Domáca sekaná

Túto našu obľúbenú sekanú robievam z chudého bravčového bôčika. Pečiem ju na väčšom množstve cibule, potretú horčicou.
Je to vďačné jedlo ako za tepla, tak aj na studeno.
Sekaná: |
||
1000 |
g | bravčový bôčik |
20 |
g | soľ |
2 |
ks | vajce |
30 |
g | cesnak |
10 |
g | čubrica |
3 |
g | korenie čierne mleté |
50 |
g | strúhanka |
Ostatné: |
||
100 |
g | horčica plnotučná |
200 |
g | cibuľa |
bylinky čerstvé |
Chudý bravčový bôčik dvakrát na jemno pomelieme, aby bolo mäso jemnejšie. Pridáme vajcia, soľ, mleté čierne korenie, lisovaný cesnak a ochutíme čubricou. Všetko spolu rukou poriadne prehnetieme a potom dáme na hodinu zabalené do chladničky, mäso bude chutnejšie.
Na stôl si pripravíme misku s vodou a stierku. Hmotu mäsa prepracujeme mokrými rukami a oplieskame ho o stôl, tak že rukami guľu mäsa zdvihneme do výšky očí a buchneme ňou o stôl. Ak lepí, stierkou podškrabneme. Opäť si navlhčíme ruky a buchneme. Takto vyplieskané mäso lepšie drží pokope, nemá v sebe prebytočné vzduchové bubliny a pri pečení nepraská.
Vyplieskanú hmotu sekanej mokrými rukami vytvarujeme ako knedlík a položíme do pekáča na vrstvu očistenej, na hrubé kolieska nakrájanej cibule. Okolo rozsypeme čerstvé bylinky. Napríklad čerstvý bobkový list, tymián, oregano a saturejku. Sekanú zvrchu potrieme hrubšou vrstvou horčice, podlejeme asi centimetrom vody a odokrytý pekáč vložíme do rozpálenej rúry piecť na 180 stupňov.
Komentáre
mb
09.09.2014 - 20:18
orinka
12.09.2014 - 07:47
svetlany40
31.12.2015 - 03:38
Táňa
31.12.2015 - 11:32
svetlany40
31.12.2015 - 16:33