Pamätáte sa na karlovarské rožky? Predávali sa dávno pradávno...

Aj keď je teraz móda tmavého pečiva, takéto typické krehké rožky s vysokým obsahom tuku, ktoré sú chutné namočené v hrnčeku bielej kávy, sú celkom príjemnou nostalgickou spomienkou :)

Karlovarské rožky

Suroviny

 

200

ml voda

125

g hera

500

g múka hladká

25

g droždie čerstvé

2

KL mlieko sušené

2

KL cukor

1

KL soľ

Cesto odporúčam spracovať v pekárničke a nechať ho tam vykysnúť. Cesto by malo kysnúť aspoň jeden a pol hodiny. Potom ho rozdelíme na 16 maličkých guliek a necháme ich pod utierkou ešte aspoň 10 minút podkysnúť. Z každej guľky valčekom vyvaľkáme obdĺžnik, ako na klasické rožky.

Elipsu z cesta stočíme do tvaru rožka, pričom okraje trocha vyťahujeme a poriadne stáčame. Rožky sa potom budú pekne lúpať. Dobré je dlaňou jednej ruky vrch elipsy pridŕžať a druhou cesto naťahovať a zmotávať.

Takto zvinuté úzke dlhé rožky stočíme do tvaru podkovy a preložíme na plech. Necháme ich ešte zakryté čistou utierkou dokysnúť aspoň 15 minút. Pred vložením do rúry ich natrieme rozpusteným margarínom.

Rúru predohrejeme na 200 stupňov a vložím do nej plechový hrnček s vodou, aby sme vytvorili v rúre dostatočné množstvo pary. Keď voda v hrnčeku bublá, vložíme plech s rožkami piecť do chrumkava. Trvá to necelých 20 minút.

Hodnotenie

Kategórie

Zdieľaj



Pridaj sa




Komentáre

Zobraziť profil klaura
~ 29.08.2013 - 09:32

pamätám, pravdaže ... :) jáááj, to bolo dávno ... ale chuť pretrvala ... ďakujem za recepis ... :)

Zobraziť profil senky
~ 29.08.2013 - 14:25

Taky si vzpomínám a dost dobře :-). U nás bývaly ještě na povrchu ozdobně nakrojené.

Zobraziť profil Huhulienka
~ 08.09.2013 - 09:21

Veru pamätám na tieto výborné rožky ... Kedysi nám ich otec stále kupoval, keď sa vracal domov po nočnej z práce, tak sme sa vždy s bratom na ne tešili ... :D ... Vďaka za pripomenutie a recept, hneď zajtra vyskúšam ....