- Prihláste sa alebo sa zaregistrujte, aby ste mohli pridávať komentáre.
Aj keď sa to zdá komplikované, nie je to nič náročné. Príprava na tieto raňajkové maslové croissanty zaberie viac času, ale výsledok stojí za to. Príprava samotného cesta dlho netrvá, vždy tri minúty, ale potom treba cesto hodinu schladzovať. Toto sa opakuje štyrikrát a medzitým sa venujeme inej činnosti. Okrem toho zavinuté croissanty sa dajú pred kysnutím zamraziť.
Z tejto dávky vychádza dvadsať kúskov.
Kto má pekáreň, alebo robot s hnetačom - kľudne ich využite, inak cesto spracujte ručne, ale ide to ťažšie a treba hniesť aspoň 15 minút. Hotové cesto na croissanty musí byť tuhé a pružné. Musí byť elastické, vyskúšate to tak, že ho trocha natiahnete. Keď sa objaví v ceste trhlina, musíte hniesť ďalej. Takto pripravené cesto treba dať vykysnúť asi dve hodiny zakryté utierkou. Medzitým na papier položíme kocku masla, preložíme druhým papierom a vytvarujeme valčekom štvorec asi 20x20 cm. Dáme ho poriadne vychladiť a stuhnúť.
Oddýchnuté croissantové cesto rozvaľkáme na pomúčenej pracovnej ploche do tvaru štvorca 30x30 cm. Položíme naň šikmo stuhnutú kocku masla, vybalenú z papiera.
Toto zopakujeme ešte dvakrát, vždy po hodine. Obdĺžnik cesta pritom otočíme o 90 stupňov, aby sa nevytvorili v štruktúre len lístky, ale mriežky. Cesto rýchlo kysne, aj keď je v chladničke. Preto je dobré ho vždy zaťažiť. Ja naň položím dosku a liter mlieka :-)Ak chcete dokonalé croissanty, nechajte ho po poslednom prekladaní v chladničke od večera do rána, ráno cesto vytiahnite a ihneď môžete pracovať. Budú ešte nadýchanejšie.
Cesto vyberieme z chladničky, rozdelíme na dve polovice a každú vyvaľkáme do tvaru dlhého úzkeho obdĺžnika. Potom už len pokrájame na úzke dlhé trojuholníky.
Komentáre
roadrunner ~ 27. október 2020 - 12:48
Dnes som sa rozhodla vyskusat tento recept, ale hned od zaciatku som sa trochu v nom "stratila" kedze hned nie je jasne co zmiesat do cesta a ze vajce ide vlastne az na koniec na potretie a nie do cesta. Malo byt tam niekde byt napisane hned na zaciatku nieco podobne ako - zmiesime prvych 5 surovin ...... Toto nie je prvy raz co peciem, tak si iba viem predstavit ake tazke to moze byt pre uplneho zaciatocnika.
Este by som gazdinkam poradila, ze by bolo lepsie drozdie rozpustit v mlieku, lebo susene drozdie co som kupila tu, je granulovane a granulky su vacsie ako mak a v tom ceste su aj po 3tom prelozeni viediet a poriadne sa nevpracovali do cesta hoci som ho miesila na zaciatku pol hodinu.
Uz len dufam, ze sa mi zajtra dobre upecu a nebude to uplne zbytocna robota....
Hecugoth ~ 28. január 2018 - 6:30
Zdravím, neviete mi niekto upresniť to množstvo cukru v zozname surovín? Vyzerá to, že tam chýbajú jednotky.
emko ~ 30. január 2018 - 9:34
In reply to Zdravím, neviete mi niekto by Hecugoth
Opravené, vďaka za upozornenie :)
myrca ~ 25. júl 2015 - 12:09
ďalší recept odskúšaný :) chválim :) takto sa mi podarili :)
StankaM ~ 24. apríl 2015 - 8:19
sú vynikajúce.....naplnila som ich margotkou ale predsa len tie maslové sú naj :)
danielka123 ~ 16. február 2015 - 10:36
Včera som ich upiekla, výýýborné,jemnulinke.Naplnila som ich (slivkový lekvár+kúsok horkej čokolády),SUPER Raňajky
Janaja ~ 9. september 2014 - 9:11
Ešte sú teplé,pár som na skúšku posypala syrom a už sa míňajú :-)
Neváhajte a určite recept vyskúšajte,stojí to za to :-)
Monikovnicka ~ 14. máj 2014 - 6:38
Akurat som ich dopiekla,tesila som sa na ne cely den aj ked som mala malo hladkej muky a v tomto pocasi som nemala chut ist von,tak som dala polovicu polohrubej muky:) cudujem sa,lebo su uzasne jemne a s dzemom naozaj genialne! Nabuduce ich urobim z hladkej muky,to estelen bude nebicko v papulke!Odporucam! :)
emko ~ 10. november 2013 - 11:30
takto sa podarili Veronike z Finska...pozdravuje ;)