatku pohnúť, aby sa neprilepili na dno. Ak ale máte dobré cesto, kde nie je veľa múky, gule podskočia po chvíli aj bez miešania.

Uvarené slivkové gule sitkom vyberieme, prepláchneme vlažnou vodou a dáme do pomastenej misky. Alebo ihneď podávame preliate maslom a posypané makom s cukrom. Alebo s opraženou strúhankou, tvarohom, orechami, krupicou či grankom :-)

Komentáre

Monik83 ~ 10. august 2024 - 8:42

Dobry den, daju sa podla vas gule pripravit aj v parnej rure? Rada by som si ulahcila robotu 😊 Ak ano, ako dlho ich tam treba parit? Dakujem krasne!

0

Monik83 ~ 11. august 2024 - 16:25

In reply to by emko

Skusila som a uz inak robit nebudem. Parila som ich 22 minut (mozno stacilo aj menej, ale istota je gulomet) a 20 kusov naraz, vysli vyborne, ziadne vytecene ci prasknute. Dakujem za recept, vsetkym velmi chutilo 😋

1

panstefan ~ 10. august 2024 - 11:51

In reply to by Monik83

Monika83..."Nevyskušaš, nevieš"!!

Ja by som skúsil s jedou-dvoma a keby sa nevydarili tak zbytok normálne uvarím.

Ako sa hovorí v druhej knihe kníh (Kamasutre)..."dá sa to naučiť len cvikom"!🙂

0

panstefan ~ 9. august 2024 - 11:03

Keď sme mali malé deti "slivkové gule" museli byť aspoň raz do mesiaca... a veľa! Potom deti vyrástli, opustili "hniezdo" a ja som sa tešil, že už tu výrobu guli obmedzim tak na raz za polrok a v menšom množstve. No to trvalo tak dva-tri roky a vyrástli vnúčatá. A ver tomu, že sa nedá odmietnuť, keď ti vnučka pozerá do očí a povie: "...a zajtra nám, deduško, urob "slivkové gule".

Tak tomu bolo aj tento týždeň a skoro rovnakým postupom ako tvoje som vyrábal ten fenomén "slivkové gule" aj ja! U nás sa robia s opraženou strúhankou (hoci kombinácia slivka-mak ja vždy výborná).

Tak guľajme kým vládzeme 🙂

Pozdravujem

0

sisulienka ~ 31. júl 2020 - 9:22

Píšem, píšem a veru by som aj babke, keby eše s nami bola. Každé ráno bola prvá na trhu, aby mohla vybrať tie najlepšie slivky alebo marhule. Ale to bolo pradávno...Slivky a marhule, ktoré sa tu dajú kúpiť maju chuťovo pramálo spoločné s tými z trhu. Tie gule z tej fotky sa tu na mňa vyškierajú a nie a nie z tej obrazovky vyliezť. Vyzerajú úžasne a úplne si predstavujem ako asi chutia, ako cítiť na jazyku chuť zemiakového cesta, ktoré sa láska so šťavou zo slivky a opíja makom. Mľask...

0

emko ~ 6. august 2020 - 4:33

In reply to by sisulienka

Tiež len tak ľahko nezabudnem na babičkine parádne rajčiny, marhuľe...všetko. Tento rok mám prvýkrát svoju zahrádku a urobila som vyvýšený záhon, tak sa moc teším. Rajčinky už červenajú :)

0

hopajda ~ 15. august 2018 - 6:13

Ak nemáte radi mastné, hneď po vybratí z vody posypte trochou kryštálového cukru. Roztopí sa a gule budú obalené sladkou "vodičkou".

0

svetlany40 ~ 10. september 2014 - 3:05

Ja som robila pred včerom a posypala som strúhankou opraženou na masle + ml. cukor + škoricový cukor no a následne poliate rozpusteným maslom , tiež výborne chutili . Túto kombináciu strúhankovú mám rada od mala , kedy mi takéto pochúťky vyvárala babka

0

nyja ~ 3. august 2014 - 6:16

Gule do papule :-) sa mi páči ... Akurát som ich varila teraz v piatok, spolu s fazolnicou :-D To bol obed!!! Taký správny, záhorácky :-D
Ja som musela slivky prepoliť, lebo boli velikánske. No a tie šúľance, mňam! (moja mama ich volá šulindre:-) to nemá chybu :-)
Ty máš aký dobrý nápad, že so strúhankou... urobím zas a to bude vončo! :-)

0
Nezabudni sa s receptom podeliť aj s ostatnými, podporíš tým moju prácu. Ďakujem!
Tento recept nájdete v nasledujúcich kategóriach:

Zdielaj