Dusená tarhoňa

emko ~ 18. máj 2024 - 5:09

Domáca tarhoňa je fantastická tradičná príloha. S duseným šťavnatým mäsom a bohatou omáčkou je neprekonateľná. Výborne sa k nej hodí perkelt, alebo paprikáš. Tí, ktorí skúsili orieškovú chuť opraženej tarhone, tak vedia o čom hovorím :)

Aj keď je tarhoňa druh cestoviny, nevaríme ju, ale dusíme presne tak, ako ryžu. Toto je jednoduchý recept na jej prípravu a zíde sa hlavne začínajúcim kuchárkam. Hodí sa vedieť, ako pripraviť tieto cestoviny, aby nebola z tarhone jedna veľká guľa, ktorá sa zlepila.

Dá sa pripraviť aj domáca tarhoňa . Oplatí sa skúsiť posunúť ďalej svoje kuchárske umenie. Recept je tu: Babičkine krúpky.

Suroviny
2
šálky
3
šálky
 
 
 
 

Dôležité je vždy dodržať pomer cestoviny a voda - 1 : 1,5. Na meranie je použijeme odmerku, šálku či hrnček. Odmeriame tarhoňu, nasypeme do kvalitného hrnca, najlepšie s dvojitým dnom. Na sucho opekáme za stáleho miešania, dokým guľôčky nezačnú hnednúť. Tarhoňu robíme vždy na najmenšom horáku sporáka.

Keď je tarhoňa na sucho opečená, pridáme trošku oleja (tak dve lyžice), osolíme, premiešame a nalejeme jeden a pol dávky vody. O chvíľu sa začne voda variť, tarhoňu premiešame, plameň celkom stíšime a hrniec zakryjeme. Takto tarhoňu podusíme asi 10-15 minút, ale už nemiešame! V hrnci by sa mali začať ukazovať v tarhoni dierky, kadiaľ unikala prebytočná tekutina. Ak je tak, hrniec znovu zakryjeme, plameň vypneme a hrniec neodkrývame ďalších aspoň 20 minút.

Hrniec konečne odokryjeme a tarhoňu premiešame. Guľôčky sa pekne od seba oddeľujú a môžeme podávať. Tarhoňu nie je problém ani prihriať. Znovu pod hrncom zapálime horák, do tarhone nalejeme pol deci vody, zakryjeme a chvíľku ohrievame. Takto ohrievaná tarhoňa sa nelepí.

Komentáre

StankaM ~ 11. máj 2015 - 11:06

...takto ju robievala moja babka.Zakaždým,keď si prečítam nejaký skvelý receptík príde mi clivo a ja si uvedomím ako veľmi mi chýba... a koľko skvelých vecí som sa od nej ešte nestihla naučiť.Preto som nesmierne rada,že ste založili túto stránku ;)

0

Silvia Sisa ~ 10. máj 2015 - 4:08

...k tomuto môžem dodať moju verziu ako ju robíme u nás na záhorí.....Záhorácke drobčeky robila moja stará mama,ale aj moja mama na každý sviatočný obed ako prílohu či už k pečenému kuraciemu mäsu alebo bravčovému. Niekedy sme ich zvykli jesť len tak s marhuľovým kompótom. Teraz ich už varím svojim deťom a tiež im veľmi chutia.

Ingrediencie:
múka polohrubá 500 g, vajcia 3 ks, voda podľa potreby, cibuľa 1 ks, mrkva 1 ks, masox 1 kocka, olej
Z múky, vajec a vody urobíme tuhé cesto, dobre ho na doske vypracujeme a na hrubom strúhadle postrúhame. ,,Drobečky" necháme trochu preschnúť.
V rajnici rozohrejeme olej, opražíme na ňom na drobno pokrájanú cibuľu, pridáme očistenú a na hrubo postrúhanú väščiu mrkvu. Premiešame, prilejeme v troške vody rozpustený masox a dusíme do mäkka.
Vo väčšom hrnci necháme zovrieť osolenú vodu, vsypeme do nej drobečky a keď vyplávu na povrch a začnú trochu peniť (nie vrieť), sitkom ich vyberieme a zmiešame s udusenou na hrubo postrúhanou mrkvou.
Podávame ako prílohu k mäsu.

0

Evča ~ 3. január 2015 - 8:52

jéj, konecne som nasla recept na vybornu tarhonu..diky

0

Ada.M ~ 24. august 2014 - 13:41

Ďakujem za super receptík, konečne sa mi podarila tarhoňa taká, aká má byť :-)

0

remperitka ~ 14. august 2014 - 9:08

jaj davno som nerobila musis spravit :) tiez ju oprazim a dusim ako ryzu ( tak robim aj slovensku ryzu = cestovinu v tvare ryze )

0

Rutto ~ 13. august 2014 - 11:46

..tak toto sme dycky volali drobky starenka byli na toto expertka spravili taku tvrdu gucu cesta a na struhaku to struhali a na slizovej desce susili / strasne rad sem sa v tem prehrnau prstama
..davali to polevky misto slizu / velice mi to tak chuciuo
..ale jak tarhonu sem esce nemjeu
..mosim oprobovat lebo chuapci moji tez lubja tarhonu

0
Nezabudni sa s receptom podeliť aj s ostatnými, podporíš tým moju prácu. Ďakujem!
Tento recept nájdete v nasledujúcich kategóriach:

Zdielaj