Pečené batáty

emko ~ 10. január 2019 - 8:21

Batáty, alebo sladké zemiaky, sú jednou z mojich najviac obľúbených potravín vôbec. Škoda, že sú u nás tak nejako zabudnuté. Totiž okrem toho, že aj s minimálnou úpravou skvele chutia, sú zároveň nadupané vlákninou, železom, draslíkom, vitamínmi skupiny B, kyselinou listovou a ďaľšími zdraviu prospešnými látkami. Skúšala som s nimi rôzne experimentovať, ale najviac mi asi chutia takto pečené. Keď mi ostane, tak ich rozmačkám a použijem ako zdravú nátierku, alebo náplň do špaldových palaciniek. Takisto by stačilo pridať trochu šlahačky, prevariť a je z nich výborná krémová polievka.

Suroviny
Sezóna

Batáty predvaríme v parnom hrnci, 10-15 minút, záleží ako sú veľké. Nesmú byť uvarené úplne, takže ideálne, ak do nich vnoríte nožík, tak sa ľahko dostane do stredu zemiaka, ale nebudú sa rozpadať.

Medzitým si môžme v mažiari rozdrtiť na jemno koriander, trstinový cukor a chilli. Primiešame nastrúhaný zázvor a kokosový olej. Vznikne tak jemná pasta, ktorou zemiaky budeme potierať.

Batáty nakrájame na asi 1 cm hrubé kolieska a pokladáme na olejom vymastený plech. Je dobré použit papier na pečenie, lebo pri pečení prirodzene skaramelizujú a nemusíte sa potom trápiť s umývaním plechu. Posolíme trochou soli a pečieme asi 15-20 minút na 200 stupňoch.

Namiesto pečenia v rúre môžme batáty pripraviť aj na panvičke, alebo grilovať na grile. Výborne chutia s prírodným smetanovým syrom, ale som si istá, že aj samotné si ich veľmi obľúbite!

Komentáre

Judith ~ 30. január 2018 - 10:05

Batáty sú úplne neskutočné, fakt že stačí dať piecť. Mamine som ich raz spomenula a začala ich pestovať, takže máme "domáce", ale chuťovo úplne rovnaké, možno aj lepšie..:-)

0

kamilka ~ 30. september 2013 - 14:03

Ja zboznujem sladke zemiaky. U nas doma su oblubene aj pecene hranolky. Nakrajas surove bataty na hranolky, 2-3 lyzice oleja, sol, korenia podla chuti(rasca, paprika, cierne korenie, cili paprika, kari...). Date ich do vyhriatej rury a upeciete ako normalne zemiaky. Perfektna priloha ale u nas sa zjedia len tak same.
Kazdy rok ich pestujem v mojej zahradke a uz sa tesim urobit batata pie.

0

emko ~ 30. september 2013 - 10:17

In reply to by kamilka

Hranolky tiez obcas skusam :)
Ja som celkom batato-maniak a keby som bola zelenina, tak som asi batata :))

Je to pestovanie nejako zlozite? Celkom dobry tip, co si zasadit na zahradku :)

0

kamilka ~ 1. október 2013 - 10:58

In reply to by emko

Pestovanie sladkych zemiakoch nie je zlozite. Zasadis, polievas a na jesen vyberies z pody. Nesadis ich ako obycajne zemiaky. Staci ti jeden batata zemiak, ktory zaciatkom Februara/Marca das do pohara s vodou. Zemiak pusti korienky do vody a vrchna cast zemiaka zacne vyhanat listocky. Ked su vyhonky asi 7-10 cm dlhe odkrojis ich aj s castou zemiaka a zasadis ich do malych nadobiek (kvetinacov alebo plastickych nadobiek). Staras sa o ne ako o priesadu. Ked je vonku teplo a po mraze, tak je cas ich zasadit. Nanestatie nemam ziadne obrazky ale na internet najdes vela informacii.

0

bobka07 ~ 16. jún 2013 - 5:01

Myslim si, ze nie su ani tak zabudnute, ako skor este neobjavene.
Ja ich mam tiez velmi rada.

0

evaann ~ 14. jún 2013 - 13:37

su velmi dobre,aj pyre z nich je velmi chutne...

0
Nezabudni sa s receptom podeliť aj s ostatnými, podporíš tým moju prácu. Ďakujem!
Tento recept nájdete v nasledujúcich kategóriach:

Zdielaj