Najlepšie slovenské hamburgery!
Tradičné prvomájové cigánske pečienky robievame nielen v deň sviatku práce, ale veľmi často. Pretože sú tak dobré :)

Pečienky vždy naložíme aspoň cez noc, na druhý deň upečieme domáce žemle a ide sa smažiť.

Mäso na cigánske pečienky môžete použiť aj kuracie, ale najlepšie sú z chudého bôčiku, alebo z vykosteného karé od krkovičky.

Cigánska pečienka

Mäso nakrájame na plátky, poriadne naklepeme, osolíme, posypeme mletým čiernym korením, potrieme na hrubo rozotretým cesnakom a uložíme do misky. Zalejeme mliekom. Mlieko ešte treba troška osoliť, aby neboli pečienky málo slané. Misku uzatvorím viečkom, vložím do chladničky a dám cez noc do chladničky. Dobré je mať pečienky naložené aj tri dni, mäso je od mlieka krehšie a pečienky sú potom fajnovejšie.

Na panvici rozohrejeme masť (je lepšia ako olej a výpek z pečienok je potom výborný natrieť na čerstvý chlebík). Do masti vložíme mäso naložené v mlieku, opečieme z oboch strán, potom zakryjeme a chvíľku podusíme. Odokryjeme a nechám odpariť prebytočnú tekutin. Pečienky z vrchu opečiem do ružova. Prvá várka je svetlejšia, no druhá už je pekne zlatistá. To sa opiekol cesnak, trošku skaramelizoval a po pridaní ďalších pečienok v mlieku sa urobila chutná hnedá šťavička.

Vyberieme mäso z panvice a na výpeku opečieme kolieska na hrubo nakrájanej cibule. Prekrojíme žemľu, potrieme horčicou, vložíme mäso, pridáme cibuľu a feferónku, alebo uhorku.

Najchutnejšie sú cigánske pečienky vtedy, ak sa do nich zahryzneme vonku. S pohárom piva alebo vína. A nemusí byť ani 1. máj. A vôbec nevadí, že máme zamastené ústa. A vôbec nevadí, že nemáme príbor. Hlavne že si pochutíme :-)

Hodnotenie

Zdieľaj



Pridaj sa




Komentáre

Zobraziť profil Danielas
~ 04.01.2014 - 10:46

Čo som sa nahľadala týchto tvojich pečienok! Na Vareche zmizli a nikde nič... Akurát sa mi zídu, už mám s nimi skúsenosť. Sú skvelé a moji ich často pýtajú

Zobraziť profil Klaudia968
~ 08.01.2014 - 16:30

Ja som ich tiež robila ešte podľa receptu na vareche a potom zmizli, teraz som rada, že si ho uverejnila tu, sú úžasné. Niet nad doma robené. :)

Zobraziť profil Trudka4
~ 15.01.2014 - 23:39

Tak tuto pochoutku určitě vyzkouším. Už teď mi tečou sliny :-) Myslím, že by se k nim hodily i tvoje Hamburgerové žemle.

Zobraziť profil Jozef Peter
~ 22.04.2014 - 00:32

Vidím, ze 1.máj v deokratickej krajine ponúka Cigánsku.
My sme museli povinne príst pred skolu (Bratislava VSMU na Jiráskovej).
Potom íst spolocne do sprievodu a nedalo sa íst do ziadnej krcmy, lebo vsetky boli zavreté. Nedalo sa íst ani domov, lebo hromadná doprava fungovala len do mesta, spät chodili autoby prázdne bez zastavenia. Domov sa dalo íst az po sprievode okolo jednej na obed. My sme po sprievode dostali studené párky a pivo sedmicku, z ktorej sme mali problém v preplnených autobusoch dôjst domov a nepos..t sa este v autobuse. To sú tie nezabudnutelné zázitky z 1. mája. Ten s Cigánskou znie ako z protirezimového filmu... A to my, zijúci tam, kde Cigánsku nepoznajú a teda nepodávajú ani na 1. mája (lebo sprievod nastastie neexistuje ani pre blbcov). Ale kvôli tej Cigánskej ten návrat nestojí za to. Doma ju robíme z kvalitnejsieho mäsa a kedy sa nám zachce.

Zobraziť profil edward
~ 30.04.2014 - 11:28

uz su nalozene,zemle peciem vecer

Zobraziť profil serpico
~ 01.05.2014 - 07:25

onehdy, ešte aj za študentských čias (nechce mi to mozok kôra spracovať voľáko...ale je tomu už 35 rokov) som brigádoval a potom i robil v Šenkvickej vieche na Panenskej ulici v Ba výčapníka....a neskôr som robil i "ambulanty"...od vybavovačiek až po "pakovačku" do vačku...UF, to boli časy...a na ambulantoch sme i cigánsku predávali....za 10,40Kčs.. do žemle....a tie neustále ťahanice so "Šojkou"....100 gram v surovom, 64 g upečená mala mať...tak bola receptúra nastavená...a baba (väčšinou tie našťastie prišli,ale s tými sme si (som si hi ! hi ! vedel "poradiť" )... zobrala 10 ks surových...mali mať kilo...vysvetľovačky, že aj menšie kusy dokladáme, nezaberali spočiatku, švác pokuta...a tiež sme ich robili z vykosteného karé...a rada bola vždy x desiatok ľudí...aj klobásy sme mali fantas....samo že zo Šenkvíc, z družstva, aj Šenkvická im patrila...a tie lokše, a burčiak...potokom tiekol...aj mne sa peniažky len tak valili...aj chlapci v kožených kabancoch si ma často okukovali...ej veru, zlaté to časy boli...skoro na úroveň Véčka môžem šenk priradiť....a oba tieto "druhy" zábavy a hojnosti budú aj v knižke...v časti autobiografickej...

Zobraziť profil danielka123
~ 19.01.2015 - 12:27

Včera som ju vyskušala,manžel si prsty olizoval, super dobra.

Zobraziť profil Táňa
~ 19.01.2015 - 14:50

Tomu verím :-)

Zobraziť profil bonka
~ 01.06.2015 - 15:32

ďakujem za recept, vyskúšala som, bolo to výborné, dokonca aj moja dcéra, ktorá moc mäso "nemusí" celú porciu zjedla :)

Zobraziť profil Uursik
~ 11.12.2016 - 08:09

O cigánskej pečienke jsem slyšela prvýkrát v seriáli Horná Dolná :) a pak jsme byli na jarmoku v Trnave a tam všude cigánska pečienka. Tak jsme ochutnali a ono je to moc dobré. No a tak jsme si ji podle vašeho receptu udělali dnes doma. Byla výborná.

Zobraziť profil emko
~ 11.12.2016 - 09:03

No bodaj by to nebolo dobré :)
Fajné masíčko, cibuľka, uhorka a domáca žemla... jaj hneď som dostala chuť ich urobiť znovu :)

Zobraziť profil kimlo
~ 02.05.2017 - 07:11

Cigánska je výborná vec...ale najradšej mám z krkovičky. Voľakedy na 1. mája sa predávali dokonca z prerasteného bôčika, boli síce lacnejšie, ale už menej mäsa...krkovička je tak akurát. :-)

Zobraziť profil emko
~ 02.05.2017 - 07:47

Tak možno pre teba :) Môj muž by ma s krkovičkou poslal niekam :))
Práve včera než sa zahryzol, sa ešte pre istotu pýtal, či to nie je z toho mastného prerasteného mäsa...
Ale krkovička je fajn, hlavne pečená sedliacka na cesnaku mňam :)

Zobraziť profil kimlo
~ 02.05.2017 - 07:55

No ja som si v nedeľu na raňajky spravil takúto cigánsku, ale z krásne prerasteného bôčika...inak keď sa cigánska robí na masti, tá keď stuhne tak je výborná na chlieb. :-)

Zobraziť profil emko
~ 02.05.2017 - 08:11

No ježíšmárja, šak to je na tom to najlepšie :)
Ja som teda včera z toho výpeku odstránila kus toho len mastného z povrchu a dala deťom šťavičku na namáčanie chlebíka a oblizovali sa až za ušami :)